Η Δύση εμποδίζει το Κίεβο να σκέφτεται την ειρήνη – Κρεμλίνο

Duszkolandia / pixabay
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Τα δυτικά έθνη ουσιαστικά εμποδίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σκεφτεί ακόμη και πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανούς λόγους που οδήγησαν τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην καλούν πλέον τηλεφωνικά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πεσκόφ μίλησε για άλλο ένα σημάδι που υποδηλώνει πως οι δυτικοί ηγέτες δεν ενδιαφέρονται για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.

«Αυτήν την στιγμή, τα δυτικά έθνη στοιχηματίζουν ενεργά στη συνέχιση του πολέμου», είπε ο Πεσκόφ στην τηλεοπτική εκπομπή «Μόσχα. Κρέμλινο. Πούτιν». στο ρωσικό κανάλι Rossiya 1. Η θέση των δυτικών εθνών –με επικεφαλής την Ουάσιγκτον– οδηγεί σε μια κατάσταση όπου «δεν επιτρέπουν στους Ουκρανούς ούτε να σκέφτονται ούτε να μιλούν ή να συζητούν για την ειρήνη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι η «κοινή λογική» θα επικρατήσει τελικά και οι πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Τώρα, η ζήτηση για ειρήνευση της κατάστασης είναι χαμηλή», σχολίασε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «είμαστε σίγουροι… πως θα έρθει η ώρα για συνομιλίες».

Το Κίεβο θα πρέπει ακόμα να «κατανοήσει για άλλη μια φορά» όλες τις απαιτήσεις που θέτει η Μόσχα προτού συνεχιστούν οι συνομιλίες, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η ουκρανική κυβέρνηση γνωρίζει καλά τη θέση της Ρωσίας, είπε, προσθέτοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται απλώς «να καθίσει στο τραπέζι [διαπραγματεύσεων]» και «να υπογράψει ένα έγγραφο που έχει ήδη συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό».

Μόσχα και Κίεβο ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους αυτοπροσώπως στη Λευκορωσία και στη συνέχεια συνέχισαν τις συνομιλίες μέσω σύνδεσης βίντεο. Στα τέλη Μαρτίου, οι αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη.

Από τότε, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν σταματήσει εντελώς, καθώς η ουκρανική πλευρά επέμεινε ότι θα επανέλθει στο τραπέζι μόνο όταν θα βρισκόταν σε «ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail