Σε τροχιά εκλογών έχει μπει η χώρα – Η κυβέρνηση το διαψεύδει, αλλά…

προετοιμάζεται

–Σε εκλογικό συναγερμό τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Περιοδείες Μητσοτάκη με εξαγγελίες και… εγκαίνια

Σε άτυπη, παρατεταμένη (;) προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει η χώρα και άπασες οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται με το βλέμμα στραμμένο στις… κάλπες. Είτε αυτές στηθούν στο τέλος της τετραετίας (από την άνοιξη του 2023 και μετά), όπως μονίμως υπογραμμίζει (διαβεβαιώνει) ο πρωθυπουργός, είτε εντός του 2022, όπως προεξοφλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία προβλέπουν «ηρωική έξοδο» της κυβέρνησης πριν ξεσπάσει η κοινωνική θύελλα!

Από: Το Παρόν

Η προοπτική των εκλογών φορτίζει σταθερά το πολιτικό κλίμα και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα είναι μέσα σε κλίμα άγριας πόλωσης.

Κάτι που προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι στη φάση αυτή η πόλωση αφενός θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε σχέση με το διακύβευμα των εκλογών και αφετέρου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τη δυσφορία μερίδας των πολιτών, που θα στραφούν προς τα μικρότερα κόμματα σε μια ένδειξη αποδοκιμασίας.

Τρεις τουλάχιστον φορές την εβδομάδα που πέρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι απόφασή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών. Μάταιος κόπος.

Η αναπαραγωγή (ανακύκλωση) φημών συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, ενώ κατατίθενται πλέον και οι πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή εκλογών. Με αρχική την 11η Σεπτεμβρίου (ανήμερα της επετείου της πτώσης των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη…) και καταληκτική την 9η Οκτωβρίου (λίγο πριν χαλάσει ο καιρός και αρχίσουν τα πρωτοβρόχια!). Ω­στόσο, με τις κινήσεις και τις δηλώσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων συντηρούν και ενισχύουν το προεκλογικό κλίμα. Ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί στοχευμένες επισκέψεις εντός κι εκτός λεκανοπεδίου, που συνδυάζονται με εγκαίνια ή προαναγγελίες έργων ή ε­πενδύσεων.

Νερό στον μύλο των… σεναρίων έριξε με την οδηγία τους προς τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ούτως ώστε το νομοθετικό έργο που εκκρεμεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και πριν… ανοίξει ο δρόμος για να στηθούν κάλπες!

Σε ετοιμότητα
Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου. Από… ανάγκη, όπως επισημαίνουν, πριν αρχίσει η κατάρρευση της κυβέρνησης από την αυξανόμενη κοινωνική αγανάκτηση. Ο Αλ. Τσίπρας, αφού έκλεισε τα εσωκομματικά μέτωπα, συνεχίζει τις περιοδείες του στην επικράτεια με στόχο να ενισχύσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που δυσκολεύεται πάντως να πάρει την… πάνω βόλτα.

Η προοπτική των πρόωρων εκλογών, ωστόσο, κρατάει τα στελέχη σε εγρήγορση. Έσπευσε μάλιστα να διαμηνύσει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει ξανά τις τύχες της χώρας. Από την άλλη πλευρά, αφού ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για τη συγκρότηση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, τον δρόμο προς την ελληνική περιφέρεια πρόκειται να πάρει και ο Ν. Ανδρουλάκης.

Το Κίνημα καταγράφει μια αξιοσημείωτη (ελπιδοφόρα) δυναμική από τον περασμένο Δεκέμβριο και την αλλαγή ηγεσίας, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται μια στασιμότητα. Και αν στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να διαδραματίσουν κομβικό (καθοριστικό) ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, πρέπει να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ούτως ώστε να διατηρήσουν και, ει δυνατόν, να ενισχύσουν την απήχησή τους στην ελληνική κοινωνία. Από την πλευρά τους, στο ΚΚΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και εντείνουν τη δράση τους στους χώρους εργασίας.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail