Η ακρίβεια δεν κρύβεται, τη βλέπεις κάθε μέρα στα ράφια!

Φως φανάρι, στα ύψη είναι οι τιμές στην Ελλάδα – Άφαντοι οι έλεγχοι
Ληστεύονται κυριολεκτικά τα νοικοκυριά μας

Από: Το Παρόν - Μάκης Κουρής

Η «διεθνής ακρίβεια» κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, με τις τιμές να απωθούν τον καταναλωτή. Τα νοικοκυριά αναζητούν στα σούπερ μάρκετ τις χαμηλότερες τιμές, ώστε να μην αδειάσει το πορτοφολάκι τους, γιατί οι ανάγκες δεν περιορίζονται στις απαιτήσεις που έχει το «τραπέζι», η κατσαρόλα…

Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ματιά αν ρίξει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα τρέξει να μετακομίσει στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στη Γαλλία. Ιδού μια μικρή γεύση:

• Στην Ισπανία σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά και το τυρί, ο ΦΠΑ είναι 4% και στην Ελλάδα 13%!
• Στη Γερμανία ορισμένα τρόφιμα έχουν ΦΠΑ 7%, στη δε Αυστρία ο ΦΠΑ στο γάλα και στα δημητριακά είναι 10%.
• Ένα πακέτο βρεφικές πάνες 23 τεμαχίων κοστίζει στην Ελλάδα 8,98 ευρώ, στη δε Γερμανία μπορείς να το βρεις στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στα 3,80 ευρώ. Δηλαδή, στην Ελλάδα κοστίζει 2,5 φορές περισσότερο απ’ ό,τι στη Γερμανία.
• Ο ενεργειακός πληθωρισμός τον Μάιο του 2021 στην Ελλάδα ήταν 60,9% έναντι 39,2% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.
• Η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη τελική μέση τιμή αμόλυβδης στην Ευρώπη, ήτοι 2,777 ευρώ το λίτρο, μετά τη Φινλανδία και τη Δανία. Η προ φόρων τιμή ήταν η 12η υψηλότερη.
• Η χώρα μας είχε τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων τον Απρίλιο (11,3%) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και υψηλότερο από τον μέσο όρο της. Ενδεικτικά, το ψωμί αυξήθηκε 13,1% (8,6% στην Ευρωζώνη) και το κρέας 14,3%, που είναι η υψηλότερη αύξηση στην Ευρωζώνη και σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο σε αυτήν (7,8%).

Όλα αυτά που παραθέτουμε παραπάνω δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει ΚΑΝΕΙΣ. Και ακόμη μία απόδειξη: Η τιμή ενός λίτρου φρέσκου γάλακτος στην Ισπανία είναι 0,8 ευρώ και στην Ελλάδα 1,24 ευρώ, δηλαδή 50% ακριβότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail