Το Ιράν και η Αργεντινή στο BRICS θα προωθήσουν το πολυπολικό σχέδιο

Ένα νέο βήμα γίνεται προς την επέκταση των BRICS. Το Ιράν και η Αργεντινή ζήτησαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να ενταχθούν στην ομάδα των αναδυόμενων χωρών που αυτήν την στιγμή σχηματίζεται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Το Πεκίνο και η Μόσχα, που πλήττονται εξαιρετικά από τις διεθνείς κυρώσεις, επένδυσαν πρόσφατα πολλά στην προώθηση του ομίλου ως οικονομικής εναλλακτικής στη Δύση, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικά το ενδιαφέρον άλλων αναπτυσσόμενων χωρών σε αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά. Στην πραγματικότητα, αυτή η επέκταση είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα προς την οικονομική πολυπολικότητα.

Lucas Leiroz, ερευνητής στις Κοινωνικές Επιστήμες ήταν στο Rural Federal University του Ρίο ντε Τζανέιρο, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 27 Ιουνίου, το Ιράν ανακοίνωσε επίσημα την αίτησή του για ένταξη στους BRICS. Η εξέλιξη έρχεται μετά την πρόσκληση της χώρας να συμμετάσχει στην 14η σύνοδο κορυφής BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εικονική μορφή στην Κίνα, στις 24. Εκτός από το Ιράν, συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής πολλές αναδυόμενες χώρες υπό παρόμοιες συνθήκες με τους BRICS και που μπορεί να ενδιαφέρονται να ζητήσουν ένταξη στο μέλλον, όπως οι: Αλγερία, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, Σενεγάλη, Ουζμπεκιστάν, Καμπότζη, Αιθιοπία, Φίτζι, Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

«Η μοναδική γεωγραφική θέση του Ιράν και οι ικανότητές του στους τομείς της ενέργειας, της διαμετακόμισης και του εμπορίου έχουν κάνει τα μέλη των BRICS να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο Ιράν, ως μια χρυσή οδό για τη σύνδεση της Ανατολής με τη Δύση (...) Εάν το Ιράν και άλλα ισχυρές χώρες ενταχθούν στον όμιλο, μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρός και να αμφισβητήσει τις δυτικές πολιτικές», ανέφερε σε δημοσίευμα το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA).

Το 2021, η Τεχεράνη είχε ήδη γίνει δεκτή να συμμετάσχει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), έναν από τους σημαντικότερους τομείς πολιτικής και εμπορικής συνεργασίας στην ασιατική ήπειρο και ο οποίος περιλαμβάνει τρία από τα πέντε μέλη των BRICS, που μοιράζονται με την ομάδα τους κύριους στόχους της ενσωμάτωσης μεταξύ των αναδυόμενων εθνών. Επιπλέον, η χώρα συμμετέχει επίσης σε ορισμένα έργα που αφορούν την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, εδραιώνοντας τον εαυτό της ως εταίρο της πλατφόρμας. Τώρα, με το αίτημα για ένταξη στις BRICS, είναι δυνατό να δούμε το ενδιαφέρον του Ιράν για εμβάθυνση μιας στρατηγικής παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.



Λίγες μέρες νωρίτερα, η Αργεντινή είχε επίσης ζητήσει ένταξη στους BRICS. Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez υποστήριξε ότι με την ένταξή της στους BRICS η χώρα του θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά στην πρόοδο του ομίλου με τις δυνατότητές του σε τομείς όπως οι εξαγωγές τροφίμων, η βιοτεχνολογία, η εφοδιαστική και η καινοτομία.

«Φιλοδοξούμε να γίνουμε πλήρες μέλος αυτής της ομάδας εθνών που αντιπροσωπεύει ήδη το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 24% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος», είπε ο ηγέτης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Μάλιστα, η Αργεντινή αυτήν την στιγμή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αγορά των BRICS. Για παράδειγμα, το Μπουένος Άιρες είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους της Κίνας στον αγροτοβιομηχανικό τομέα. Η χώρα της Νότιας Αμερικής όχι μόνο εξάγει μεγάλες ποσότητες σόγιας για την παραγωγή ζωοτροφών στην Κίνα, αλλά δέχεται επίσης κινεζικές εταιρείες που παράγουν χοιρινό κρέας στην επικράτεια της Αργεντινής, κάτι που ήταν θεμελιώδες για την ανάπτυξη της κινεζικής στρατηγικής τεχνολογικής προόδου και διεθνοποίησης του αγροδιατροφικού τομέα της. Υπό αυτή την έννοια, η ένταξη στους BRICS θα ήταν μια φυσική συνέπεια των οικονομικών συμφερόντων της Αργεντινής και ένα σημαντικό βήμα στη διεθνή θέση για τη χώρα που έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Νότια Αμερική.

Προφανώς, τα αιτήματα πρέπει ακόμη να αναλυθούν πλήρως, να συζητηθούν, να ψηφισθούν και να αποφασιστούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ρητή ένδειξη απόρριψης των εκκλήσεων από τις χώρες μέλη των BRICS, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι οι προτάσεις είναι πραγματικά ευπρόσδεκτες και έχουν μεγάλες δυνατότητες αποδοχής. Στην πραγματικότητα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα κράτη μέλη να προωθήσουν την επέκταση των BRICS σε αυτή τη λεπτή στιγμή στο διεθνές σενάριο, όταν η Δύση εντείνει τα καταναγκαστικά μέτρα της κατά της Ρωσίας και της Κίνας, ωθώντας τις να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Όχι μόνο το Ιράν και η Αργεντινή θα ήταν ενδιαφέροντες εταίροι, αλλά η συμμετοχή τους θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θετικό υπόβαθρο για περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες και περιφερειακές δυνάμεις να υποβάλουν αίτηση για είσοδο στο εγγύς μέλλον. Η επέκταση των BRICS σε μια στιγμή καταναγκασμού εκ μέρους της Δύσης δείχνει πως το σχέδιο ενός πολυπολικού κόσμου προχωρά. Η ομάδα μετακινείται ολοένα και περισσότερο από ένα απλό όργανο οικονομικής πολυμέρειας στην εκπροσώπηση μιας πολυπολικής δύναμης συνεργασίας. Έτσι, η τάση είναι η ομάδα να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες χώρες, ακόμα κι αν ορισμένες από αυτές έχουν ανταγωνισμό ή τριβές, καθώς είναι στην ατζέντα των BRICS να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των εθνών με επίκεντρο τον πολιτικό μη παρεμβατισμό.

Πάνω απ 'όλα, το ενδιαφέρον χωρών με πολλά υποσχόμενες οικονομίες για ένταξη στις BRICS χρησιμεύει ως μήνυμα προς τη Δύση λέγοντας ότι οι προσπάθειες εξαναγκασμού και «ακύρωσης» άλλων εθνών είναι απαρχαιωμένες τακτικές και καταδικάζονται σε αποτυχία. Τα αναδυόμενα κράτη ξεκαθαρίζουν ότι βρισκόμαστε στην εποχή της μη ιδεολογικής διεθνούς συνεργασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail