Η Ρωσία μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνική ενεργειακή βόμβα στις ΗΠΑ ως απάντηση στην πολεμική τους

Τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, ακούμε την ίδια αφήγηση - για όλα τα προβλήματα του κόσμου φταίει η Ρωσία. Για τις ελλείψεις τροφίμων και τις αυξήσεις τιμών «φταίει η Ρωσία». Η τιμή του λιπάσματος που περνάει από την οροφή είναι «το κακό σχέδιο του Πούτιν». Εάν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο κάποιου πυρποληθεί, είναι πιθανότατα Ρώσοι χάκερ, αν κάποιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη, πιθανότατα οφειλόταν σε ρωσική αντιδορυφορική δοκιμή κ.λπ. Εν ολίγοις, οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του είναι σχεδόν βέβαιο πως πρόκειται για αποτέλεσμα της «κακής παντοδυναμίας του Πούτιν».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και αυτό δεν προέρχεται μόνο από τα δυτικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προχωρήσει ακόμη και ένα βήμα παραπέρα, οπότε τώρα, αυτό που παλαιότερα ήταν γνωστό ως η λεγόμενη «αύξηση των τιμών του Πούτιν» έχει ήδη γίνει «φόρος του Πούτιν». Δεν είναι ακόμα σαφές εάν πρόκειται για μια ακόμη γκάφα του προέδρου των ΗΠΑ, μια από τις πολλές, καθώς οι ίδιοι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ψυχική ικανότητα του Τζο Μπάιντεν για το ανώτατο αξίωμα της χώρας ή αν είναι μια άλλη κατασκευασμένη αφήγηση των μέσων ενημέρωσης για να μετατοπιστεί η ευθύνη από την ανίκανη κυβέρνηση των εμπόλεμων που βρίσκεται σε παρακμή στη Ρωσία και στον «παντοδύναμο» και όμως, ταυτόχρονα, «αδύναμο» πρόεδρό της.

Ωστόσο, αν και όλοι οι ισχυρισμοί για ρωσικές ενέργειες που προκαλούν τα προβλήματα στον κόσμο δεν είναι απλώς κραυγαλέα ψέματα, αλλά ακόμη και αρκετά υποκριτικές προσπάθειες να κατηγορηθεί η Ρωσία για τα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου της πολιτικής Δύσης, όπως η εκτεταμένη ανθρωπογενής πείνα στην Υεμένη, η Ρωσία έχει τρόπους να πλήττει οικονομικά τις ΗΠΑ πολύ πιο σκληρά από ό,τι πιστεύαμε ποτέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ, ως ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην εισαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται στους 93 αντιδραστήρες τους. Και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμπλουτισμένου ουρανίου στον κόσμο για πυρηνικούς σταθμούς δεν είναι άλλος από τη Ρωσία. Με ένα παγκόσμιο μερίδιο αγοράς περίπου 40%, και οι ΗΠΑ να αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου τους από τη Ρωσία, γίνεται ξεκάθαρο πόσο μεγάλη δύναμη έχει η Ρωσία έναντι των ΗΠΑ.

 
Η Ρωσία είναι ευρέως γνωστή ως η κορυφαία πυρηνική δύναμη στον κόσμο, κατέχοντας σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι είναι επίσης μία από τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις μη στρατιωτικές και ενεργειακές εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας. Ο εμπορικός πυρηνικός τομέας της Ρωσίας επηρεάζει άμεσα δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής Δύσης. Αυτό περιλαμβάνει την εξόρυξη και επεξεργασία του ουρανίου, τη μετατροπή, τον εμπλουτισμό και την παραγωγή καυσίμων. Για αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής, περιλαμβάνει επίσης αυθεντικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά και σέρβις. Η Ρωσία κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς μέσω της εταιρείας Rosatom. Μεταξύ πολλών πελατών της Rosatom σε όλο τον κόσμο είναι επίσης σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από τις ΗΠΑ και επί του παρόντος βασίζονται σε ρωσικές υπηρεσίες και υλικά για τη λειτουργία των αντιδραστήρων τους.

Εκτός από τις ΗΠΑ, πολλές άλλες χώρες διαθέτουν ρωσικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία ή υπό κατασκευή. Αυτό περιλαμβάνει τη Φινλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Σε περίπτωση διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, αυτές οι χώρες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λειτουργικές δυσκολίες ή ακόμα και διακοπές λειτουργίας των αντιδραστήρων τους που κατασκευάζονται από τη Ρωσία χωρίς υλικά, εξοπλισμό και υπηρεσίες για τη συντήρησή τους. Οι δυτικές κατασκευαστικές εταιρείες μπορούν με την πάροδο του χρόνου να αρχίσουν να παράγουν ανταλλακτικά για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση εφοδιασμού, ωστόσο, αυτή θα ήταν μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και το αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ λιγότερο αποδοτικό.

Ωστόσο, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η αλυσίδα εφοδιασμού καυσίμου ουρανίου. Αν και η Ρωσία εξορύσσει μόνο περίπου το 6% του παγκόσμιου ουρανίου, καθιστώντας σχετικά εύκολη την εξασφάλιση άλλων πηγών μεταλλεύματος ουρανίου, συμβάλλει πάνω από 40% στην παγκόσμια αγορά μετατροπής ουρανίου, όπου μετατρέπεται το οξείδιο του ουρανίου, αλλιώς γνωστό ως «κίτρινο κέικ». σε εξαφθοριούχο ουράνιο — μια αέρια μορφή που απαιτείται για τη διαδικασία εμπλουτισμού. Το φυσικό ουράνιο έχει περιεκτικότητα σε ισότοπο ουρανίου-235 0,7%, και η διαδικασία εμπλουτισμού αυξάνει την περιεκτικότητα σε U-235 στο 3-5% που απαιτείται για τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων. Και η Ρωσία κατέχει το 46% της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου. Η συντριπτική πλειονότητα των 439 αντιδραστήρων του κόσμου απαιτεί καύσιμο εμπλουτισμένου ουρανίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των αντιδραστήρων των ΗΠΑ.

Ορισμένες εγκαταστάσεις μετατροπής στις ΗΠΑ που είναι ανενεργές εδώ και χρόνια σχεδιάζουν να επανεκκινήσουν το 2023, αλλά μόνο στη μισή χωρητικότητα. Ωστόσο, το ζήτημα του εμπλουτισμού παραμένει, καθώς οι ΗΠΑ έχασαν αυτή την ικανότητα το 2013 όταν έκλεισε η τελευταία μονάδα εμπλουτισμού τους, με τη χώρα να βασίζεται σε παλιά αποθέματα για στρατιωτικούς σκοπούς. Η πραγματικότητα της εξάρτησης των ΗΠΑ από το ρωσικό εμπλουτισμένο ουράνιο και ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει στη λειτουργία του αντιδραστήρα είναι αρκετά άβολη για την εμπόλεμη ισχύ σε παρακμή.

Οποιεσδήποτε διακοπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπές των αντιδραστήρων και με τους πυρηνικούς σταθμούς να παράγουν πάνω από το ένα πέμπτο της ενέργειας στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτοξευθούν στα ύψη, επιδεινώνοντας περαιτέρω το ήδη σοβαρό ζήτημα του πληθωρισμού. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να μην υπάρχει αρκετή ισχύς για την κάλυψη της ζήτησης. Επίσης, το να σκεφτόμαστε πως η Ρωσία δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ειδικά όταν πρόκειται για ενέργεια, είναι τουλάχιστον αφελής. Τον περασμένο μήνα, διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία λόγω αδυναμίας πληρωμής για τις παραδόσεις. Δεδομένης της ανάμειξης των ΗΠΑ και των επιθετικών κινήσεων προς τη Ρωσία, δε θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη εάν η υπερδύναμη αποφασίσει να κόψει τους δεσμούς της για την πυρηνική ενέργεια με τις ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail