Κι εμείς θα φανούμε γενναίοι, όταν χρειαστεί!

Ενενήντα δύο χρόνια μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας (1930) από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ, η μαυρίλα στον εθνικό ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν έχει ξανοίξει σε γλυκοχάραμα φιλίας, γιατί ο Τούρκος δεν έπαψε ποτέ να είναι βουλιμικός, διεκδικητικός.

Κρινιώ Καλογερίδου

Πολύ περισσότερο τώρα που η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνην του Μπουλέντ Ετσεβίτ (της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974) και της Τανσού Τσιλέρ (της αρπαγής των Ιμίων απ' την ελληνική κυριαρχία, το 1996).

Συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική χώρα που θέλει να επιβάλει το δίκαιο της πυγμής με τον αέρα της κυρίαρχης Περιφερειακής δύναμης της Ανατολικής Μεσογείου και με βάση το δόγμα της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' της η οποία ζητά το μισό Αιγαίο (152 νησιά) δικό της, ανεξάρτητη Δυτική Θράκη (για να την προσαρτήσει στην τουρκική επικράτεια) και την Κύπρο διχοτομημένη για να την εντάξει ενιαία στο τουρκικό κράτος.

Συμπεριφέρεται ως ανερχόμενη γεωπολιτική δύναμη πρώτης γραμμής, που θέλει να αφήσει το στίγμα της στο πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα με προοπτική να το αλλάξει, απ' τη στιγμή που βρίσκεται ήδη μέσα στις 20 πιο σημαντικές χώρες του πλανήτη και ευελπιστεί πως κάποια στιγμή θα γίνει η 5η σε γεωπολιτική επιρροή δύναμη στον κόσμο.

-- Ακραίες φιλοδοξίες..., σας ακούω να σχολιάζετε με έκδηλη ανησυχία.

Και εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας συμπληρώνοντας πως οι φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι άλογες και άμετρες, καθώς έχει εθιστεί στο να σπάει κανόνες (ενίοτε και συμμαχικούς), γιατί δεν θέλει να επιτρέψει σε άλλες δυνάμεις να την ελέγχουν.

Που πάει να πει (κι αυτό ας το έχει στο νου του ο Πούτιν που επενδύει στην λυκοφιλία τους) ότι είναι ικανή να κάνει σε χρόνο ρεκόρ τον φίλο εχθρό και τον εχθρό φίλο, πλην των Ελλαδιτών και των Ελληνοκυπρίων τους οποίους έχει ορκιστεί να τους έχει πάντα απέναντι...

Με τα δεδομένα αυτά, 48 χρόνια μετά τον Αττίλα 1&2 στην Κύπρο, με τον Τούρκο να αναγορεύει σε ήρωες τους εισβολείς στρατιώτες του και ''σφαγείς'' τους (καθημαγμένους ως θύματα βίας) Κυπρίους (βλ. σχετικό tweet Ερντογάν, Ακάρ, Καλίν), είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τη στιγμή κατά την οποία στην μεν Κύπρο ο ''ηγέτης'' των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ επιδιώκει την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω δικοινοτικών συνομιλιών, στην δε Ελλάδα η τουρκική προκλητικότητα έχει φτάσει στα ύψη και έγινε προ πολλού σαφές ότι τόσο ο υβριδικός ''πόλεμος'' που ασκεί η Τουρκία σε βάρος μας από χρόνια (μέσω της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού), όσο και ο ακήρυχτος πόλεμος εναντίον μας (μέσω των πτήσεων drones και μαχητικών της πάνω από το Αιγαίο), έχουν σαν απώτερο στόχο την αποδόμηση της πατρίδας μας.

Την αποδόμηση της Ελλάδας με θεωρητικό εφαλτήριο το τουρκικό αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, τα οποία καραδοκεί να τα υφαρπάξει απ' την ελληνική επικράτεια μόλις αφοπλιστούν αμυντικά.

Το πνεύμα των τουρκικών φιλοδοξιών έχει αγγίξει από καιρό την παράνοια, η οποία -- σε συνεξάρτηση με την προκλητικότητα που έχει φτάσει στα ύψιστα όρια κλιμάκωσής της -- κάνουν τους Τούρκους Αξιωματούχους θρασύτατους.

Τελευταία απόδειξη γι' αυτό ήταν η προ ημερών απαίτηση του Τούρκου απόστρατου ταξίαρχου Ναΐμ Μπαμπούρογλου (καθηγητή του ιδιωτικού πανεπιστημίου Αϊδινίου της Κωνσταντινούπολης) να κατεβούν οι ελληνικές σημαίες απ' τις Οινούσσες, την Ψέριμο και άλλα νησιά και νησίδες μας ''κοντά στη δυτική Ανατολία'' (βλ. σχετική δήλωσή του στο Habertürk), ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας του να κάνει ό,τι έκανε η Τουρκία στα Ίμια...

Φευ!.. Αυτά, δυστυχώς, ουδόλως απασχολούν τους ΝΑΤΟϊκούς μας συμμάχους και τους εταίρους μας στην Ε.Ε, οι οποίοι μηρυκάζουν και υιοθετούν τις ανιστόρητες αιτιάσεις της Άγκυρας (αιτιάσεις που διαγράφουν τις Διεθνείς Συνθήκες που χάραξαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα (Λωζάνης, 1923, & Παρισίων, 1947), καθώς και τις Συμβάσεις των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973 & 1982, UNCLOS III, Montego Bay), πιέζοντας ''συμμαχικά'' την Ελλάδα να αφοπλίσει αμυντικά την νησιωτική επικράτεια, για να κάνουν οι Τούρκοι ό,τι το '96 στα Ίμια...

Ουσιαστικά οι τελευταίοι απαιτούν την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου με πρόσχημα ότι απειλούνται από αυτά γιατί είναι εξοπλισμένα. Αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουν διάπλατα το θέμα αμφισβήτησης μεγάλων και μικρών νησιών μας, που τα διεκδικούν με βάση είτε τη θεωρία της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' περί... ''οθωμανικών νησιών επί των οποίων δεν υπάρχει ελληνική κυριαρχία'' είτε τη θεωρία τους περί εγγυτέρων νήσων, βάσει της οποίας διεκδικούν τα πλησιέστερα σε αυτούς ελληνικά νησιά ( Δωδεκάνησα και νησιά του ΒΑ Αιγαίου).

Συνελόντι ειπείν, την ίδια στιγμή που δηλώνουν ότι απειλούνται από τα μεγάλα νησιά (Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο, Κω, Ρόδο κλπ) και τα μικρονήσια μας, τα εκφοβίζουν προκλητικά με καθημερινές πτήσεις και υπερπτήσεις των μαχητικών τους, ενώ έχουν παραταγμένη στα μικρασιατικά παράλια απέναντί τους την Γ' Στρατιά του Αιγαίου που αποτελείται από 100.000 τουλάχιστον άντρες.

Τι θέλει να πει ο... ποιητής; Αυτό που είπε με αδιαβάθμητο έγγραφο προς τους Έλληνες πρέσβεις ανά τον κόσμο την 10η Μαΐου 2022 το υπουργείο Εξωτερικών μας, με το οποίο τους τροφοδότησε με όλα τα νομικά επιχειρήματα της Αθήνας απέναντι στις αιτιάσεις της Άγκυρας.

Επιχειρήματα που αποτυπώθηκαν σε χάρτη αναλυτικό, όπου δίνονταν πληροφορίες σχετικές με τον χρόνο που απαιτείται σε 22.000 τουρκικές δυνάμεις (λόγου χάρη), για να συγκεντρωθούν, να επιτεθούν και να… εισβάλουν σε ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά (βλ. εικόνα με τόξα χαραγμένα στον χάρτη από στελέχη του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο χρειάζονται 12 ώρες για να κινητοποιηθούν και να επιτεθούν οι Τούρκοι στη Λέσβο, τη Χίο ή τη Σάμο.

Κατά τα άλλα εμείς είμαστε που τους απειλούμε... Αστειότητες. Γιατί το μόνο που κάνουμε είναι να κρατάμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα ομπρέλα ασφαλείας με την αμυντική θωράκιση των νησιών μας (επί τη ευκαιρία να πούμε ότι μετά τον Έβρο -- όπου περιπολούν ήδη στα χερσαία σύνορα της χώρας μας οι πρώτες μηχανοκίνητες μονάδες των Marder και M1117 στη θέση των τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 που στείλαμε στην Ουκρανία -- παίρνουν σειρά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα νησιά όπου έφτασαν ήδη απ' τις αρχές Ιουλίου και εντάχθηκαν στα αμυντικά μας συστήματα με πρωτοβουλία της ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων) νέα τροχοφόρα οχήματα Guardian (συμπληρωματικά στα 174 της Άνοιξης και πολύτιμα λόγω ενισχυμένης θωράκισης και ευλυγισίας), καθώς και TTOA-ASVM-1117 από τα επιπλέον 180 τα οποία έφτασαν την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντα του μήνα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί προωθήθηκαν στα νησιά.

Τα δεδομένα συμβάλλουν μερικώς στην εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας μας, αλλά είναι ικανά -- μέχρι να ολοκληρωθεί η εξοπλιστική αναβάθμισή της στο ορατό μέλλον (σ.σ την πρώτη φρεγάτα Belharra θα την πάρουμε το 2025) -- να αποτελέσουν προστιθέμενη αξία στο υψηλό φρόνημα και την αποφασιστικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για υπεράσπιση της κυριαρχίας μας, ώστε να αποκρούσουν με επιτυχία την καταιγίδα των άνομων και βρώμικων ''εξατμίσεων'' που μεθοδεύει σε βάρος των νησιών μας η Τουρκία.

-- Η Ελλάδα δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε τη δύναμη ούτε την ισχύ για να απειλήσει την Τουρκική Δημοκρατία, είπε προ ημερών ο ταξίαρχος ε.α. Ναΐμ Μπαμπούρογλου, την ίδια στιγμή που ο απόστρατος Τζιχάτ Γιαϊτζί (αναλυτής και θεωρητικός της ''Γαλάζιας Πατρίδας'') αντέστρεφε την πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει απειλούμενη την Τουρκία απ' την … ελληνική επιθετικότητα λόγω των ''βαρέων όπλων'' της στα νησιά, που εξυπηρετούν (κατ' εκείνον) τον στόχο της Μεγάλης Ιδέας της.

Μέχρι να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι Τούρκοι και να βγάλουν τον νικητή στις προσεχείς εκλογές (14 Ιουνίου 2023) στον διαγκωνισμό των κομμάτων εξουσίας (ACP-CHP) για το ποιος είναι ικανότερος να κατακτήσει πιο πολύ την Ελλάδα, εμείς πρέπει να μείνουμε αποφασισμένοι και σταθεροί στη στρατηγική υπεράσπισης των κεκτημένων μας με κάθε τίμημα απέναντι στον επιβουλέα που θέλει να τα οικειοποιηθεί.

Στον επιβουλέα που δείχνει προκλητικός και απείθαρχος (ως αναθεωρητικός) έναντι των ξένων συστάσεων και των ελληνικών προειδοποιήσεων ότι η προσπάθειά του να μας τρομοκρατήσει με κραυγές και απειλές δε θα πετύχει. Όπως δε θα πετύχουν και οι μεθοδεύσεις του να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να επιταχύνει τις εξελίξεις επέκτασης προς δυσμάς της Τουρκίας.

Όσο τρομαχτικές και να είναι οι φιλοδοξίες του Ταγίπ Ερντογάν που θέλει την χώρα του να πρωταγωνιστεί στην περιοχή μας σε βάρος του Ελληνισμού, οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε σε κυματοθραύστη την πολεμική μας ισχύ και να χαλυβδώσουμε τη θέλησή μας να τον προστατέψουμε διαλύοντας τα τουρκικά αεροπρογεφυρώματα και τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων απόβασης οι οποίες θα επιχειρήσουν να πατήσουν το πόδι τους στα νησιά μας.

''Τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ' ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον'' (''Η Ευτυχία προϋποθέτει την Ελευθερία και η Ελευθερία την Ευψυχία''), αναφωνούσε ο πρόγονός μας Περικλής στον ''Επιτάφιό'' του (430 π Χ) μιλώντας στους Αθηναίους για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου (Θουκυδίδης: ''Περικλέους Ἐπιτάφιος'').

Κι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες, όσο κι αν υπολειπόμαστε κραυγαλέα έναντι των αρχαίων, κρατήσαμε κάτι - νομίζω - απ' την θεϊκή φύτρα της καταγωγής μας. Κρατήσαμε την πίστη των Πατέρων μας ότι ''Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι''! Κι εμείς θα φανούμε γενναίοι, όταν χρειαστεί!!!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail