Η προσπάθεια του Μπάιντεν να στρέψει τη Σαουδική Αραβία εναντίον της Ρωσίας απέτυχε παταγωδώς

Κατά την επίσκεψή του στη Τζέντα στις 15 Ιουλίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τους Σαουδάραβες εταίρους του να αυξήσουν την παραγωγή και την παράδοση πετρελαίου προκειμένου να προκληθεί οικονομική ζημιά στη Ρωσία και να στρέψει την αραβική χώρα προς μια πολιτική κατά της Μόσχας. Αντίθετα, η επίσκεψη του Μπάιντεν στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσας ήταν μια πλήρης καταστροφή, όπως και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά την τριήμερη περιοδεία του προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου με έμφαση στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη σημαντική δύναμη της Μέσης Ανατολής και το μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, σχολιαστές και ειδικοί παρατήρησαν την αποτυχία του Μπάιντεν.

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να πείσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής να αντιταχθούν στη Μόσχα σχετικά με την στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Οι παραδοσιακοί εταίροι των ΗΠΑ δεν υποστήριξαν την πολιτική τους έναντι του Κιέβου. Όχι μόνο η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τα πρόσφατα αιτήματα του Μπάιντεν, αλλά υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν και δεν υπερψήφισαν το αντιρωσικό ψήφισμα που πρότειναν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπάιντεν ήθελε η Μέση Ανατολή, ειδικά οι Σαουδάραβες και τα Εμιράτα, να αυξήσουν τις προμήθειες πετρελαίου σε χαμηλές τιμές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι χώρες της G7 ήλπιζαν ότι η έλλειψη ρωσικού πετρελαίου θα αντισταθμιζόταν από πετρέλαιο από αυτές τις χώρες.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ήλπιζε πως η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή θα σηματοδοτούσε την υπόσχεσή του ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ενεργές στην περιοχή, ώστε να μην επιτρέψουν στη Ρωσία, την Κίνα και ακόμη και το Ιράν να πάρουν τη θέση τους. Μετά την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ ένιωσαν πως η παρουσία τους στη Μέση Ανατολή αποδυναμώθηκε και ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έχουν προχωρήσει.

Μαζί με τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Ουάσιγκτον παρέχει σημαντική οικονομική υποστήριξη σε ορισμένες βασικές χώρες, κυρίως το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο. Καθώς η Αίγυπτος είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής και Ασίας, η Αίγυπτος συνέχισε να λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν επίσης υποστήριξη στην Ιορδανία με τη μορφή όπλων και εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού. Αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε σε πολιτικές κατά της Μόσχας από αυτά τα κράτη.

Αυτό που ήταν εμφανές όμως είναι πως ο Μπάιντεν δεν προετοιμάστηκε σωστά για την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος πήγε σε μια χώρα που υποσχέθηκε ότι θα εξοστράκιζε από τη διεθνή σκηνή και στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman Al Saud (MBS) για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 


Ο MBS, ο οποίος θα γίνει αναπόφευκτα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας στο εγγύς μέλλον, αρνήθηκε την ευθύνη για τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε πως οι αμερικανικές πληροφορίες αντέκρουαν τους ισχυρισμούς του. Ο πρίγκιπας διάδοχος αντιμετώπισε τον Μπάιντεν με τη σeξουαλική και σωματική κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και τη δολοφονία της Παλαιστινιακής Αμερικανίδας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh στη Δυτική Όχθη από ισραηλινές δυνάμεις.

Σε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην αποτυχημένη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, είπε: «Ο διάδοχος απάντησε στις παρατηρήσεις του Προέδρου Μπάιντεν για τον ... Κασόγκι, αφού ξεκάθαρα -- ότι αυτό το έγκλημα, αν και πολύ ατυχές και αποτρόπαιο, είναι κάτι που το βασίλειο έλαβε πολύ σοβαρά (και) ενήργησε με έναν τρόπο συμπαθητικό με τη θέση του ως υπεύθυνης χώρας. Αυτά είναι ζητήματα, λάθη που συμβαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο διάδοχος επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα δικά τους λάθη και έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αντιμετωπίσουν αυτά τα λάθη, όπως έκανε το βασίλειο».

Αυτό που έδειξε σε πολλούς στη Μέση Ανατολή η αποτυχημένη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία είναι πως η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ανίκανη να ασκήσει εξωτερική πολιτική.

Οι αποτυχίες του Μπάιντεν αντικατοπτρίζονται προφανώς στις ΗΠΑ, όπου η δημοτικότητα του Μπάιντεν καταρρέει. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του CNN που διεξήχθη από το SSRS, ο Μπάιντεν έφτασε τα χαμηλότερα ποσοστά στην πολιτική του καριέρα. Το τρέχον ποσοστό αποδοχής του, σύμφωνα με το CNN, είναι 38%, με τις αποδοκιμασίες να ανέρχονται στο 62%.

Δεδομένης της αντιδημοφιλίας του Μπάιντεν στις ΗΠΑ, εν μέρει επειδή προσβάλλει τη νοημοσύνη των Αμερικανών πολιτών ισχυριζόμενος ψευδώς ότι η Ρωσία ευθύνεται για την εκτίναξη του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως και οι μη Αμερικανοί βρίσκουν τον Αμερικανό πρόεδρο ανυπόφορο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πετρέλαιο και πως οι χώρες του ΟΠΕΚ θα λάβουν απόφαση στη συνάντησή τους στις αρχές Αυγούστου με βάση την αγορά, «όχι τις εικασίες, όχι τις υστερίες, όχι για τη γεωπολιτική». Ουσιαστικά ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως δε θα μετατραπεί σε αντι-ρωσικό όχημα για χρήση από τις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν συμβουλεύτηκε να μην πάει στη Μέση Ανατολή, αλλά η κυβέρνησή του θέλει απεγνωσμένα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Αυτό το ταξίδι στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αφύπνιση στον Μπάιντεν ότι η εξαιρετικά βραχύβια μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχει τελειώσει και πως τα κράτη όχι μόνο είναι ικανά να δράσουν ανεξάρτητα τώρα, αλλά είναι πιο τολμηρά πρόθυμα να το κάνουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail