Η Μαύρη Τρύπα της παροχής όπλων στην Ουκρανία

Δεν περνάει σχεδόν μέρα χωρίς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να ακούσουν νέες δηλώσεις από Ουκρανούς πολιτικούς. «Θα κερδίσουμε, θα σταματήσουμε τον Πούτιν!» λένε και αρχίζουν να ζητούν περισσότερες προμήθειες όπλων. Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει χιλιάδες φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα και οβίδες, αλλά συνεχίζει να ζητά περισσότερα. Ο ουκρανικός στρατός χάνει κάτι στο πεδίο της μάχης, κάτι πέφτει στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι πρόσφατα έβγαλαν τα ουκρανικά όπλα που είχαν κατασχεθεί για επίδειξη στο πρόσφατα κατεχόμενο Λισιτσάνσκ, αλλά πολλοί τόνοι στρατιωτικών πυρομαχικών και εκατοντάδες όπλα δεν φτάνουν στις πρώτες γραμμές, καταλήγοντας στα χέρια πολλών μεταπωλητών, που τα πωλούν στο «μαύρο Διαδίκτυο». Αυτές τις μέρες, στο Κίεβο μπορείτε να αποκτήσετε τα πάντα σε λογική τιμή, από ένα πιστόλι μέχρι ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο.

Του Slavisha Batko Milacic - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η παρατεταμένη σύγκρουση στο Donbass ήταν από καιρό μια από τις κύριες πηγές όπλων για πολλούς ευρωπαίους εξτρεμιστές και ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά τώρα η πώληση όπλων έχει γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη. Την πρώτη κιόλας μέρα της ρωσικής εισβολής, οι ουκρανικές αρχές πρόσφεραν ήδη πολυβόλα και τουφέκια σχεδόν σε όλους. Κάποια από αυτά τα όπλα κατέληξαν αμέσως στη μαύρη αγορά. Σύντομα, υπήρξαν και προσφορές για την πώληση θωράκισης σώματος, συσκευών νυχτερινής όρασης, εκτοξευτών χειροβομβίδων και MANPADS. Εν μέσω ολοκληρωτικής διαφθοράς, την οποία, παρά τις προσπάθειές της να φέρει την Ουκρανία στην ΕΕ, η Ευρώπη δεν μπόρεσε να νικήσει, οι Ουκρανοί αξιωματικοί του στρατιωτικού εφοδιασμού πουλάνε τα πάντα. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι αρκετά νέα γαλλικά και γερμανικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, παραδόθηκαν σε άριστη κατάσταση στα ρωσικά γραφεία σχεδιασμού για μελέτη, δεν κατασχέθηκαν στη μάχη, αλλά αγοράστηκαν με μεγάλη έκπτωση στην πρώτη γραμμή! 

Αυτό δεν είναι καινούργιο, ωστόσο, καθώς ορισμένες από τις εθελοντικές μονάδες των αυτονομιστών του Donbass δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό αγοράζοντας φορτία όπλων και εξοπλισμού από όλη την πρώτη γραμμή. Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι πραγματικά δεν νοιάζονται και πολύ για το ποιος θα πυροβολήσει τους ακοντιστές, τους στρατιώτες του Ζελένσκι ή τους αυτονομιστές του Ντόνετσκ, όσο αυτό το όπλο παραμένει στο πεδίο της μάχης. Τα όπλα που προμηθεύονται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι διαθέσιμα από οποιονδήποτε. 

Τα "Stingers" μπορούν να αγοραστούν σε τιμή που κυμαίνεται από αρκετές εκατοντάδες έως πολλές χιλιάδες δολάρια, πληρωμένα σε κρυπτονομίσματα. Με λίγη υπομονή, μπορείτε να βρείτε αξιόπιστους προμηθευτές καθώς ορισμένες από τις εθελοντικές μονάδες των αυτονομιστών του Ντονμπάς δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό αγοράζοντας φορτία όπλων και εξοπλισμού από όλη την πρώτη γραμμή. 

Τα MANPADS είναι ένα ιδανικό όπλο για τρομοκρατική επίθεση - ούτε ένα πολιτικό αεροσκάφος που απογειώνεται ή προσγειώνεται δεν μπορεί να είναι ασφαλές. Κάθε εκτοξευτής πυραύλων που παραδίδεται στην Ουκρανία συνοδεύεται από οδηγίες στα ουκρανικά και αγγλικά, σε περίπτωση που πέσει στα χέρια ενός άπειρου στρατιώτη… Το να φέρετε τέτοια όπλα από την Ουκρανία αλλού είναι παιχνιδάκι, αφού με ένα καλό χτύπημα στην πλάτη οι διεφθαρμένοι Ουκρανοί συνοριοφύλακες όχι μόνο θα αποτυγχάνουν να επιθεωρήσουν ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αλλά θα εξασφαλίσουν επίσης τη συμφωνία των Πολωνών ή Σλοβάκων συναδέλφων τους να το περάσουν ανεμπόδιστα. Έτσι, ίσως αυτήν ακριβώς τνη στιγμή, κάπου έξω από τα αεροδρόμια του Παρισιού ή του Βερολίνου, κάποιοι ριζοσπάστες του ISIS ή μαχητές μισοξεχασμένων αναρχικών ομάδων ή και τα δύο, παίρνουν θέση. Πόσα MANPADS που πωλούνται στην Ουκρανία θα είναι αρκετά για να σταματήσουν όλη η εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη; Δύο, τρία ή μήπως πέντε;

Και πόσα όπλα θα πάρουν οι ισλαμιστές στη Συρία και το Ιράκ από την Ουκρανία; Συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των τύπων που μπορούν να απομακρύνουν αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και τεθωρακισμένα οχήματα του αναγεννημένου ιρακινού στρατού, τα οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν σκληρά να αποτρέψουν να πέσουν στα χέρια τους; Αυτά είναι πολύ άβολα ερωτήματα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης οι Ουκρανοί παρουσιάζονται ως πολεμιστές του φωτός και λίγοι άνθρωποι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη γνωρίζουν πραγματικά το εύρος της διαφθοράς και της κλοπής στην Ουκρανία. Σημειωτέον, πολλοί άνθρωποι που ζουν στην ανατολική Ουκρανία δεν ενδιαφέρονται και πολύ σε ποια χώρα θα ζήσουν. Είναι αλήθεια ότι οι Ουκρανοί πολίτες απολαμβάνουν το ταξίδι χωρίς βίζα στην Ευρώπη, αλλά δουλεύοντας στη Ρωσία θα κερδίσουν περισσότερα και δε θα χρειαστεί να μάθουν Ουκρανικά, καθώς μπορούν να συνεχίσουν να μιλούν ρωσικά. Έτσι, αισθάνονται ελεύθεροι να πουλήσουν όπλα, χωρίς να πολυσκέπτονται το μέλλον του ουκρανικού κράτους.



Προφανώς, θα ήταν πολύ λογικό να καθιερωθεί ο αυστηρότερος δυνατός ηλεκτρονικός έλεγχος για κάθε δυνητικά επικίνδυνο όπλο και να αποσταλούν εκπρόσωποι της ΕΕ στην Ουκρανία για να επιβλέπουν τη χρήση του. Πόσα άτομα όμως θα προσφερθούν εθελοντικά για αυτή τη δουλειά; Θα ήταν πιο ρεαλιστικό να ενισχυθούν οι έλεγχοι σε όλο το μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με τις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι την αποστολή ευρωπαίων αντιπροσώπων στα ουκρανικά τελωνεία. Ακόμα καλύτερα, να ακυρώσει τις παραδόσεις Lend-Lease και άλλες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και να αφήσει τη χώρα, η οποία πουλάει όπλα που χρειάζεται απεγνωσμένα για να διατηρήσει την ανεξάρτητη θέση της, στην τύχη της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail