Δένδιας σε Baerbock: Μη δώσετε τα υποβρύχια 214 στην Τουρκία

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης του με την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Annalena (29.07.2022)
 
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αγαπητή Αnnalena,

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Βεβαίως, έχουμε συναντηθεί αμέτρητες φορές, πιο πρόσφατα στο Λουξεμβούργο στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και θα ήθελα να τονίσω ότι είχες την καλοσύνη να συναντηθούμε και πριν, όταν ήσουν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Είχαμε συζητήσει και τότε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι μια «πράσινη κυβέρνηση».

Είχαμε ήδη μια εκτενή συζήτηση. Η συζήτησή μας θα συνεχιστεί στο γεύμα εργασίας. Εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις που εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, ριζωμένες στην ιστορία με τα φωτεινά σημεία τους, με τα προβληματικά σημεία τους, με τα μελανά σημεία τους.

Θα ήθελα να θυμίσω για ιστορικούς λόγους, ότι ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας ο Όθωνας ήταν Γερμανός, Βαυαρός. Ο Όθωνας αγάπησε την Ελλάδα, τάφηκε με την στολή του Έλληνα Εύζωνα, είναι θαμμένος στο Μόναχο.

Επίσης το δίκαιό μας το αστικό, το ποινικό δίκαιό μας έχουν γερμανικές ρίζες. Ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της Αθήνας κτίρια του οποίου κοσμούν το ιστορικό κέντρο, ήταν ο Ερνέστος Τσίλλερ. Έχει φτιάξει και αυτό το κτίριο που βρισκόμαστε σήμερα.

Επίσης, το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων σχεδιάστηκε από Βαυαρούς αρχιτέκτονες και κατασκευάστηκε από τον Λουδοβίκο, τον βασιλιά της Βαυαρίας τον πατέρα του Όθωνα.

Και βέβαια κάτι πιο ελαφρύ, 170 χρόνια μετά τον Βασιλιά Όθωνα άλλος ένας Όθωνας ο Όττο, επίσης Γερμανός σαν προπονητής της ποδοσφαιρικής μας ομάδας μας έφερε το κύπελο Ευρώπης. Για αυτό οι Έλληνες τον αγαπούν ακόμα και μέχρι σήμερα.

Και με την ευκαιρία θα ήθελα να μου επιτρέψεις να σου ευχηθώ καλή επιτυχία στην ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών της Γερμανίας, που παίζει στον τελικό με την Αγγλία.

Μιλώντας για τις σχέσεις μας θα ήθελα να δανειστώ τα δικά σου λόγια. Θεωρούμε τη Γερμανία ως έναν από τους στενότερούς μας εταίρους μέσα στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, για πάρα πολλούς λόγους.

Οι οικονομικές μας σχέσεις ενισχύονται. Τον περασμένο χρόνο το διμερές μας εμπόριο παρά την πανδημία ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

To 2019 είχαμε 3 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες, φέτος περιμένουμε ότι θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός.

Και επίσης σε κάτι που έχει μεγάλη σημασία για εμάς, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουμε μια στενή συνεργασία και θέλω να αναφερθώ στο Μνημόνιο για τη μετατροπή ενός πολύ ωραίου νησιού του Αιγαίου, της Αστυπάλαιας, σε ενεργειακά αυτόνομο νησί και επίσης τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο για να αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες που σήμερα λειτουργούν.
Αγαπητή Αnnalena, θέλω να σε ευχαριστήσω για τα λόγια σου, αλλά θέλω να σε ευχαριστήσω και για τις πράξεις σου. Αναφέρομαι στη χθεσινή σου επίσκεψη στο μνημείο Oλοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων και την επίσκεψή σου στα κρατητήρια της Kommandatur δύο μνημεία που συμβολίζουν τις σκοτεινές περιόδους και τις σχέσεις των χωρών μας, αλλά κυρίως τις σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας.

Και θέλω να σου πω πόσο εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης και μάλιστα από τη γενιά σου η οποία δεν είχε καμιά σχέση με ότι έγινε. Θα μου επιτρέψεις όμως να πω ότι θα θέλαμε αυτή η ανάληψη αν είναι «εις ολόκληρον».

Και θέλω να υπογραμμίσω ότι για την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και θα ήθελα να πω ότι η ρύθμισή του που είναι κυρίως ένα θέμα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες μας.

Νομίζω ότι θα άξιζε να χρησιμοποιήσω μία δήλωση του Manuel Sarrazin στην Ομοσπονδιακή Βουλή πριν από ένα χρόνο, ο οποίος έχει τοποθετηθεί θετικά γι΄ αυτό το ζήτημα.

«Εάν στόχος είναι η Γερμανο-Ελληνική συνεργασία και φιλία, τότε πρέπει η Γερμανία να σταματήσει να δηλώνει ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει λήξει».

Ένα άλλο θέμα το οποίο έθεσα σήμερα είναι το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού στην Τουρκία και κυρίως των υποβρυχίων Τύπου 214, κάτι που και ο Πρωθυπουργός έχει θέσει στον Καγκελάριο.

Θα ήθελα να επαναλάβω εδώ την ελληνική θέση η οποία είναι σαφής: Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αλλάξουν αυτή την ισορροπία υπέρ μίας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον της Ελλάδας, εναντίον της πατρίδας μου.

Μίας χώρας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και όχι μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος αλλά και άλλων κρατών, μιας χώρας, η οποία κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας χώρας που κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα του τύπου.

Βεβαίως και η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια αλλά η Ελλάδα δεν απειλεί οποιονδήποτε από τους γείτονές της και βεβαίως δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση και δεν καταπατά καμιά έννοια Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, δεν έχει ασπαστεί αναθεωρητικά δόγματα. Και συγκρατώ βέβαια θετικά ότι και στη Γερμανία υπάρχουν τοποθετήσεις υπέρ της άποψης που εξέφρασα.

Συζητήσαμε επίσης για τις περιφερειακές εξελίξεις, ξεκινώντας από ένα κοινό σημείο αφετηρίας, ότι και η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ως πυξίδα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Είμαστε ευρωπαϊκές χώρες, Εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εδώ και δεκαετίες. Και επίσης αυτό σημαίνει ότι δείχνουμε ο ένας στον άλλον και πρέπει να δείχνουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη.

Όσον αφορά λοιπόν την Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή, θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα τηρεί μια θέση αρχής. Υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της γης.

Η θέση μας στην Ουκρανία δεν είναι μια ad hoc θέση. Είναι μια θέση που πηγάζει από τις αρχές μας. Και θα ήθελα να πω ότι η Ελλάδα πιστεύει και νομίζω και η Γερμανία το πιστεύει αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πω αυτό, ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού δεν μπορεί να πετύχει.

Και όταν μιλάω στην ελληνική κοινωνία λέω ότι αν το παράδειγμα του αναθεωρητισμού πετύχει, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα μιας αντίληψης αναθεωρητισμού.

Εμείς, λοιπόν, παρά το μεγάλο κόστος, εφαρμόζουμε απολύτως όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Και επίσης αποδίδουμε πέρα από αυτό ιδιαίτερη σημασία στην απόδοση δικαιοσύνης, ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου.

Συζητήσαμε επίσης σήμερα τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι απόψεις μας συμπίπτουν γιατί και οι δυο χώρες πιστεύουμε ότι το μέλλον της περιοχής είναι η ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την «βαλκανιοποίηση» των Δυτικών Βαλκανίων, ούτε να επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις, ούτε να επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές ιδεολογίες να καλύψουν το κενό.

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη σύγκληση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελλάδα προσπάθησε όσο μπορεί να βοηθήσει αυτές τις δυο χώρες στην ευρωπαϊκή τους πορεία και θα συνεχίσει να το πράττει.

Αλλά γενικά συζητήσαμε για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, μας απασχολεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας και η κατάσταση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Μιλήσαμε επίσης για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της μετάβασής σου στην Τουρκία. Σε ενημέρωσα για το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η γειτονική μας χώρα που υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία, αλλά ένα διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επίσης είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την χθεσινή μου επίσκεψη στη Λευκωσία και να υπογραμμίσω την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην Κύπρο.

Όλα αυτά τα θέματα, όπως σου είπα, θα τα συζητήσω και σήμερα το απόγευμα με τη Γαλλίδα συνάδελφό μας την κα Collona την οποία θα συναντήσω στο Παρίσι αμέσως μετά το πέρας της δικής μας συνάντησης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σου πω πόσο ευτυχισμένος είμαι που είσαι σήμερα μαζί μας στην Αθήνα και να ευχηθώ να έχω την ευκαιρία να σου ανταποδώσω το συντομότερο την επίσκεψη, ερχόμενος στο Βερολίνο.

Και πάλι ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σου σήμερα εδώ, ξέρω πόσο χρειάστηκε να πιέσεις τα πράγματα δεδομένου ότι το πρόγραμμά σου εξαιτίας του covid είχε πιεστεί πάρα πολύ και το εκτιμάμε πάρα πολύ που είσαι σήμερα μαζί μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail