Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραήλ απειλεί το Λίβανο με «μεγάλα χτυπήματα»

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσάβι, απηύθυνε μια σειρά από ανατριχιαστικές απειλές στον Λίβανο, ενώ μιλούσε στην πρώτη Εθνική Διάσκεψη του Ισραήλ για το Εσωτερικό Μέτωπο στις 12 Ιουνίου.

Στην ομιλία του, ο Κοτσάβι παρουσίασε λεπτομερώς την στρατηγική του ισραηλινού στρατού για την απάντηση σε μια επίθεση που θα μπορούσε να εξαπολύσει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

«Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επιθέσεις στον πόλεμο, αλλά θα προειδοποιήσουμε τους κατοίκους και θα τους επιτρέψουμε να φύγουν από τις περιοχές. Λέω στους κατοίκους του Λιβάνου: Σας συμβουλεύω να φύγετε, όχι μόνο στην αρχή του πολέμου, αλλά από την αρχή της έντασης και πριν εκτοξευθεί ο πρώτος πυροβολισμός. Σας συμβουλεύω να φύγετε από αυτές τις περιοχές γιατί η δύναμη επίθεσης θα είναι αδιανόητη όπως τίποτα που έχετε ξαναδεί», είπε ο Κοτσάβι.

Ο Κοτσάβι υποσχέθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός θα στοχεύσει οποιονδήποτε εκτοξευτή πυραύλων ή αρχηγείο της Χεζμπολάχ, ακόμη κι αν ήταν κρυμμένοι σε κτίρια κατοικιών.

«Κάθε στόχος που σχετίζεται με πυραύλους και ρουκέτες θα στοχοποιηθεί στον επόμενο πόλεμο», είπε ο στρατιωτικός ηγέτης. «Ένα σπίτι στο οποίο βρίσκεται ένας πύραυλος ή βρίσκεται κοντά σε έναν πύραυλο, ένας ακτιβιστής που ασχολείται με έναν πύραυλο, ένα αρχηγείο διοίκησης που ασχολείται με έναν πύραυλο ή ηλεκτρική ενέργεια που συνδέεται με μια ομάδα πυραύλων – όλο αυτό το δίκτυο θα χτυπηθεί στο ημέρα του πολέμου».

Σύμφωνα με τον Kochavi, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη εντοπίσει χιλιάδες στόχους στο Λίβανο για να καταστρέψει σε περίπτωση πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγείων της Χεζμπολάχ, ρουκετών και εκτοξευτών.

Οι απειλές του Κοτσάβι φαίνεται να είναι μια άμεση απάντηση σε μια πρόσφατη ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στην οποία ο Λιβανέζος ηγέτης προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξάγει φυσικό αέριο από το αμφισβητούμενο ναυτικό κοίτασμα Καρις.

Η διένεξη Λιβάνου-Ισραήλ για το Karish οξύνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα όταν η ελληνόκτητη Energean Power FPSO [Floating Production Storage Offloading] έφτασε στο κοίτασμα για εξόρυξη φυσικού αερίου. Ο Λίβανος ισχυρίζεται πως ένα μέρος του Karish βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του.

Με την έλλειψη οποιασδήποτε πραγματικής προόδου στις συνομιλίες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για την οριοθέτηση των ναυτικών συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, οι δύο χώρες ενδέχεται να βρίσκονται στην πορεία για στρατιωτική σύγκρουση.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά τις απειλές τους. Ενώ η Χεζμπολάχ πιθανότατα δεν θα αναλάβει καμία στρατιωτική δράση χωρίς την έγκριση της λιβανικής κυβέρνησης, το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη προειδοποίηση της ομάδας ως πρόσχημα για να κλιμακώσει στρατιωτικά εναντίον του Λιβάνου.
 
* πληροφορίες southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail