«Θερμό» επεισόδιο: Έβρος, Αιγαίο, Καστελλόριζο, Κρήτη – Όλα τα σενάρια τουρκικής επίθεσης

Σε εξίσωση με πολλούς παράγοντες και για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, με την Τουρκία να πραγματοποιεί ακόμα και πρόβα απόβασης σε νησί και την Ελλάδα να διαμηνύει πως θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε επιθετική ενέργεια.

Από: newsbomb.gr - Βασίλης Σκουλαράκος

Το τουρκικό καθεστώς, διά στόματος του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και των κορυφαίων υπουργών του, δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις του ακόμα και για σύρραξη με την Ελλάδα, επιχειρώντας με το «έτσι θέλω» να δημιουργήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Τα επιχειρήματά του είναι προφανώς αβάσιμα, χωρίς κανέναν νομικό έρεισμα και για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει τη δημιουργία «θερμού» επεισοδίου με στόχο να σύρει την Ελλάδα σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με τα όπλα στο τραπέζι, τουλάχιστον. Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», με την πρωτοφανή ρητορική που έχει αναπτυχθεί και από τις δύο πλευρές, τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα να ελεγχθούν απολύτως, με τον φόβο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο να ελλοχεύει καθημερινά.

Σήμερα μάλιστα στα τουρκικά παράλια αναμένεται να συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της άσκησης «EFES 22», με την τουρκική ηγεσία να δίνει το «παρών». Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναμένεται να επιτεθούν εκ νέου στη χώρα μας και τις ΗΠΑ, ενώ με φόντο τους Τούρκους κομάντο θα απειλήσουν ξανά με εισβολή σε νησιά του Αιγαίου τα οποία θα ισχυριστούν ότι ανήκουν στους Οθωμανούς. Το γνωστό δηλαδή, ανεκδιήγητο, ανιστόρητο, ανήθικο και επικίνδυνο παραλήρημα.

Δεν μπλοφάρουν - Πού και πώς σχεδιάζουν επίθεση

Όπως έχουμε τονίσει, για την Τουρκία ο χρόνος λιγοστεύει. Η Ελλάδα γίνεται πανίσχυρη στρατιωτικά, ενισχύει τις συμμαχίες της και κυριαρχεί απόλυτα σε θάλασσα και αέρα. Έχοντας παραγγείλει ήδη τις καλύτερες φρεγάτες του κόσμου, τις γαλλικές Belh@rra, έχοντας ήδη βάλει στο οπλοστάσιο τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale, περιμένοντας να βγουν από τα υπόστεγα τα F-16 Viper και έχοντας συμφωνήσει προφορικά με τις ΗΠΑ για ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, η Ελλάδα ενισχύει κατακόρυφα την αποτρεπτική της ισχύ, διαμηνύοντας πως έχει και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να χτυπήσει όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Στην Τουρκία λοιπόν, ξέρουν καλά πως το «παράθυρο ευκαιρίας» για επίθεση στη χώρα μας και διεκδίκηση με την πολιτική των κανονιοφόρων των παράλογων και παράνομων αιτημάτων τους, στενεύει επικίνδυνα. Σύμβουλοι λοιπόν του Τούρκου προέδρου, εισηγούνται πως μοναδική ευκαιρία για επίθεση στην Ελλάδα είναι τώρα. Ξέρουν καλά όμως πως η Ελλάδα είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, με τρομακτική δύναμη πυρός σε Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς που έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Στην στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, είμαστε άριστα προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε με κάθε τρόπο. «Όπου κι αν αποπειραθούν να επιτεθούν εμείς είμαστε πανέτοιμοι να απαντήσουμε. Και δεν θα το κάνουμε μόνο σε εκείνο το σημείο. Θα γενικεύσουμε τη σύγκρουση και η κρίση θα εξαπλωθεί παντού», ξεκαθαρίζουν πηγές της λεωφόρου Μεσογείων, θυμίζοντας χαρακτηριστικά τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ποια σενάρια όμως εξετάζονται στο ελληνικό «Πεντάγωνο»; Ποιες περιοχές έχουν κυκλωθεί ως σημεία - «φωτιά» για ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια των Τούρκων;

Ξεκινώντας από το βορρά, ο Έβρος σαφώς είναι μια περιοχή που οι Τούρκοι στοχεύουν. Το πώς θα το κάνουν; Ενδεχομένως με μια νέα υβριδική απειλή, με πολιορκητικό κριό ξανά παράνομους μετανάστες που θα επιχειρήσουν να σπάσουν τα ελληνικά σύνορα. Όμως εκεί τους περιμένουν, εκτός από τον φράχτη και τα Σώματα Ασφαλείας με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ξέρουν λοιπόν καλά και οι ίδιοι ότι ο Έβρος δεν πέφτει.

Πάμε τώρα στην καρδιά του Αιγαίου. Σαφέστατα, τα εκατοντάδες νησάκια του Αιγαίου και οι βραχονησίδες δίνουν το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού στους Τούρκους, ωστόσο, η εγρήγορση της Αθήνας και οι ετοιμότητα όλων των Κλάδων είναι δεδομένο ότι θα δώσουν άμεση και δυναμική απάντηση, όχι μόνο τοπικά αλλά και ευρύτερα. Και τότε οι Τούρκοι θα ψάχνονται να βρουν από πού τους ήρθε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η απόπειρα από τους Τούρκους παρεμπόδισης της φρουράς να φτάσει σε κάποιο από τα ακριτικά φυλάκια, με το πρόσχημα ότι αυτά τα νησιά θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Πρόκειται σαφώς για ακραία πρόκληση που θα πυροδοτήσει αμέσως την ένταση και οι δύο χώρες θα βρεθούν με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Μία ακόμα εστία που μπορεί να ανάψει είναι στο Καστελλόριζο, με τους Τούρκους να έχουν εκεί το πλεονέκτημα της άμεσης επέμβασης και της ταχείας δράσης, μιας και οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις δύο μίλια. Γνωρίζουν όμως καλά πως τόσο ο Στρατός Ξηράς που βρίσκεται πάνω στο νησί, το Πολεμικό Ναυτικό με τις μονάδες επιφανείας που περιπολούν και τους «αόρατους φονιάδες» του Αρχιπελάγους, τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια, θα δώσουν άμεση απάντηση σε κάθε ενέργεια.

Τέλος, ένα ακόμα σενάριο είναι η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από μια μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων. Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα κληθεί να παρακολουθήσει αρχικά κάθε ενέργεια του τουρκικού στολίσκου, μεταφέροντας διά ασυρμάτου εκκλήσεις απομάκρυνσης από περιοχή που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται. Αν το ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσία μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε πάντως πως επιχειρησιακά η Κρήτη δίνει πλεονέκτημα στη χώρα μας, μιας και διαθέτει αεροδρόμια και ναυστάθμους που θα εξυπηρετήσουν άμεσα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θυμίζουμε πως ήδη η Ελλάδα έχει «κλειδώσει» με NAVTEX όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου για αεροναυτικές ασκήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail