Ο Χένρι Κίσινγκερ προσπαθεί να προειδοποιήσει τους Δυτικούς ότι τους τελειώνει ο χρόνος στη μάχη με τη Ρωσία

Reuters
Εάν η οξεία φάση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αποδειχθεί μακρά, κάτι που τώρα φαίνεται πιθανό, τότε η βασική επιβίωση θα αναγκάσει τη Ρωσία να κόψει τους δεσμούς με την ευθυγραμμισμένη με τη Δύση Ευρώπη

Του Διευθυντή Προγράμματος Valdai Club, Timofei Bordachev - valdaiclub.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε περίπτωση που η αυξανόμενη σύγκρουση εντός και γύρω από την Ουκρανία δεν οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα στο εγγύς μέλλον, η πιο σημαντική έκβασή της θα είναι μια θεμελιώδης οριοθέτηση μεταξύ της Ρωσίας και των ευθυγραμμισμένων με τη Δύση κρατών της Ευρώπης.

Αυτό θα καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση ακόμη και μικρότερων ουδέτερων ζωνών και θα απαιτήσει σημαντική μείωση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Η αποκατάσταση του ελέγχου στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να γίνει μακροπρόθεσμος στόχος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, θα λύσει το κύριο πρόβλημα της περιφερειακής ασφάλειας – την παρουσία μιας «γκρίζας ζώνης». Η διαχείριση της οποίας έγινε αναπόφευκτα αντικείμενο αντιπαράθεσης και ήταν επικίνδυνη από πλευράς κλιμάκωσης.

Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια ορισμένη σταθεροποίηση μακροπρόθεσμα, αν και δε θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των κύριων περιφερειακών δυνάμεων. Ωστόσο, είναι ήδη προφανές πως ο δρόμος προς την ειρήνη θα είναι αρκετά μακρύς και θα συνοδεύεται από εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στο φόρουμ του Νταβός, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο μεγάλος πατριάρχης της διεθνούς πολιτικής, έδειξε ακριβώς μια τέτοια προοπτική ως λιγότερο επιθυμητή από την άποψή του, αφού τότε η Ρωσία «θα μπορούσε να αποξενωθεί εντελώς από την Ευρώπη και να επιδιώξει μια μόνιμη συμμαχία αλλού», που θα οδηγούσε στην εμφάνιση διπλωματικών διαφορών στην κλίμακα του Ψυχρού Πολέμου.

Κατά τη γνώμη του, οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των μερών [Μόσχα και Κίεβο] θα ήταν ο πιο πρόσφορος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα. Για τον Κίσινγκερ, αυτό σημαίνει ότι από κάποια άποψη, η συμμετοχή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή «συναυλία» είναι μια άνευ όρων αξία και η απώλεια αυτής πρέπει να αποτραπεί όσο υπάρχει κάποια ευκαιρία.

Ωστόσο, με όλο το σεβασμό στα πλεονεκτήματα και τη σοφία αυτού του πολιτικού και λόγιου, η άψογη λογική του Κίσινγκερ αντιμετωπίζει μόνο ένα εμπόδιο – λειτουργεί όταν έχει καθοριστεί η ισορροπία δυνάμεων και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών έχουν ήδη περάσει το στάδιο της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Υπό αυτή την έννοια, σίγουρα ακολουθεί τα χνάρια των μεγάλων προκατόχων του – του Καγκελάριου της Αυστριακής Αυτοκρατορίας Klemens von Metternich και του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Viscount Castlereagh, των οποίων τα διπλωματικά επιτεύγματα αποτέλεσαν το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής του ίδιου του Κίσινγκερ το 1956. Και οι δύο πέρασαν στην ιστορία ως οι δημιουργοί μιας νέας ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων, που ιδρύθηκε μετά το τέλος της ναπολεόντειας εποχής στη Γαλλία και η οποία παρέμεινε, με μικρές προσαρμογές, για σχεδόν έναν αιώνα στη διεθνή πολιτική.

Όπως αυτές οι επιφανείς φιγούρες, ο Κίσινγκερ εμφανίζεται στην παγκόσμια σκηνή σε μια εποχή που η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πιο σημαντικών παικτών καθορίζεται ήδη από «σίδερο και αίμα». Η εποχή του μεγαλύτερου επιτεύγματός του ήταν το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970 – μια περίοδος σχετικής σταθερότητας.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός πως η ικανότητα των κρατών να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, τότε, δεν οφειλόταν στη σοφία τους ή στην ευθύνη προς τις μελλοντικές γενιές, αλλά σε πολύ πιο κοσμικούς παράγοντες. Η πρώτη ήταν η ολοκλήρωση της «συστολής» της τάξης που απέκτησε τα χαρακτηριστικά της ως αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα επόμενα 25 χρόνια (1945 έως 1970), αυτή η κατάσταση πραγμάτων «οριστικοποιήθηκε» κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα, της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ, των στρατιωτικών ενεργειών της ΕΣΣΔ στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία, αρκετούς έμμεσους πολέμους μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάλυσης των ευρωπαϊκών αποικιακών αυτοκρατοριών, καθώς και σημαντικό αριθμό μικρότερων αλλά και δραματικών γεγονότων.

Έτσι, επί του παρόντος, θα ήταν δύσκολο να περιμένουμε ότι η διπλωματία θα μπορέσει να πάρει την πρώτη θέση στις παγκόσμιες υποθέσεις στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, η οποία υπόσχεται να είναι πολύ μακρά και, πιθανότατα, αρκετά αιματηρή.

Η υλική βάση αυτού του διατάγματος, στο οποίο δόθηκε η τελική λάμψη από τη διπλωματία του Κίσινγκερ, την πολιτική της «αποκλιμάκωσης» με την ΕΣΣΔ και τη συμφιλίωση του 1972 με την Κίνα, ήταν η στρατηγική ήττα του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης ως αποτέλεσμα δύο παγκοσμίων πολέμων στην πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η κατάρρευση των ευρωπαϊκών αποικιακών αυτοκρατοριών και η ιστορική καταστροφή της Γερμανίας στην προσπάθειά της να πάρει το επίκεντρο των παγκόσμιων υποθέσεων έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο προσκήνιο, γεγονός που κατέστησε δυνατό να κάνουν την πολιτική τους πραγματικά παγκόσμια.

Ως αποτέλεσμα της αυτοκαταστροφής της ΕΣΣΔ, αυτή η διαταγή αποδείχθηκε βραχύβια. Βλέπουμε τώρα ότι αυτή η κατάσταση ήταν μια μεγάλη τραγωδία, αφού οδήγησε στην εξαφάνιση της ισορροπίας δυνάμεων προς όφελος της κυριαρχίας μιας μόνο δύναμης.




Τώρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η χειραφέτηση της ανθρωπότητας από το δυτικό έλεγχο είναι κεντρικής σημασίας και ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αυτήν τη διαδικασία είναι η ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Κίνας. Εάν η ίδια η Κίνα, καθώς και η Ινδία και άλλα μεγάλα κράτη εκτός Δύσης, αντεπεξέλθουν στο έργο που τους εμπιστεύτηκε η ιστορία, τις επόμενες δεκαετίες το διεθνές σύστημα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά που ήταν εντελώς αχαρακτήριστα πριν.

Τα περισσότερα από τα σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, συνδέονται με την αντικειμενική διαδικασία αύξησης της σημασίας της Κίνας και, στη συνέχεια, άλλων μεγάλων ασιατικών χωρών. Η αποφασιστικότητα που έχει δείξει η Ρωσία τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μήνες, συνδέεται επίσης με παγκόσμιες αλλαγές. Το γεγονός ότι η Μόσχα στάθηκε τόσο σκόπιμα για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τις αξίες της δεν οφειλόταν μόνο σε εγχώριους ρωσικούς λόγους, αν και έχουν μεγάλη σημασία. Ούτε βασίζονταν στις προσδοκίες για άμεση υλική βοήθεια από την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες κατά την οξεία φάση της σύγκρουσης με τη Δύση.

Η κύρια εξωτερική πηγή της ρωσικής αυτοπεποίθησης ήταν μια αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, στο οποίο ακόμη και μια πλήρης ρήξη με τη Δύση δε θα ήταν θανάσιμα επικίνδυνη για τη Ρωσία από την άποψη της επιδίωξης του κύριου αναπτυξιακού στόχου. Επιπλέον, είναι ακριβώς η ανάγκη για μια πιο ενεργή προσέγγιση με άλλους εταίρους, κάτι που η Ρωσία δεν είχε βιώσει μέχρι πρόσφατα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αξιόπιστος τρόπος επιβίωσης σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Αυτό γίνεται κατανοητό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με τη μεγαλύτερη ανησυχία. Σε περίπτωση που η Ρωσία, κατά τα χρόνια της αναδυόμενης αποδέσμευσης από την υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργήσει ένα συγκρίσιμο σύστημα εμπορικών, οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών στο Νότο και την Ανατολή, η επιστροφή αυτής της χώρας στη δυτική σφαίρα θα γίνονται τεχνικά δύσκολες, αν ίσως όχι ακόμη και δυνατές.

Μέχρι στιγμής, μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων εμποδίζεται από έναν κολοσσιαίο αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων, καταρχάς, είναι η παθητική σταθερότητα της στενής αλληλεπίδρασης με την υπόλοιπη Ευρώπη και οι αμοιβαίες συναλλαγές που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία 300 χρόνια. Επιπλέον, άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν οι μόνοι σταθεροί εταίροι της Ρωσίας μετά την εμφάνιση αυτού του έθνους στην αρένα της διεθνούς συνεργασίας.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η οξεία φάση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αποδειχθεί πραγματικά πολύ μεγάλη, κάτι που, προφανώς, ισχύει, τότε οι στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης θα αναγκάσουν τη Ρωσία να απαλλαγεί από ό,τι τη δεσμεύει με την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς ζητούν εκείνοι οι Ρώσοι λόγιοι και δημόσια πρόσωπα που τονίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τον υπαρξιακό χαρακτήρα της αντιπαράθεσης που λαμβάνει χώρα στα δυτικά μας σύνορα.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατανοούν πως η κίνηση προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων βρίσκεται σε μια σταθερή βάση που είναι η πιο σημαντική πηγή του αγώνα τους με τη Ρωσία.

Η αναπόφευκτη ανακατανομή των πόρων και της δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορεί να συμβεί με εντελώς ειρηνικό τρόπο, αν και ο παραλογισμός ενός επιθετικού πολέμου μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, δεδομένου του παράγοντα πυρηνικής αποτροπής, μας δίνει κάποια ελπίδα για τη διατήρηση της ανθρωπότητας.

Εν μέσω του αγώνα που κερδίζει τώρα δυναμική, η Ρωσία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι, παρά τις στρατιωτικές της ικανότητες, ένας συμμετέχων κατώτερος σε ισχύ από τα κύρια αντιμαχόμενα μέρη – την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένας αγώνας για τη Ρωσία, και υπάρχει μια λιγότερη ευκαιρία για τη Δύση να κερδίσει, και αυτό προσπαθεί να διατυπώσει ο Χένρι Κίσινγκερ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail