Η Ουκρανία αντιμετώπισε τους ανθρώπους του Ντονμπάς ως υποανθρώπους, αυτό έκανε την ειρήνη αδύνατη

donbass-insider.com
Πώς το Κίεβο προσπάθησε να απανθρωποποιήσει τους ανθρώπους στην πρώην Ανατολή του – πρώτα στο εσωτερικό και μετά παντού

Της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, προηγήθηκε ένας μακρύς πόλεμος στο Ντονμπάς. Κατά τη διάρκεια οκτώ ετών, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 14.200 ανθρώπους (σύμφωνα με την OHCHR), πάνω από 37.000 τραυματίστηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες έγιναν πρόσφυγες ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Μια αποκλιμάκωση επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς και οι δύο πλευρές συνειδητοποίησαν ότι μια κακή ειρήνη ήταν καλύτερη από έναν καλό πόλεμο και προσπάθησαν να βρουν μια πολιτική λύση με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό, ωστόσο, απέτυχε να φέρει ειρήνη στο Donbass, το οποίο αντιμετώπισε οκτώ μακρά χρόνια οικονομικού και νομικού αποκλεισμού, που επιδεινώθηκε από χαοτικούς βομβαρδισμούς περιοχών κοντά στις γραμμές του μετώπου.

Του  Vladislav Ugolny,  ενός Ρώσου δημοσιογράφου με έδρα το Ντόνετσκ - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν οκτώ δύσκολα χρόνια, που περιλάμβαναν την ανοικοδόμηση βομβαρδισμένων σχολείων, νοσοκομείων και σπιτιών, μια μάλλον ταπεινωτική εξάρτηση πρώην ευκατάστατων ανθρώπων από την ανθρωπιστική βοήθεια, μια οικονομική ύφεση λόγω του οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλε η ουκρανική κυβέρνηση, περιορισμένη πρόσβαση σε συντάξεις και τον κίνδυνο να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν για όσους ζούσαν σε αστικοποιημένες περιοχές πρώτης γραμμής. Οι άνθρωποι που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο δημοψήφισμα τον Μάιο του 2014 δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα ζούσαν σε αυτόν τον ατελείωτο τρόμο.

Αναγκάστηκαν να περιμένουν να σταματήσει αυτός ο τρόμος μέχρι το Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς και στη συνέχεια ανέπτυξε τον στρατό της προκειμένου, μεταξύ άλλων, να το προστατεύσει και να απελευθερώσει εδάφη που κατείχαν οι ουκρανικές δυνάμεις από το 2014. Δεν ήταν ακριβώς μια βόλτα στο πάρκο, αλλά οι κάτοικοι του Ντονμπάς γνωρίζουν τώρα πως ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα γι' αυτούς. Οι λαϊκές πολιτοφυλακές και των δύο δημοκρατιών κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να πετύχουν τη νίκη το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί να φαίνεται σε έναν εξωτερικό παρατηρητή ότι ορισμένοι πολίτες της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τον ρωσικό στρατό πολεμούν άλλους πολίτες της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ. Αυτή η περιγραφή, ωστόσο, δε θα ικανοποιούσε καμία πλευρά της σύγκρουσης. Οι κάτοικοι του Ντονμπάς δε θεωρούν πλέον τους εαυτούς τους πολίτες της Ουκρανίας, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση και η κοινωνία γενικότερα αρνούνται την κυριαρχία τους και τους απορρίπτουν ως συνεργάτες και μισθοφόρους της Ρωσίας. Και τα δύο είναι λάθος.

Στην πραγματικότητα, ήταν ακριβώς αυτή η άρνηση κυριαρχίας που οδήγησε το Donbass να αποκηρύξει οτιδήποτε είχε να κάνει με την Ουκρανία, και ξεκίνησε πολύ πριν από το 2014. Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ ότι αυτό που ειπώθηκε παραπάνω ισχύει για ολόκληρη τη νοτιοανατολική περιοχή της Ουκρανίας, γνωστή και ως Novorossiya; Ωστόσο, η περίπτωση του Donbass ήταν η πιο δραματική και αποκαλυπτική εκδήλωση.

Όλα ξεκίνησαν με την απανθρωποποίηση. Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 1991, η Ουκρανία ήταν πολύ μεγάλη για να είναι ομοιόμορφη. Ο ενθουσιασμός της Γαλικίας στη Δύση για την οικοδόμηση ενός έθνους-κράτους ήταν ανάμεικτος με την ύφεση στα νοτιοανατολικά λόγω της απώλειας ενός κοινού οικονομικού χώρου με τη Ρωσία. Η κατασκευή μηχανών στο Dnepropetrovsk, το Kharkov και το Zaporozhye παρήκμασε, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισαν. Η χώρα επέζησε χάρη στη μεταλλουργία και την εξόρυξη άνθρακα. Και οι δύο βιομηχανίες επικεντρώθηκαν γύρω από το Donbass.

Ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλικία για την κηδεία του Ουκρανού πολιτικού και αντιφρονούντος της Σοβιετικής εποχής Βιάτσεσλαβ Τσόρνοβολ, εργάτες του Ντονμπάς μόχθησαν στα ορυχεία. Ενώ οι Ουκρανοί ταξίδευαν στην Ευρώπη ως εργάτες μετανάστες, οι ανθρακωρύχοι στο Ντονμπάς πέθαιναν στη δουλειά λόγω των χαμηλών προτύπων ασφάλειας (τα κέρδη ήταν υψηλότερα από τις ζωές κατά τη διάρκεια αυτών των ισχνών ετών).

«Αφήστε αυτούς τους ανθρακωρύχους να πεθάνουν. Δε βλέπουν ούτως ή άλλως τον ουρανό της Ουκρανίας» – αυτό ήταν το σκεπτικό ορισμένων Ουκρανών τότε. Οι πολίτες του Ντονμπάς δε συλλογίζονταν πολύ – ήταν πολύ απασχολημένοι με την εξόρυξη άνθρακα και το λιώσιμο του χάλυβα. Ωστόσο, οι πιο επιθετικά φιλόδοξοι από αυτούς δεν ήταν ευχαριστημένοι με αυτό το στήσιμο, έτσι επέλεξαν το δρόμο του εγκλήματος και των επιθέσεων επιδρομέων. Η δεκαετία του 1990 ήταν περίοδοι αχαλίνωτου εγκλήματος στην Ουκρανία και οι λεγόμενες «συμμορίες του Ντόνετσκ» ήταν από τις πιο έμπειρες σε αυτό. Το Donbass θεωρούνταν πλέον ως πρόσφορο έδαφος για εγκληματίες, γεγονός που αμαύρωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του. Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί έκλεισαν τα μάτια σε παρόμοιες οικονομικές ομάδες με εγκληματικούς δεσμούς στην κοντινή πόλη Ντνεπροπετρόβσκ.

Η μερικώς διατηρημένη βιομηχανία (αντικειμενικά μιλώντας, η μεταλλουργία είναι ευκολότερο να διατηρηθεί από, ας πούμε, την κατασκευή πυραύλων) και η συγκέντρωση του κεφαλαίου στα χέρια μιας στενής ομάδας ολιγαρχών έκαναν το Donbass το όχημα για το Κόμμα των Περιφερειών, το οποίο ήταν γνωστό ως φιλορωσικό. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε πολύ «φιλορωσισμός» σε αυτό – εκτός από το γεγονός ότι οι ηγέτες του χρησιμοποίησαν την επιθυμία των ανθρώπων στα νοτιοανατολικά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ρωσικά και να διατηρήσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία ως τρόπο για να ενεργοποιήσουν τη βάση τους. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα προς την απανθρωποποίηση του Ντονμπάς, το οποίο πλέον θεωρούνταν μη ουκρανικό. Αντί να ενθαρρύνει τον διεθνικό διάλογο, οδήγησε μόνο στις υποσχέσεις των Ουκρανών εθνικιστών να κάνουν το Ντονμπάς πιο Ουκρανοποιημένο. Ήταν ακριβώς όπως αυτό που είχαν πει για την Κριμαία πριν – πως είτε θα ήταν ουκρανική είτε θα ερήμωνε.

Προέκυψε μια καρικατούρα του τυπικού κάτοικου του Ντονμπάς – ένας βροντερός αλκοολικός, ένας ταπεινός εργάτης που ονειρεύεται να παραδώσει την Ουκρανία στο Κρεμλίνο. Οι άνθρωποι στο Donbass προσβλήθηκαν, μίλησαν για την πολύπλοκη βιομηχανία τους που απαιτούσε εξελιγμένες δεξιότητες και αποκαλούσαν τους Ουκρανούς freeloaders. Το χάσμα μέσα στη χώρα συνέχιζε να μεγαλώνει.

Ακολούθησε το πρώτο κύμα διαμαρτυριών στο Μαϊντάν, το οποίο απέρριψε τα νοτιοανατολικά υπό την πολιτική ηγεσία του Ντονμπάς ως μια οντότητα που δεν αξίζει πολιτική φωνή. Οι προεδρικές εκλογές χώρισαν τη χώρα στα δύο μέρη, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για παραποίηση των αποτελεσμάτων. Οι κάτοικοι της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίας θεωρούσαν τους κατοίκους της νοτιοανατολικής περιοχής ως χαμηλές ζωές με σκλαβική νοοτροπία που είναι ανίκανοι να πολεμήσουν για την ελευθερία. Οργάνωσαν διαμαρτυρίες στο Μαϊντάν, απαιτώντας νέο δεύτερο γύρο. Οι πολιτικοί που έκλιναν προς τα νοτιοανατολικά έκαναν κάποιες αδέξιες προσπάθειες να υποκινήσουν παρόμοιες διαδηλώσεις και συγκάλεσαν συνέδριο στο Σεβεροντόνετσκ, το οποίο αργότερα χαρακτηρίστηκε από τους Ουκρανούς ως «αποσχιστικό». Αργότερα, ωστόσο, υποχώρησαν από φόβο μήπως διαταράξουν τη νέα εύθραυστη σταθερότητα της χώρας.


Αυτή η εκδίκηση ήρθε το 2010, όταν ο υποψήφιος τους κέρδισε τις εκλογές. Επινοήθηκε ένα υποτιμητικό άσμα: «Ευχαριστώ, Donbass, για τον πρόεδρο που είναι γάιδαρος». Οι εντάσεις στη χώρα αυξήθηκαν, χωρίς να αμβλυνθούν ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ το 2012, που διοργανώθηκε από κοινού από την Ουκρανία και την Πολωνία. Οι νοτιοανατολικοί έπρεπε να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα, ενώ οι Δυτικοί προσπάθησαν να οργανώσουν μια εκδήλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι έμοιαζαν χαρούμενοι, και παρόλα αυτά οι διανοούμενοι της Δυτικής Ουκρανίας, προσδοκώντας μια επικείμενη σύνδεση με την ΕΕ, χασκογελούσαν για το πώς είχαν εξαπατήσει «τους ανθρακωρύχους» δελεάζοντάς τους με το αγαπημένο τους άθλημα.

Κανείς δε ρώτησε τους απλούς Ουκρανούς αν πίστευαν πως μια συμμαχία με την Ευρώπη ή με τη Ρωσία θα ήταν καλύτερη για το μέλλον τους. Όσοι ήθελαν στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία θεώρησαν ότι η επιλογή ήταν προφανής, αφού ο υποψήφιος για την προεδρία είχε κερδίσει. Οι αντίπαλοί τους υποστήριξαν ότι η Ουκρανία, από τότε που έγινε ανεξάρτητη το 1991, είχε μόνο την επιλογή να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Οποιεσδήποτε προτάσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απορρίφθηκαν. Αλλά όταν η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ τέθηκε σε αναμονή, οι άνθρωποι στην κεντρική και δυτική Ουκρανία εξεγέρθηκαν.

Για άλλη μια φορά, κατέφυγαν στην πολιτική του δρόμου, την οποία το Ντονμπάς περιφρονούσε. Οι άνθρωποι στο Donbass είχαν συνηθίσει να εργάζονται σκληρά, να κερδίζουν αρκετά για να είναι περισσότερο από άνετοι και να αναθέτουν πολιτική σε πολιτικούς, προσδοκώντας να λάβουν την ικανή ηγεσία και την προστασία των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων σε αντάλλαγμα. Ήθελαν σταθερότητα για μια χώρα που ανακάμπτει από την οικονομική κρίση του 2008 και παρακαλούσαν τους αντιπάλους τους να μην υποδαυλίσουν έναν εμφύλιο πόλεμο.

Οι ακτιβιστές του Μαϊντάν το θεώρησαν ως ένδειξη αδυναμίας και αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να νικήσουν αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούσαν «κόκκινους», αναφέροντάς τους τώρα ως «τιτούσκι», «εγκληματίες του Ντόνμπας» που κατηγόρησαν πως ξυλοκόπησαν διαδηλωτές του Μαϊντάν. Οι πολιτικοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχαν αρκετή δύναμη για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, αλλά επέλεξαν να περιμένουν και συνέχισαν να αποσύρουν τις σχετικά μικρές μονάδες των ειδικών δυνάμεων Berkut. Έτσι ηττήθηκαν και άφησαν μόνα τους τα νοτιοανατολικά για να αντιμετωπίσουν τη νέα κυβέρνηση, και ακόμη χειρότερα, τους όχλους και τη λαγνεία τους για εκδίκηση για το «αίμα των μαρτύρων του Μαϊντάν». Η πρώτη απόφαση του νέου καθεστώτος ήταν η κατάργηση του περιφερειακού καθεστώτος της Ρωσίας.

Ήταν μια κίνηση που οι άνθρωποι στο Donbass, την Κριμαία, το Kharkov, την Οδησσό και το Zaporozhye δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν. Οι άνθρωποι που προτιμούσαν την σκληρή δουλειά από τον πολιτικό ακτιβισμό ήταν στα όπλα. Η Κριμαία, η οποία απολάμβανε το καθεστώς της αυτόνομης δημοκρατίας και ήταν η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν τυχερή που είχε την υποστήριξη της Ρωσίας. Η Οδησσός δεν ήταν τόσο τυχερή. Στις 2 Μαΐου, Ουκρανοί Ναζί και «ultras» από όλη τη χώρα κατέβηκαν στην πόλη, διέλυσαν φιλορώσους μαχητές και προχώρησαν στο Kulikovo Pole, όπου έκαψαν το εργατικό κέντρο, σκοτώνοντας συνταξιούχους, γυναίκες και άλλοι απλοί άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο κτίριο. Οι κάτοικοι του Ντονμπάς αποφάσισαν να το περιμένουν, ελπίζοντας ότι «στο κάτω κάτω, δεν θα μπορούσαν να…»– δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον στρατό εναντίον των πολιτών τους, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν θωρακισμένα όπλα εναντίον των πολιτών τους, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αεροπορία εναντίον των πολιτών τους, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυραυλικά συστήματα εναντίον των πολιτών τους…

Κανένας Ουκρανός πολιτικός δεν ήταν άγιος, ούτε και οι κάτοικοι του Ντονμπάς – ούτε που τους είχε ζητήσει κανείς να είναι, ωστόσο. Το γεγονός είναι ότι κάθε κλιμάκωση της βίας στόχευε εναντίον τους. Οι Ουκρανοί ήταν αυτοί που συνέχιζαν να ανεβάζουν τον ρυθμό και κανείς δεν νοιαζόταν. Οι ανθρακωρύχοι πάντα πέθαιναν, ξέρεις. Γιατί να τους λυπηθεί κανείς; Είναι «χαζοί σκλάβοι», δεν φορούν μπαλακλάβες. Τότε, το 2014, οι μπαλακλάβες θεωρούνταν σύμβολο ανώτερων ανθρώπων, ενώ οι «ανόητοι ανθρακωρύχοι» από το Donbass (με επικεφαλής τον Valery Bolotov) και οι εθελοντές υποστηρικτές τους από τη Ρωσία (με επικεφαλής τον Igor Strelkov) τους απέρριψαν εσκεμμένα. Οι ζωές των κατοίκων των φτωχών πόλεων εξόρυξης κοστίζουν λιγότερο από τις ζωές εκείνων που ζουν σε ευημερούσες πόλεις κοντά στα Καρπάθια Όρη. Ο αέρας στο Donbass μυρίζει αιθάλη και είναι γεμάτος σκόνη άνθρακα και βιομηχανικές εκπομπές, έτσι οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο εκεί, ενώ ο αέρας του βουνού στη Γαλικία είναι φρέσκος και μυρωδάτος και ο άνεμος της ελευθερίας φυσά από την Πολωνία.

Παιδιά σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς. Κανείς δεν έδινε δεκάρα, εκτός από τη Ρωσία και τους καταπιεσμένους Ρώσους στην υπόλοιπη Ουκρανία. Ήταν μάλλον διασκεδαστικό για την άλλη πλευρά – οι άνθρωποι ξύνουν τα νεκρά παιδιά τους από την άσφαλτο και έλεγαν: «Μας βομβαρδίζουν, φοβόμαστε, τα παιδιά μας πεθαίνουν!». Οι Ουκρανοί θεώρησαν ότι ήταν αστείο, μια δίκαιη τιμωρία για εκείνους τους απανθρωπισμένους χωματουργούς. Ονόμασαν τα παιδιά τους «προνύμφες σκαθαριού του Κολοράντο», επειδή οι λωρίδες του σκαθαριού της πατάτας του Κολοράντο μοιάζουν με την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, που έγινε το σύμβολο της εξέγερσης στη Νοβοροσίγια.

Όλα αυτά έπεισαν το Donbass ότι είχε το ηθικό υψηλό έδαφος, που του επέτρεψε να σταθεί στο ύψος του και να αντιμετωπίσει οκτώ χρόνια απίστευτης δυσκολίας. Οι Ουκρανοί είχαν την ευκαιρία να καταλήξουν σε πολιτική διευθέτηση με τις συμφωνίες του Μινσκ, εάν συμφωνούσαν να αντιμετωπίζουν το Ντονμπάς ως κυρίαρχη περιοχή εντός της Ουκρανίας. Αν το έκαναν αυτό, το Donbass θα είχε χάσει το ενδιαφέρον του για την πολιτική, θα είχε επιστρέψει στις βιομηχανικές του ρίζες και θα άφηνε τη χάραξη πολιτικής στα χέρια της δυτικής Ουκρανίας ξανά σε λίγα χρόνια. Αλλά δε θα το έκαναν αυτό, ακόμη και για να σταματήσουν τον πόλεμο. Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Donbass ήταν μια κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία, όπως και ο διάλογος με το Donbass.

Η ουκρανική ηγεσία τήρησε αυτές τις κόκκινες γραμμές ακόμη και όταν η Ρωσία είπε πως επρόκειτο να θέσει τέλος στη συνεχιζόμενη σφαγή στο κατώφλι της. Έτσι, αυτό που έχουμε τώρα είναι μια νέα εποχή πολέμου, η οποία συνεχίζεται για το Ντονμπάς από το 2014. Οι στρατοί των δύο λαϊκών δημοκρατιών εισβάλλουν στα ουκρανικά οχυρά καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές στο Ντόνετσκ. Οι άνθρωποι στο Ντονμπάς έπαψαν να αναρωτιούνται ως προς το «τι είναι ικανοί».Τώρα ξέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός και η κυβέρνηση είναι ικανοί για οτιδήποτε – να βομβαρδίζουν πόλεις, να βασανίζουν ανθρώπους και να προσπαθούν να παραβιάσουν τους ανθρώπους του Ντονέτσκ που σκότωσαν για τους κατοίκους του Κιέβου, που υποτίθεται ότι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις πυραύλων. Το μόνο που δεν μπορούν να κάνουν είναι να παραδεχτούν πως οι πολίτες του Donbass είναι άνθρωποι όπως αυτοί, άνθρωποι που έχουν τα δικά τους συμφέροντα και είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για αυτά μέχρι να νικήσουν ή να πεθάνουν στη μάχη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail