Αποστομωμένη η Δύση με όσα συμβαίνουν με το ρούβλι και η διπλή όψη του νομίσματος

RIA Novosti / Vladimir Trefilov
Freepen.gr - Το ρούβλι συνεχίζει να ενισχύεται - έχει ήδη φτάσει σε υψηλό επταετίας. Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι κάτω από τον ζυγό των κυρώσεων, το ρωσικό νόμισμα επιδεικνύει τόσο εντυπωσιακή δυναμική που έχει γίνει το πιο αποτελεσματικό στον κόσμο. Ο προϋπολογισμός λαμβάνει έσοδα ρεκόρ λόγω της άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και η Δύση υφίσταται κόστος.

Πριν από λίγους μήνες, το δολάριο άξιζε πάνω από 120 ρούβλια. Τώρα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας - λίγο περισσότερα από 53. Αυτό δεν έχει συμβεί από το καλοκαίρι του 2015. Από την κατάρρευση του Μαρτίου, το εθνικό νόμισμα έχει αυξηθεί κατά 40 τοις εκατό έναντι των ΗΠΑ.

Ένας από τους βασικούς λόγους της δυναμικής είναι τα σκληρά μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας ενόψει των πρωτοφανών κυρώσεων. Η ρυθμιστική αρχή περιόρισε την κίνηση κεφαλαίων και συναλλαγές συναλλάγματος ενώ απαγορεύτηκε σε μη κατοίκους να πωλούν περιουσιακά στοιχεία. 

«Όταν δεν υπάρχει ζήτηση για το δολάριο και το ευρώ, και η Gazprom λαμβάνει χρήματα σε ρούβλια, είναι πολύ λογικό ότι ελλείψει καθιερωμένων εισαγωγών, το εθνικό νόμισμα ενισχύεται καθημερινά. Και η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό - η μείωση της ισοτιμίας διορθώνει τη συναλλαγματική ισοτιμία με το ζόρι για μερικές ημέρες. Επιπλέον, η ζήτηση μεταξύ των τουριστών, η οποία φαίνεται να αποδυναμώνει το ρούβλι, απουσιάζει πλέον λόγω της συνηθισμένης αδυναμίας πληρωμής με κάποιο τρόπο στο εξωτερικό και της έλλειψης νομίσματος στα ταμεία των τραπεζών», εξηγεί ο Mikhail Kogan, επικεφαλής του τμήματος αναλυτικής έρευνας στην Ανώτατη Σχολή Χρηματοοικονομικής Διοίκησης. 

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της AMarkets, Artem Deev, το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για το δολάριο και το ευρώ στη Ρωσία δε λειτουργεί αυτήν την στιγμή - υπάρχει νόμισμα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα για να το ξοδέψετε έως ότου οι μηχανισμοί κι οι παράλληλες εισαγωγές αρχίζουν να λειτουργούν σε πλήρη ισχύ.

Το ρωσικό νόμισμα υποστηρίζεται επίσης από το ακριβό πετρέλαιο. 

«Οι τιμές των εμπορευμάτων είναι τώρα στα ύψη», αναφέρει το CBS News. — Παρά τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών λόγω του εμπάργκο και των κυρώσεων, η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων έρχεται ως υπεραντιστάθμιση της πτώσης του ρουβλίου. Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας είναι σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα». Σύμφωνα με τους συντάκτες της δημοσίευσης, η σταθερότητα του ρουβλίου σημαίνει ότι η χώρα προστατεύεται εν μέρει από τους σκληρούς οικονομικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Δύση. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ραγδαία αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη: επωμίζεται οικονομικό κόστος.

Πράγματι, στο πλαίσιο των περιορισμών και των υψηλών τιμών, τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας έχουν αυξηθεί μιάμιση φορά. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Απρίλιο έφεραν ρεκόρ με έσοδα 1,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Σύμφωνα με αναλυτές της OilPrice, τον Ιανουάριο-Απρίλιο, ο ρωσικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει ήδη λάβει τα μισά από τα προγραμματισμένα έσοδα το 2022 (9,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια). Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, το έλλειμμα της αγοράς μόνο θα αυξηθεί και οι πρώτες ύλες θα συνεχίσουν να αυξάνονται δίχως να αποκλείουν τα 200 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, το νόμισμα έχει δύο όψεις: ένα υπερβολικά ισχυρό ρούβλι μπορεί να βλάψει το ρωσικό προϋπολογισμό. Το θέμα είναι ότι οι εξαγωγές σε τέτοιες συνθήκες είναι πολύ ακριβές. 

"Λόγω της έλλειψης ζήτησης ξένου συναλλάγματος από τους εισαγωγείς, το ρούβλι επιταχύνθηκε έτσι ώστε ένα επίπεδο περίπου 36 ρουβλίων ανά δολάριο εμφανίστηκε στον ορίζοντα. Αυτό είναι πονοκέφαλος για το Υπουργείο Οικονομικών και τους εξαγωγείς. Όσο πιο ακριβό είναι το εθνικό νόμισμα, τόσο χαμηλότερη είναι η ζήτηση για τα προϊόντα μας. Ποιος θέλει να πληρώσει ακριβά, αν μπορείτε να αγοράσετε αλλού φθηνότερα και ασφαλέστερα», λέει ο Vladislav Antonov, οικονομικός αναλυτής στη BitRiver. 

Οι ειδικοί αποκαλούν τη βέλτιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου το εύρος που είχε ορίσει προηγουμένως η κυβέρνηση - 70-80 ρούβλια ανά δολάριο. Είναι αυτό το επίπεδο που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των ρωσικών επιχειρήσεων, του προϋπολογισμού και των πολιτών.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ρωσίας δεν στοχεύει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου, αλλά τον πληθωρισμό, και ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής, έχει υιοθετήσει στάση αναμονής και δεν εμποδίζει την ενίσχυση του εθνικού νομίσματος. Στόχος είναι να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στο 4%.

"Αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι ολόκληρη η νομισματική πολιτική της χώρας θα υποταχθεί σε ένα μόνο καθήκον: να διατηρήσει το ρούβλι σε ένα ορισμένο επίπεδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο το βασικό επιτόκιο όσο και η προσφορά χρήματος στη Ρωσία απλά παύουν να έχουν σημασία , το κυριότερο είναι να διατηρήσουμε το ρούβλι στο σωστό εύρος. Και αυτή η πολιτική σίγουρα θα οδηγήσει σε αλλαγές στη φορολογία, θα προκαλέσει αύξηση του εξωτερικού δανεισμού, θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες από τα κεφάλαια. Ταυτόχρονα, η σταθεροποίηση του πληθωρισμού δεν θα είναι εγγυημένη, που είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή και μεσοπρόθεσμα» τονίζει ο Artem Deev από την AMarkets.

Έτσι, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι περίπλοκη. Από τη μία πλευρά, το ρούβλι, που έχει ενισχυθεί εδώ και πολύ καιρό, περιορίζει σοβαρά τα έσοδα των εταιρειών και τον προϋπολογισμό. Από την άλλη, με στοχευμένη συναλλαγματική ισοτιμία, σε συνδυασμό με ασταθή πληθωρισμό (τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό), οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι αρνητικές. Τώρα το εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε ιδανικές συνθήκες για περαιτέρω ενίσχυση. Τότε όλα θα εξαρτηθούν από το πότε θα αρχίσει να ανακάμπτει ενεργά η ζήτηση για αυτό από τους εισαγωγείς, καθώς και από τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας.

* πληροφορίες Ria Novosti

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail