Όταν τα εθνικά θέματα αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακή πολιτική: Ο Μπάιντεν θα εξοπλίσει την Τουρκία για να έχουμε «ήρεμα νερά»

Για όσους άκουσαν καλά ο… Μπαϊντενάκης συνεχάρη και πάλι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που τα είπε τόσα ωραία στο Κογκρέσο, αλλά υποστηρίζει πλήρως τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας, αφού «η άμυνα της Τουρκίας συμβάλλει στην ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ».

Από: anoixtoparathyro.gr - Του Νίκου Λακόπουλου

Το ερώτημα εναντίον ποιου θα χρησιμοποιηθούν τα F16 υπάρχει πάνω από το Αιγαίο καθώς ο Μπάιντεν εξοπλίζει την Τουρκία για «ήρεμα νερά», ο Ερντογάν μιλάει για παραβιάσεις από την Ελλάδα και ο –πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζει «βαθιές ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και λέει πως «οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά» -αλλά με περισσότερα όπλα.

Η Τουρκία αναβάθμισε τη θέση της στη Συμμαχία και πήρε ό,τι ήθελε -μαζί με ευχαριστίες από τον Μπάιντεν αντί για κυρώσεις -για τις οποίες ψέλλισε κάτι σε μια γωνιά ο Πρωθυπουργός- ευχαριστημένος που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου -που όμως δεν ξέχασε στη συνέντευξη τύπου.

«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι εμείς αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα και η πόρτα μας είναι ανοικτή στον διάλογο».

Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και πώς η βασική του έννοια είναι η προσωπική του εικόνα έχοντας αντικαταστήσει με την επικοινωνία μια πολιτική που έχει αποδοκιμάσει η αντιπολίτευση και δυο πρώην πρωθυπουργοί -του δικού του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός ελπίζοντας σε ένα ήρεμο καλοκαίρι εμφανίζεται να παρακαλά για μια συνάντηση με τον Ερντογάν και διάλογο με την εντύπωση πως «η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου. Μια διαδικασία που θα περάσει από πολλά κύματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά στον Αλέξη Τσίπρα που μιλάει για «βατερλώ» στη Μαδρίτη πως «ο κ. Τσίπρας, αν καταλάβαινε τι έγινε και επικέντρωνε στη μεγάλη εικόνα, θα έβλεπε ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις της σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα παρατηρούσε ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στέλνεται σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου».

Υπάρχει δηλαδή σαφές πρόβλημα για το αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει όταν είναι ευχαριστημένη με αόριστες δηλώσεις, αυτονόητες διακηρύξεις και ευχολόγια που θεωρεί νίκες όταν λέει ο ίδιος ο καταδικασμένος… στην επιτυχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όταν ο Πρωθυπουργός εύχεται και ελπίζει

Προφανώς οι ΗΠΑ και οι χώρες που πωλούν όπλα στην Τουρκία- και θα πουλούν περισσότερο το κάνουν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ή πως η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου δεν συμπεριλαμβανόταν στο δόγμα του ΝΑΤΟ ως τώρα και αυτό είναι μια κατάκτηση του άφωνου Πρωθυπουργού που ελπίζει, εύχεται και δεν καταλαβαίνει τι συνέβη στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ -που όρισε τον εχθρό ενός νέου πολέμου και τον ρόλο της Τουρκίας στη συμμαχία ως του πιο ισχυρού παίχτη μετά τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν πήρε πράσινο φως όχι για να εισβάλλει στη Συρία μόνο, αλλά και στην ελληνική ΑΟΖ όπου ο άνεμος παίρνει τα καλώδια και τα όρια είναι έξι μίλια. Έμμεσα η συμμαχία αποδέχτηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τον διάλογο που θέλει ο Ερντογάν σε βάρος μιας χώρας που δεν ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα και έχει μπει σε συζήτηση για το αν της ανήκουν τα… νησιά της.

Η κυβέρνηση έκανε για μια ακόμα φορά πως δεν άκουσε και διέρρευσε πως το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας «δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά, ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία»!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει το κεφάλι στην άμμο και δεν βλέπει πως αντί για κυρώσεις για την ρητορική και τις απειλές της η Τουρκία πήρε άρση του εμπάργκο όπλων -η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία δεσμεύονται ότι θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία χωρίς περιορισμούς.

Δεν βλέπει πως η Τουρκία το διεθνές δίκαιο θα επικαλεσθεί και την εδαφική της ακεραιότητα σε ένα παραλογισμό όπου η Ελλάδα επικαλείται κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία δεν ασκεί κι όταν αυτά παραβιάζονται λέει πως το Oruc Reis «το πήρε ο αέρας».

Προφανώς ο Ερντογάν δεν θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών χωρίς λόγο καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο. Αν η Ελλάδα το έκανε σε πόσα μίλια θα σταματούσε η εθνική της κυριαρχία αφού ήδη η κυβέρνηση δέχτηκε τα έξι μίλια;¨

Σε ποιον ανήκουν τα «ήρεμα νερά»;

Ο Μητσοτάκης ευχαριστημένος από τις εξελίξεις με την ενίσχυση της Τουρκίας στη συμμαχία είναι αισιόδοξος για τα «ήρεμα» νερά που υπόσχεται ο Μπάιντεν. Το ερώτημα «ποια νερά» θα πρέπει να το απαντήσει μια άλλη κυβέρνηση που θα βρεθεί μπροστά σε νέα δεδομένα καθώς η Τουρκία σε ένα παιχνίδι διεκδικήσεων κερδίζει πόντο-πόντο, μίλι- μίλι και η Ελλάδα χάνει.

Πάντα «ψύχραιμη» και «αποφασιστική». Η διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από άλλες κυβερνήσεις που άνοιξαν το δρόμο στις τουρκικές διεκδικήσεις είναι πως αυτή πανηγυρίζει κιόλας -έχοντας αποθέσει τις ελπίδες της στους συμμάχους να πολεμήσουν γι’ αυτήν ενώ η ίδια δεν κάνει τίποτε.

Τώρα όμως δεν μιλάμε για τα Ίμια, αλλά για το μισό Αιγαίο το turkaegean για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός και ο πρωθυπουργός κρύβονται πίσω από μια συγγνώμη κι έναν υπάλληλο που… δεν τους ενημέρωσε.

Καθώς μπαίνουν τα όρια ενός νέου κόσμου κι ενός πολέμου που θα διαρκέσει πολύ, ο πάντα κομψοντυμένος πρωθυπουργός μας που χαζογελά ενώ ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν αποδεικνύεται με στόμφο κατώτερος των περιστάσεων.

Κι αν ο Μπάιντεν δεν θέλει ή δεν μπορεί ας βρεθεί ένας θεός να σώσει την Ελλάδα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail