Γιατί η επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο δε θα λειτουργήσει

Το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου: αυτό είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό όπλο που φαίνεται να έχουν οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Πρώτα αναφέρθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι νωρίτερα φέτος σε σχέση με όλους τους παραγωγούς πετρελαίου, η ιδέα υιοθετήθηκε αργότερα από την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς να τιμωρηθεί η Μόσχα. Τώρα, έχει καταληφθεί από το G7. Η είδηση ​​πως η G7 εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αργού εξαγωγής συγκέντρωσε πολλή κάλυψη, αλλά δεν υπήρχε λόγος να εξηγηθεί πώς ακριβώς θα λειτουργούσε ένα ανώτατο όριο τιμής. Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση ήταν να συνδεθούν οι τιμές του πετρελαίου με την ασφάλιση, με τη Ρωσία να μπορεί να ασφαλίσει μόνο τα φορτία πετρελαίου της σε τιμή κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.

oilprice.com - Irina Slav / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μισό της τρέχουσας τιμής του ρωσικού αργού. Το ρωσικό πετρέλαιο πουλά ήδη με συχνά απότομη έκπτωση σε εναλλακτικές και μια περαιτέρω μείωση στο μισό θα έφερνε την τιμή κοντά στο επίπεδο που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ αξιωματούχων της G7, αλλά οι αναλυτές ήδη σταθμίζουν το θέμα και τα σχόλιά τους δε φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν βάλετε όλους τους βασικούς παραγωγούς και κυρίως όλους τους βασικούς καταναλωτές να συνεργαστούν και στη συνέχεια βρείτε κάποιον τρόπο για να εφαρμόσετε οποιοδήποτε σχέδιο καταλήξετε», δήλωσε στο CNBC ο Neil Atkinson, ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου. 

Αυτό μοιάζει με μια δύσκολη δουλειά: θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει όλος ο ΟΠΕΚ+, ή ακόμα και τα μεγαλύτερα μέλη του, να στραφούν εναντίον της εταίρου τους, Ρωσίας. Το να συμμετάσχουν η Κίνα και η Ινδία με ένα ανώτατο όριο τιμών μπορεί επίσης να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, παρόλο που και οι δύο είναι βαρείς εισαγωγείς και σίγουρα θα εκτιμούσαν χαμηλότερες τιμές.

Αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την πρόταση για ανώτατο όριο τιμών: «Πιστεύουμε πραγματικά πως η Ρωσία θα το δεχτεί πραγματικά αυτό και δε θα ανταποδώσει; Νομίζω ότι αυτό ακούγεται σαν μια πολύ, πολύ καλή θεωρητική ιδέα, αλλά απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη», δήλωσε στο CNBC η Amrita Sen της Energy Aspects.


Η Sen έκανε επίσης μια κρίσιμη παρατήρηση στα σχόλιά της για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου. Είπε στο CNBC ότι η ιδέα πως οι χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην ίδια σελίδα με τους δυτικούς πολιτικούς σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ενεργειακή ασφάλεια ήταν «η μεγαλύτερη παρανόηση αυτήν την στιγμή».

Αυτό που υποδηλώνει βασικά είναι ότι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί της G7 μπορεί να συμφωνούν με την ιδέα του περιορισμού των τιμών του πετρελαίου για να τιμωρηθεί η Ρωσία, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος έχει διαφορετική άποψη που μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει, ιδιαίτερα γρήγορα.

Σε μια πρόσφατη ανάλυση για το Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης διεθνών υποθέσεων, ο Σεργκέι Βακουλένκο, ένας ενεργειακός αναλυτής με έδρα τη Γερμανία, έγραψε ότι η υπόθεση πως η Ρωσία δε θα ανταποκριθεί σε ένα ανώτατο όριο τιμών μπορεί κάλλιστα να είναι λανθασμένη.

Η υπόθεση, έγραψε ο Vakulenko, ήταν «ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να δει κάποια έσοδα, εφόσον καλύπτει το οριακό κόστος παραγωγής και επιτρέπει κάποιο κέρδος, παρά να αφήσει το πετρέλαιο στο έδαφος και να μην δει καθόλου χρήματα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Ρωσία είναι ένας στρατηγικός παίκτης με μια κάπως εξωτική αξία, ικανή σε παιχνίδια αρνητικού αθροίσματος. Επιπλέον, τουλάχιστον προς το παρόν, τα έσοδα από σκληρό νόμισμα είναι περιορισμένης αξίας για τη Ρωσία, όπως φαίνεται από την κατακόρυφη πτώση των ισοτιμιών του δολαρίου και του ευρώ στο χρηματιστήριο της Μόσχας».

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο αρκετά σημαντικά εμπόδια για τους αρχηγούς κρατών της G7 και τις κυβερνήσεις τους. Το πρώτο, και μικρότερο, είναι να καταλάβουμε πώς ακριβώς να επιβάλουμε το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου. Το ασφαλιστικό σενάριο μοιάζει να είναι λογικό, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι μπορεί να καταλήξει να τιμωρήσει τους ασφαλιστές αντί για τη Ρωσία.

Το δεύτερο, και πολύ μεγαλύτερο εμπόδιο, είναι η υπόθεση πως η Ρωσία θα τα ανεχθεί όλα ξαπλωμένη. Είναι μια επικίνδυνη υπόθεση, όπως ήδη σημειώθηκε από τους αναλυτές, και δαπανηρή, όπως αναφέρει η JP Morgan, η οποία έχει εκτιμήσει ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να μειώσει τις εξαγωγές ως απάντηση στο ανώτατο όριο, το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 380 δολάρια το βαρέλι.

Υπάρχει επίσης ένα πρόσθετο πρόβλημα: εξαντλείται ο χρόνος για την G7 για να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Η ΕΕ θα επιβάλει εμπάργκο σε όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. Ένα ανώτατο όριο τιμών μετά την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού εμπάργκο δε θα είχε νόημα.

Έχουν γίνει πολλά αστεία στο Διαδίκτυο ότι η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια με τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, βλάπτοντας τον εαυτό της πολύ περισσότερο από το δηλωμένο εχθρό της. Με βάση τα σχόλια των αναλυτών, η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ακόμη πιο αντιπαραγωγική από ορισμένες από τις τρέχουσες πολιτικές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail