Η Σρι Λάνκα προειδοποίησε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης θα πεινάσουν τον παγκόσμιο Νότο

Η Σρι Λάνκα έχει γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως για όλους τους λάθος λόγους μετά την ταχεία οικονομική της κατάρρευση τους τελευταίους μήνες, η οποία προκλήθηκε από μια συρροή κακών πολιτικών επιλογών και ανεξέλεγκτων διεθνών συνθηκών, προκάλεσε φόβους πως πολλές άλλες χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα το δρόμο της. Ο ασκών καθήκοντα προέδρου Ranil Wickremesinghe μόλις προειδοποίησε ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης μπορεί να καταλήξουν να είναι αυτές που ευθύνονται για αυτό το χειρότερο σενάριο μιλώντας σε μια διεθνή συζήτηση που διοργανώθηκε από ινδικά μέσα ενημέρωσης.

Του Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τα λόγια του, «Πιστεύετε ότι οι κυρώσεις θα βοηθήσουν; Θα σύρει μόνο τις τιμές προς τα πάνω. [...] Ας δούμε τις κυρώσεις που επιβάλλονται και ας αναρωτηθούμε εάν αυτό είναι απαραίτητο. Οι κυρώσεις δν θα γονατίσουν τη Ρωσία, αλλά θα γονατίσουν τον υπόλοιπο τρίτο κόσμο». Αυτό απηχεί τις ανησυχίες που συμμεριζόταν στις αρχές Ιουνίου ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Macky Sall, ο οποίος επίσης κατηγόρησε τις άνευ προηγουμένου αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης για την επισιτιστική κρίση και προειδοποίησε ομοίως για τις συνέπειές τους στον υπόλοιπο παγκόσμιο Νότο.

Παρά το γεγονός ότι ο Sall εκπροσωπεί πολλές δεκάδες χώρες των οποίων ο συνολικός πληθυσμός είναι περίπου ίσος με αυτόν της Κίνας ή της Ινδίας, τα λόγια του αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Ο Wickremesinghe, αντίθετα, αντιπροσωπεύει μόνο λίγο περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μπορεί να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει ευρύτερη διεθνή προσοχή λόγω αυτής που έχει ήδη δοθεί από τα μέσα ενημέρωσης στο νησιωτικό έθνος του. Είναι επίσης σημαντικό να προσθέσουμε ότι ο ηγέτης της Σρι Λάνκα είπε στο πάνελ πως η κρίση έχει απειλήσει μέχρι στιγμής περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους με υποσιτισμό, που είναι λίγο λιγότερο από το 1/3 των πολιτών του.

Για ό,τι και αν ισχυριστούν οι δυτικοί κριτικοί για την επιρροή της λεγόμενης «ρωσικής προπαγάνδας», είναι πολύ απίθανο να είναι τόσο ισχυρή ώστε να κατακτήσει τον έλεγχο δύο τελείως διαφορετικών παγκόσμιων ηγετών που αντιπροσωπεύουν πολύ διαφορετικούς αριθμούς ανθρώπων. Όποιος αξιολογεί με ειλικρίνεια τις δηλώσεις του Sall και του Wickremesinghe μπορεί να δει πως κατέληξαν ανεξάρτητα στο ίδιο συμπέρασμα, παρά τις εκτεταμένες ασυμμετρίες μεταξύ του οργανισμού τους και της χώρας τους αντίστοιχα. Αυτή η παρατήρηση με τη σειρά της επεκτείνει την αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους, δηλαδή ότι οι δυτικές κυρώσεις θα λιμοκτονήσουν τον Παγκόσμιο Νότο.

Αποδεχόμενοι τη νομιμότητα των αναλυτικών τους προβλέψεων, το ερώτημα γίνεται φυσικά ένα από το τι πρέπει να γίνει, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο να απαντηθεί από τον εντοπισμό της βασικής αιτίας της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης που αναμένεται να προκαλέσει τον όλεθρο σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο. Στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα ορισμένοι δυτικοί ηγέτες να θέλουν σιωπηλά να συμβεί αυτό για να αποσταθεροποιήσουν τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στις χώρες εκείνες που αρνήθηκαν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για να προωθήσουν συνωμοσίες αλλαγής καθεστώτος κατά των ηγετών τους ως τιμωρία για την κατ' αρχήν ουδετερότητά τους.

Όσοι συνθηκολογούν με την πίεση της Δύσης να πηδήξουν στην αντιρωσική μπάντα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το λαό τους με αποκόμματα από το πλούσιο τραπέζι του Golden Billion λαμβάνοντας υπόψη πόσα τρόφιμα παράγει ήδη αυτό το μπλοκ και έχει αποθηκεύσει μέχρι στιγμής. Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται αυτό για όσους αντιπροσωπεύουν συγκριτικά απελπισμένους ανθρώπους που πάντα πάλευαν πολύ περισσότερο για να επιβιώσουν από τους Δυτικούς, είναι αξιοσημείωτο πως μόνο τέσσερις Αφρικανοί ηγέτες συντονίστηκαν στην εικονική συνάντηση του Zelensky με την Αφρικανική Ένωση στα τέλη του περασμένου μήνα, η οποία αποτελούσε ένα σημαντικό σνομπάρισμα του νέου «κοσμικού θεού» της Δύσης.  

Προς τιμήν της, η Σρι Λάνκα επίσης δε συνθηκολογεί στις πιέσεις της Δύσης, με τον Wickremesinghe να προέτρεπε προηγουμένως τη Ρωσία να εξάγει περισσότερα καύσιμα, καθώς και λιπάσματα και τρόφιμα σε μια αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο TASS νωρίτερα αυτόν το μήνα. Αυτό το επίσημο αίτημα υπάρχει αντικειμενικά και είναι εύκολα επαληθεύσιμο μέσω του προηγούμενου υπερσυνδέσμου, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για την επιδείνωση της κρίσης στη Σρι Λάνκα, παρόλο που είναι υπεύθυνη για την άμβλυνσή της. Αυτό το διαζύγιο από την πραγματικότητα υποδηλώνει επομένως πως οι ΗΠΑ θα διατάξουν τους παγκόσμιους συμμάχους των μέσων ενημέρωσης να αγνοήσουν τα τελευταία λόγια του Wickremesinghe.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι και ο Παγκόσμιος Νότος θα τους αγνοήσει. Μάλλον, ίσως να είναι η περίπτωση που κορυφαία μέσα ενημέρωσης σε ορισμένες από τις μεγάλες χώρες να ενισχύουν την ανάλυσή του προκειμένου να αυξήσουν τη μέγιστη ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτό στις μάζες. Σε τελική ανάλυση, ο Wickremesinghe αντιπροσωπεύει τη Σρι Λάνκα, η οποία έχει γίνει σύμβολο της μοίρας που μπορεί να συμβεί σύντομα σε αμέτρητες άλλες χώρες σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τις μάζες για την κρίσιμη γνώση του από πρώτο χέρι σχετικά με τη συντριπτική επίδραση που αναμένεται να έχουν οι αντιρωσικές κυρώσεις της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ της Δύσης στην επισιτιστική ασφάλεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κοιτάζοντας το μέλλον, προβλέπεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις συνέπειες της τεχνητά κατασκευασμένης επισιτιστικής κρίσης της Δύσης στον Παγκόσμιο Νότο, αλλά δε θα μπορέσει να σώσει τους πάντες από μόνη της. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν αθώα θύματα που θα χάσουν τη ζωή τους ως «παράπλευρη ζημιά» στον Υβριδικό Πόλεμο του Λιμού του Golden Billion στον Παγκόσμιο Νότο ως τιμωρία για την ουδετερότητα αρχών των ηγετών του απέναντι στην ουκρανική σύγκρουση. Ακόμα κι έτσι, όλοι τουλάχιστον μπορούν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτούς τους θανάτους μετά από αυτό που μόλις είπε ο Wickremesinghe.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail