Η διπλωματική κρίση Αθήνας - Τεχεράνης υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα για χάρη της εξυπηρέτησης της Ουάσιγκτον

Οι ελληνικές αρχές με εντολή της Ουάσιγκτον κατέσχεσαν τον Απρίλιο το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο Pegas που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Αυτό πυροδότησε μια διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και απέδειξε χωρίς αμφιβολία ότι αυτή η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και όχι της Ελλάδας. Εξέθεσε επίσης την υποτιθέμενη «Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία» ως τίποτα περισσότερο από μια φράση που δεν είχε καμία πραγματική ουσία.

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Μετά από αίτημα του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος αυτής της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της ελληνικής λιμενικής αστυνομίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την πειρατεία του 21ου αιώνα από μια υποτιθέμενη σύγχρονη και νομοθεσία διατηρούμενη δημοκρατία.

Ωστόσο, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό για την ελληνική διπλωματία είναι το φαινομενικά σοκ που προκάλεσε το ότι το Ιράν απάντησε στην απρόκλητη εχθρότητα καταλαμβάνοντας τα ελληνικά τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαΐου.

Το Ιράν εξαπέλυσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιδρομών εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων μετά τη δολοφονία του αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται επίσης πως το Ιράν κατέλαβε βρετανικά πλοία το 2019 αφού οι Βρετανοί Βασιλικοί Πεζοναύτες βοήθησαν στην κατάληψη ενός ιρανικού υπερδεξαμενόπλοιου πετρελαίου κοντά Γιβραλτάρ. Εάν το Ιράν έκανε ανάλογες απαντήσεις στις εχθροπραξίες από δύο ισχυρά και πυρηνικά οπλισμένα κράτη, αψηφά την πεποίθηση ότι η Αθήνα δεν περίμενε από την Ισλαμική Δημοκρατία να απαντήσει, ειδικά καθώς 17 πλοία υπό ελληνική σημαία ήταν ευάλωτα στον Περσικό Κόλπο.


Ο εξέχων Έλληνας δημοσιογράφος Κοτρώτσος Σεραφείμ έγραψε στο Twitter στις 27 Μαΐου: «Είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να εξελιχθεί σε καταιγίδα. Αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται 17 ελληνικά πλοία. Μεγάλες ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο Ιράν. Χρειάστηκαν χρόνια για να χτιστεί αυτή η σχέση. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή. Μόνο τα συμφέροντά μας μετράνε».

Όχι μόνο δραστηριοποιούνται μεγάλες ελληνικές εταιρείες στο Ιράν, αλλά στις αρχές του 2021 έγιναν συζητήσεις για έναν μεταφορικό-οικονομικό διάδρομο, με αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, το Ιράν, την Αρμενία, τη Γεωργία και τη Βουλγαρία. Τον Ιανουάριο, η Ελλάδα παρείχε 200.000 εμβόλια COVID-19 στο Ιράν σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες ήπιας δύναμης. Επιπλέον, στις 16 Μαΐου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Ελλάδας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και τόνισαν την ανάγκη «να διατηρηθούν οι αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο εθνών».

Ωστόσο, είναι σαφές πως η Τεχεράνη απογοητεύτηκε με την αδυσώπητη φιλοδοξία της Ελλάδας να ακολουθήσει τις εντολές των ΗΠΑ και να μην επιλύσει την κρίση της παράνομης κατάσχεσης του πετρελαίου της, εξ ου και οι κατασχέσεις πλοίων στον Περσικό Κόλπο για να αναγκάσουν το θέμα να συζητηθεί και να επιλυθεί.

Η διπλωματική κρίση μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης, σε συνδυασμό με την κρίση με τη Μόσχα, έχουν υπονομεύσει τα ελληνικά συμφέροντα για χάρη της εξυπηρέτησης της Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά τρεις διαδρομές για να φτάσει στην πλούσια σε πόρους Κεντρική Ασία – δια θαλάσσης στη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στη Συρία και στη συνέχεια χερσαία διαδρομή προς το Ιράκ και το Ιράν· ή, χερσαία διαδρομή μέσω Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Κασπίας Θάλασσας. Εκτελώντας πιστά τις εντολές των ΗΠΑ, κοροϊδεύει τον ισχυρισμό του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εργάζονται για την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία».

Με την Αθήνα να έχει καταστρέψει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη και τη Μόσχα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά τη διαδρομή προς την Κεντρική Ασία μέσω Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν – μια ανησυχητική προοπτική δεδομένου ότι οι δύο τουρκόφωνες χώρες την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύτηκαν πώς να να απόβαση σε ένα ελληνικό νησί.

Η Αθήνα προτιμά την πρόσβαση στην Κεντρική Ασία μέσω Τουρκίας, η οποία σε καθημερινή βάση παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Heydar Aliyev είπε στον Έλληνα Πρέσβη: «Χωρίς κανέναν δισταγμό, υποστηρίζουμε την Τουρκία και θα την στηρίξουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Τους υποστηρίζουμε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου».

Η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά το κόμμα των Ελλήνων αστών και των δυτικών φιλελεύθερων. Με την επιστροφή τους στην εξουσία το 2019, υποσχέθηκε μια αλλαγμένη και πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική. Και παρόλο που αυτό έχει δει τις σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και του Αραβικού Κόσμου, την Ινδία και την Αφρική να αυξάνονται σε πρωτοφανή ύψη, ακόμη και αρχικά σημαντικές βελτιώσεις στους δεσμούς της με τη Ρωσία, μόλις η «νέα και ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική της μεσογειακής χώρας τέθηκε σε δοκιμασία υπό το λάβαρο της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας», η Νέα Δημοκρατία συνήλθε γρήγορα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ουάσιγκτον αντί της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται και πάλι από το ίδιο το γεγονός ότι μόνο οι ΗΠΑ, και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail