«Ανατροπή Ζελένσκι», πραγματικός ρωσικός στόχος ή νέος ελιγμός της Μόσχας;

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Κάιρο, στις οποίες είπε ότι ο απώτερος στόχος του πολέμου της Μόσχας είναι να «ανατρέψει την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι», ώθησαν τους παρατηρητές να το περιγράψουν ως «το κλείσιμο του επόμενου σταδίου του πολέμου», που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου.

Από: echedoros-a.gr 
 
Οι παρατηρητές επεσήμαναν ότι αυτές οι δηλώσεις είναι «σχεδόν η πρώτη φορά που η Μόσχα μιλά ρητά για την πρόθεσή της να ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και πάλι την ενεργοποίηση του μετώπου του Κιέβου και την επέκταση των μαχών στη δυτική και βόρεια Ουκρανία, καθώς τώρα περιορίζεται σχεδόν στις ανατολικές και νότιες  παραθαλάσσιες περιοχές, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενώ άλλοι αναλυτές είδαν ότι αυτή η ρωσική δήλωση είναι ένα «δοκιμαστικό μπαλόνι, στόχος του οποίου είναι να ωθήσει τον Ζελένσκι να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα και να σταματήσει να απαιτεί την αποκατάσταση των περιοχών που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τη σημασία των λόγων του Λαβρόφ για την ανατροπή του Ζελένσκι και τις επιπτώσεις της στην πορεία του πολέμου και την έκβασή του, ο Άμερ αλ Σαμπάιλα, στρατηγός και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Stimson, λέει: «Υπάρχουν συμβολικές σκέψεις πίσω από αυτή το νέα-παλιά ρωσική θέση, που σημαίνει ότι ο Ζελένσκι αντιπροσωπεύει τον δυτικό άξονα, μάλλον είναι ό,τι πιο κοντά σε ένα μέτωπο. Άρα ο  (δυτικός) άξονας είναι μέσα στην Ουκρανία».

«Το να τίθεται ξανά αυτό το ζήτημα από τη Ρωσία έχει αναμφίβολα στόχο τη διπλωματική κλιμάκωση και την απειλή των μέγιστων επιλογών, και ως εκ τούτου είναι μια προσπάθεια να ρίξει τη μπάλα στο ουκρανικό γήπεδο με στόχο την εσωτερική πολιτική αλλαγή στην Ουκρανία που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου και στο αιματοχυσία.  

Ο Ζελένσκι, από την άλλη, μιλάει για το μέλλον και την ανοικοδόμηση, αυτό δείχνει ότι δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, όπως προτείνει η Μόσχα, και συνεπώς η σύγκρουση των δύο πλευρών θα ανάψει περισσότερο και ίσως το πρόσωπο του Ζελένσκι και το θέμα της παραμονής ή της παραίτησής του να είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα προς συζήτηση και ένταση ενόψει του πολέμου που μπαίνει στον έκτο μήνα του.

Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Τζαμάλ Άρες  λέει ότι «αυτό δεν είναι εντελώς νέο, καθώς δεν ξεχνάμε ότι πριν από την έναρξη του πολέμου, ο ρωσικός λόγος επικεντρώθηκε σε αυτό που αποκαλεί την ανατροπή της ναζιστικής κυβέρνησης στο Κίεβο, αν και φυσικά αυτός ο τόνος αμβλύνθηκε με τη συνεχή επικοινωνία και με την  αποτυχία των Ρώσων να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα σε χρόνο ρεκόρ, όπως ήταν αναμενόμενο».

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ο Λαβρόφ είπε ότι «η Μόσχα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει τους Ουκρανούς να απελευθερωθούν από το βάρος αυτού του εντελώς απαράδεκτου καθεστώτος».

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο και τους «δυτικούς συμμάχους» του ότι προωθούν την προπαγάνδα με στόχο να γίνει η Ουκρανία «αιώνιος εχθρός της Ρωσίας».

«Ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός θα συνεχίσουν να ζουν μαζί και σίγουρα θα βοηθήσουμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Sky News Arabia
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail