Απίστευτο ντεμαράζ των Ιταλών για τις κορβέτες Doha: Όλα ανοιχτά λίγο πριν το Ναυτικό Συμβούλιο

“Σώμα με σώμα” φαίνεται ότι πηγαίνουν οι δυο από τις τρεις προτάσεις των μνηστήρων που αφορούν τις κορβέτες. Γαλλία και Ιταλία “κονταροχτυπιούνται”, με τους Γάλλους να ποντάρουν σε αναθεωρημένη πρόταση της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής και την ομοιοτυπία με τις φρεγάτες Belh@rra και τους Ιταλούς να χτυπούν την τιμή με ένα μεγαλύτερο σε εκτόπισμα πλοίο. Πηγή εικόνας: Naval Group
«Κοράκι» με «Κοράκι» φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον οι κορβέτες Gowind της Γαλλίας, με τις Ιταλικές Doha ή αλλιώς FCX-30. Και στο «παρά πέντε», ορισμένα σημεία μαρτυρούν ότι οι Ιταλοί δεν αποκλείεται να κάνουν την ανατροπή.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

Η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού για την αγορά φρεγατών Belh@rra, δημιούργησε ένα σαφές προβάδισμα των Γάλλων και για τις κορβέτες Gowind, με την εταιρεία μάλιστα να δείχνει με κάθε τρόπο πως δεν θ’ αφήσει πολλά περιθώρια στους έτερος μνηστήρες.

Αυτό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ισχύει και αυτή, την έσχατη στιγμή, καθώς οι Γάλλοι επεξεργάζονται ήδη την αντιπρόταση, ελπίζοντας σε νέα ανατροπή των δεδομένων.

Οι Ιταλοί πάντως έχουν φανεί πως «διάβασαν» αρκετά τους Γάλλους, παίρνοντας μαθήματα από την «φρεγατομαχία» και προετοίμασαν την «αντεπίθεση» με φόντο τις κορβέτες.

Η μελλοντική ενίσχυση…

Η Fincantieri, με «όπλο» το μεγαλύτερο- όχι κατά πολύ σε σχέση με τη Gowind- εκτόπισμα των 3.250 τόνων έχει παρουσιάσει στο Πολεμικό Ναυτικό την τωρινή οπλική διαμόρφωση, αλλά αφήνει μια μελλοντική υπόσχεση ενισχυμένου οπλισμού και εκσυγχρονισμού εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό θελήσει επιχειρησιακά κάτι διαφορετικό.

Μια πρόταση «πινελιάς» δηλαδή, που δεν άφησε όμως αδιάφορους τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων, όπως επίσης και η κατά λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ομιλούν για τον βασικό οπλισμό των Doha, πως αποτελείται από αντιαεροπορικούς Mica, της γνωστής οικογενείας των πυραύλων που χρησιμοποιούν Mirage 2000-5 & Rafale F3R της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και αντιπλοϊκούς, «φονικότατους» Exocet Block III. Επιπροσθέτως η Fincantieri δημιούργησε μια σειρά προτάσεων σ’ ότι έχει να κάνει με τα όπλα που θα μπορούν να φέρουν οι κορβέτες, τώρα ή και στο μέλλον.

«Χτύπησαν» την τιμή…

Παράλληλα οι Ιταλοί, με τα μεγαλύτερα πλοία που το κόστος δεν πλησιάζονταν πριν από έναν χρόνο, αποφάσισαν να «χτυπήσουν» με ευθεία βολή τους Γάλλους και να ρίξουν το κόστος, όσο ακριβώς πωλούνται οι τέσσερις Gowind.

Τέσσερις κορβέτες Doha ή Gowind, με οπλισμό, εκπαίδευση προσωπικού και παράδοση του πρώτου πλοίου στους 32 μήνες, κατασκευής φυσικά σε ναυπηγεία της Ιταλίας ή της Γαλλίας, θα κοστίσουν περίπου 2,1 δισ.

Και αυτές τις ημέρες, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο που οι δυο τους διασταυρώνουν τα ξίφη για μια θέση σ’ έναν από τους πιο μάχιμους πολεμικούς στόλους ανά τον κόσμο, του οποίου τα πλοία 365 ημέρες δεν σταματούν την εν πλω υπηρεσία.

Όπως αναφέραμε στην αρχή, οι Γάλλοι πιθανά να μην έχουν πει την τελευταία τους λέξη κι αυτό όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ομιλούν για μια προετοιμασία πρότασης η οποία θεωρείται αδιαφιλονίκητη.

Πάντως Γάλλοι και Ιταλοί έχουν ήδη συνομιλήσει και με τον ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το μοναδικό που μπορεί να υποστηρίξει το εγχείρημα «χτισίματος» κορβετών στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Κινήσεις σκάκι…

Την Τρίτη Ιταλική αντιπροσωπεία βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, αναπτύσσοντας τις προτάσεις τους στα πρόσωπα που χειρίζονται την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτόπουλος στην υπόθεση των κορβετών διατηρεί ακριβώς την ίδια στάση που είχε κρατήσει και κατά την διαδικασία αξιολόγησης για τις φρεγάτες. Ίσες αποστάσεις απ’ όλους τους μνηστήρες, τονίζοντας πως ο χρήστης, δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό, είναι αυτό που θα κρίνει τι χρειάζεται για το μέλλον του στόλου ώστε ν’ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο ή όπου αλλού απαιτείται.

Το βράδυ της Τετάρτης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συναντώνται στη Ρώμη, όπου πέραν του ενεργειακού και της κρίσης που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην ατζέντα των δυο ηγετών βρίσκεται και η Αν. Μεσόγειος.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι, τώρα που ο κ. Ντράγκι- μετά την εκλογική περιπέτεια στην οποία εισέρχεται η Γαλλία- ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη, η Αθήνα να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην Ρώμη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ιταλία πολλές φορές έχει φανεί ως ο ουδέτερος γείτονάς μας σ’ ότι έχει να κάνει με τα Ελληνοτουρκικά ενώ πολλές φορές έχει παίξει διπλό ρόλο σε θέματα, όπως το Λιβυκό.

Παρ’ όλα αυτά η Ιταλία δεν παύει να αποτελεί μια ισχυρή χώρα της Ευρώπης που το επόμενο διάστημα καλείται να παίξει τον δικό της ρόλο και ίσως να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στον Τουρκικό αναθεωρητισμό και προκλήσεις προς της χώρα της Ένωσης η οποία είναι το Ευρωπαϊκό σύνορο.

Σε αυτό το σημείο δεν αποκλείεται ο Έλληνας πρωθυπουργός να θίξει και το θέμα των τελευταίων ημερών που αφορά την ενδεχόμενη πώληση των Eurofighter Typhoon από την Μ. Βρετανία στην Τουρκία κι αυτό διότι η Ιταλία είναι στον κατάλογο των χωρών συμπαραγωγής του Ευρωπαϊκού μαχητικού.

Και εκεί κατά τις συζητήσεις κανείς δεν αποκλείει ότι στο «μενού» πέραν των διπλωματικών σχέσεων, να συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη των εξοπλιστικών, αρχής γενομένης από τις κορβέτες Doha.

Το ΑΝΣ ανοίγει τον φάκελο «κορβέτες»

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν τελειώσει η εβδομάδα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Βουλή, διήμερη συζήτηση για 27 προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, πληροφορίες από το Ναυτικό επιτελείο σημειώνουν πως θα συνεδριάσει το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο.

Και εκεί ο φάκελος «νέα κορβέτα για το Πολεμικό Ναυτικό» θ’ ανοίξει, με τον επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης ν’ αναλύει στους Ναυάρχους που απαρτίζουν το Συμβούλιο, την τελική σειρά κατάταξης που έχουν λάβει οι προτεινόμενες κορβέτες.

Με την sort list έτοιμη, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα περιμένει το νεύμα της κυβέρνησης ώστε να γίνει η παρουσίαση των αποφάσεων για την ενίσχυση του στόλου.

Όπως έγινε και με τις φρεγάτες, η πρόταση του Πολεμικού Ναυτικού έχει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς τύπους πλοίων (σ.σ. Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) εκ των οποίων, όπως λέγεται από στρατιωτικές πηγές, όποιο και να «κλειδώσει», στο ναυτικό Επιτελείο και τον Στόλο θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail