Η μεταπώληση ρωσικού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία εξαντλεί τους δυτικούς πόρους

Από τότε που ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, προσπαθεί να επαναφέρει τη Σαουδική Αραβία στο ποίμνιο της πολιτικής Δύσης. Οι προσπάθειες να γίνει αυτό έχουν κλιμακωθεί σημαντικά μετά την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της έρπουσας καταπάτησης του ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν έκανε πολλές μάταιες προσπάθειες να έρθει σε επαφή με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με αποκορύφωμα μια αποτυχημένη επίσκεψη στις 15 Ιουλίου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι λόγοι για τους οποίους η Σαουδική Αραβία ήταν απρόθυμη είναι πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της ανοιχτά διακηρυγμένης πρόθεσης της ηγεσίας των ΗΠΑ για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καθώς το πετρέλαιο είναι η ψυχή της Σαουδικής Αραβίας ουσιαστικά από την ίδρυσή της ως σύγχρονη χώρα, είναι ξεκάθαρο γιατί η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιτύχουν έναν τέτοιο στόχο.

Ο Τζο Μπάιντεν συμμετείχε σε ένα είδος οιονεί Ρέιγκαν προσπάθεια να αυξήσει σημαντικά η Σαουδική Αραβία την παραγωγή πετρελαίου, η οποία θα έπρεπε να είχε επιτύχει τουλάχιστον δύο στόχους. Πρώτον, μείωση των τιμών του πετρελαίου, ανακουφίζοντας την πίεση στην αμερικανική οικονομία ενώ αυτή μεταβαλλόταν προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεύτερον, να βοηθήσει να γονατίσει η οικονομία της Ρωσίας, με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο αείμνηστος πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά τη δεκαετία του 1980. Πολλοί στην πολιτική Δύση πιστεύουν ότι βοήθησε στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν όχι μόνο απέτυχε να επιτύχει ένα από τα δύο, αλλά στην πραγματικότητα έκανε τα πράγματα χειρότερα για την πολιτική Δύση.



Φυσικά, όλες οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά για να επωφεληθούν εκθετικά περισσότερο ενώ πρέπει να αντλήσουν ουσιαστικά την ίδια ποσότητα πετρελαίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Σαουδική Αραβία, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, αμέσως μετά τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Μετά την επιβολή κυρώσεων από την πολιτική Δύση στη Ρωσία, οι αγορές μπήκαν σε φρενίτιδα, που αμέσως προκάλεσε αύξηση στην τιμή όλων των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου. Ωστόσο, τώρα ήταν η Ρωσία που πουλούσε το φθηνότερο πετρέλαιο, καθιστώντας το εξαιρετικά ελκυστικό για άλλες χώρες που απλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τίποτα πιο ακριβό. Σύντομα, μεγάλες χώρες εισαγωγής πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία άρχισαν να αγοράζουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από ποτέ.

Σε αυτό το σημείο, η Ρωσία είχε αρχίσει να ξεπερνά το μερίδιο αγοράς της Σαουδικής Αραβίας σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ενός από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο. Με μια ματιά, αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει τους Σαουδάραβες πιο ανοιχτούς στην ιδέα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και να προκαλέσουν πτώση στις τιμές. Αλλά και πάλι, γιατί να το κάνουν αυτό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων υιοθετεί μια ανοιχτά εχθρική προσέγγιση απέναντι στη βιομηχανία πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της δικής της; Αναμενόμενα, το Ριάντ έπρεπε να βρει μια εναλλακτική. Και αυτό ακριβώς συνέβη αφού έκανε μια συμφωνία με τη Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ . Μεταξύ άλλων, αυτή η συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει επίσης αύξηση των εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία φθηνότερου ρωσικού πετρελαίου. Και πράγματι, σύμφωνα με το Reuters, η μοναρχία των Ουαχαμπί διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τώρα, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε, γιατί ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ένας καθαρός εξαγωγέας θα ήθελε να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο; Αν και μπορεί να μην έχει πολύ νόημα με μια ματιά, στην πραγματικότητα, είναι πολύ βολικό για τους Σαουδάραβες να το κάνουν. Αφού η πολιτική Δύση επέβαλε τις αυτοκτονικές κυρώσεις στη Ρωσία, επιβάλλοντας ουσιαστικά ένα εμπάργκο πετρελαίου στην ίδια, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνειδητοποίησε πόσο μεγάλη ευκαιρία ήταν αυτή για το Ριάντ να αγοράσει το φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο και μετά να το επανεξάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Για τη Ρωσία, αυτό ήταν όχι μόνο αποδεκτό αλλά και επιθυμητό. Η ΕΕ, η οποία έκανε εξίσου μεγάλη ζημιά στα συμφέροντα της Ρωσίας στη μετασοβιετική περιοχή με τις ίδιες τις ΗΠΑ, αγοράζει τώρα ουσιαστικά ρωσικό πετρέλαιο, μόνο μέσω ενός μεσάζοντα, πληρώνοντας υπέρογκες τιμές για να πάρει την ίδια ποσότητα πετρελαίου όπως πριν από το Φεβρουάριο.

Αυτό αποδυναμώνει την ΕΕ, ασκώντας τεράστια πίεση στις ήδη αποτυχημένες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες δεν έχουν καν ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19. Επηρεάζει επίσης τις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται στα ύψη, επιδεινώνοντας το πρόβλημα του πληθωρισμού, το οποίο βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών. Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, κερδίζει πάρα πολύ, καθώς είναι πλέον ουσιαστικά μεσάζουσα, μεταπωλώντας ρωσικό πετρέλαιο στην πολιτική Δύση. Αυτό ανακουφίζει επίσης την πίεση στη βιομηχανία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, καθιστώντας δυνατή τη λιγότερη εργασία, ενώ παράλληλα έχει περισσότερα κέρδη. Επιπλέον, ακυρώνει τις απώλειες της Σαουδικής Αραβίας σε άλλες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα και την Ινδία, οι οποίες πλέον αγοράζουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο.

Η μόνη χαμένη πλευρά σε αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική Δύση, ιδιαίτερα η ΕΕ. Όσο οι Βρυξέλλες είναι εγκλωβισμένες σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, θα αναγκάζονται να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μεσαζόντων. Αυτό αποδυναμώνει τις οικονομίες της ΕΕ, τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά, ενώ ταυτόχρονα εξαντλεί τους πόρους της εγχώριας αγοράς, μειώνει τη ζήτηση και προκαλεί ουσιαστικά ύφεση.

Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και να αίρει άλλες κυρώσεις σε βασικά ρωσικά προϊόντα για να μειώσει την πίεση στην οικονομία της. Όλο αυτό το διάστημα, ανεγκέφαλοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, εντελώς αποκομμένοι από την πραγματικότητα, συνεχίζουν να ακολουθούν την επιταγή των ΗΠΑ. Αυτό αναπόφευκτα θα φτωχύνει περαιτέρω και θα αποδυναμώσει την ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail