«Η κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο»: Η ενεργειακή κρίση παραλύει την οικονομία

KaiPilger / pixabay
Freepen.gr - Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της Γερμανίας, η Vonovia, είχε κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα περιορίζοντας τη θέρμανση τη νύχτα, μια τρομακτική προεπισκόπηση του τι υπάρχει στο απόθεμα για το "πιο προηγμένο" ευρωπαϊκό έθνος αυτό το χειμώνα.

Σύμφωνα με τους FT, η Γερμανία κάνει πλέον δελτίο ζεστού νερού, χαμηλώνει τα φώτα των δρόμων και κλείνει τις πισίνες καθώς ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης αρχίζει να εξαπλώνεται όπως το παροιμιώδες κύμα Ice-Nine, από τη βιομηχανία σε γραφεία, κέντρα αναψυχής και κατοικίες.

Ο λόγος πίσω από την παράλυση αργής κίνησης της Γερμανίας είναι γνωστός: η τεράστια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την κίνηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα να μειώσει απότομα τις προμήθειες στη Γερμανία έχει βυθίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στη χειρότερη ενεργειακή κρίση της από το σοκ των τιμών του πετρελαίου το 1973.

 
Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αγγίζουν τα υψηλότερα ποτέ επίπεδα, οι εισαγωγείς φυσικού αερίου και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παλεύουν για επιβίωση, ενώ οι λογαριασμοί των καταναλωτών ξεπερνούν την οροφή.

«Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική», δήλωσε ο Axel Gedaschko, επικεφαλής της ομοσπονδίας γερμανικών στεγαστικών επιχειρήσεων GdW. «Η κοινωνική ειρήνη της Γερμανίας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο».

Δυστυχώς, καθώς οι εντάσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνονται, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Τη Δευτέρα, η Ρωσία κλείνει τον κύριο αγωγό της προς τη Γερμανία, Nord Stream 1, για 10 ημέρες προγραμματισμένης συντήρησης. Πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι δεν θα ξανανοίξει ποτέ.

Σχολιάζοντας τη διαβόητη ημέρα της 22ας Ιουλίου, όταν αναμένεται να ξαναρχίσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, ο Jim Reid του DB γράφει ότι «ενώ όλοι περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας στην αγορά σκεπτόμενοι τη Fed και την ύφεση, υποπτεύομαι ότι αυτό που συμβαίνει στο ρωσικό αέριο στο Η2 είναι δυνητικά μια ακόμα μεγαλύτερη ιστορία. Φυσικά μέχρι τις 22 Ιουλίου μπορεί να έχουν βρεθεί μέρη και η προσφορά μπορεί να αρχίσει να ομαλοποιείται. Όποιος σας λέει ότι ξέρει τι θα συμβεί εδώ μαντεύει, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ένα τεράστιο σημείο εστίασης για όλους αγορές».

Η τράπεζα προειδοποιεί επίσης βολικά πως «αν δεν επιλυθεί η διακοπή του φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα οδηγήσει σε διεύρυνση της ενεργειακής διαταραχής με σημαντικές προκαταβολικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και φυσικά πολύ υψηλότερο πληθωρισμό».

Προβλέποντας το χειρότερο αποτέλεσμα, η Γερμανία έκανε τον περασμένο μήνα ένα κρίσιμο βήμα προς τον περιορισμό του φυσικού αερίου όταν ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ενεργοποίησε το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της χώρας. «Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου είναι τεταμένη και δυστυχώς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα επιδεινωθεί», είπε την Τρίτη. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα γίνει κρίσιμη η κατάσταση».

Ο Χάμπεκ, ο οποίος λέει ότι τώρα κάνει πιο σύντομα ντους, απηύθυνε έκκληση στον πληθυσμό να εξοικονομήσει ενέργεια — και οι δήμοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων άκουσαν το κάλεσμα.

Όπως αναφέραμε σήμερα το πρωί, η Vonovia, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κατοικιών της χώρας, είπε πως θα μειώσει τη θερμοκρασία της κεντρικής θέρμανσης φυσικού αερίου των ενοικιαστών της στους 17 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 23:00 και 06:00. Ανέφερε ότι το μέτρο θα εξοικονομήσει 8 τοις εκατό στο κόστος θέρμανσης.

Ένας σύλλογος κατοικιών στην πόλη Dippoldiswalde της Σαξονίας, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας όπωςμειώνει την παροχή ζεστού νερού στους ενοικιαστές. Από τώρα και στο εξής μπορούν να κάνουν ζεστό ντους μεταξύ 4 π.μ.-8 π.μ., 11 π.μ.-1 μ.μ. και 5 μ.μ.-9 μ.μ.

«Όπως ανακοινώσαμε στη γενική μας συνέλευση, πρέπει να κάνουμε οικονομία για το χειμώνα», αναφέρει μια ανακοίνωση στα πληγέντα μπλοκ.

Τέτοια μέτρα ενδέχεται να γίνουν ρουτίνα τις επόμενες εβδομάδες. Ο Helmut Dedy, επικεφαλής του Γερμανικού Συνδέσμου Πόλεων και Πόλεων, είπε πως «όλη η κοινωνία» πρέπει τώρα να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, εξοικονομώντας το καλοκαίρι «έτσι θα έχουμε ζεστά διαμερίσματα το χειμώνα».

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε βοηθά να γεμίσουμε λίγο περισσότερο την αποθήκη φυσικού αερίου», είπε καθώς απηύθυνε έκκληση στα δημοτικά συμβούλια πάνω-κάτω της χώρας να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης. Είχε μερικές προτάσεις: κλείστε τα φανάρια τη νύχτα. κλείστε το ζεστό νερό σε κτίρια του δήμου, μουσεία και αθλητικά κέντρα. Ρυθμίστε τα κλιματιστικά και σταματήστε να φωτίζετε ιστορικά κτίρια.

Κάποιοι έχουν ήδη λάβει μέτρα. Η συνοικία Lahn-Dill, κοντά στη Φρανκφούρτη, κλείνει το ζεστό νερό στα 86 σχολεία και 60 γυμναστήρια από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μια κίνηση που ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει 100.000 ευρώ σε ενεργειακό κόστος και το Ντίσελντορφ έκλεισε προσωρινά μια τεράστια πισίνα στο συγκρότημα Münster-Therme. Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο έκλεισε τον θερμοστάτη στις υπαίθριες πισίνες, μειώνοντας τη θερμοκρασία τους κατά 2 βαθμούς. Στη δυτική Γερμανία, η Κολωνία μειώνει τον φωτισμό του δρόμου στο 70% της συνολικής ισχύος από τις 23:00.

Οι οικικοί πελάτες αναλαμβάνουν επίσης δράση, ενεργοποιώντας ξανά ξυλόσομπες και τζάκια. Οι πωλήσεις καυσόξυλων, πέλλετ ξύλου και άνθρακα, καθώς και δοχείων και φυσιγγίων αερίου έχουν εκτοξευθεί.

Δεν είναι σαφές πόσο τέτοια μέτρα θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων λογαριασμών θέρμανσης. Το GdW είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές μεταξύ 71 τοις εκατό και 200 ​​τοις εκατό, που ανέρχεται σε πρόσθετο ετήσιο κόστος μεταξύ 1.000 και 2.700 ευρώ για ένα νοικοκυριό ενός ατόμου και έως 3.800 ευρώ για τέσσερα άτομα. σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα ενός νέου νόμου που θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να κατανείμει το κόστος των υψηλότερων τιμών πιο ομοιόμορφα. Έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την αφερεγγυότητα των εισαγωγέων φυσικού αερίου, ένα σενάριο που φοβούνται οι υπουργοί ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση ολόκληρου του κλάδου τύπου Lehman Brothers. Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με αξιωματούχους για ένα κρατικό πρόγραμμα διάσωσης που οι ειδικοί λένε πως θα μπορούσε να φτάσει τα 9 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί καταναλωτές —τόσο βιομηχανικοί όσο και οικιστικοί— επιστρέφουν στο East G περιορίζοντας την ενεργειακή τους χρήση. Μια μελέτη από το σχολείο Hertie στο Βερολίνο ανέφερε ότι η κατανάλωση βιομηχανικού αερίου μειώθηκε κατά 11% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021 και κατά 6% στα ιδιωτικά νοικοκυριά.

Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, είπε ο Lion Hirth, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. «Η μείωση της ζήτησης που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν είναι, δυστυχώς, επαρκής για να κλείσει πλήρως το χάσμα προσφοράς που μας απειλεί αυτόν τον χειμώνα», είπε. Στην έκκλησή του προς τους δήμους της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα, ο Dedy έκανε παρόμοια παρατήρηση. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είπε. «Είναι ήδη ξεκάθαρο πως θα πρέπει να φύγουμε από τη ζώνη άνεσής μας».

Άραγε βγαίνοντας από τη «ζώνη άνεσης» η Γερμανία θα εισέλθει στην «εμπόλεμη ζώνη»;

* πληροφορίες zerohedge
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail