Ιράν και Βενεζουέλα υπογράφουν μεγάλη συμφωνία

Freepen.gr -
Το Ιράν και η Βενεζουέλα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας 20 ετών το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην Τεχεράνη, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε από δύο από τις χώρες με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο «δείχνει την αποφασιστικότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών για ανάπτυξη σχέσεων σε διαφορετικούς τομείς», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι στην κρατική τηλεόραση, όπως επικαλείται το AFP.

Λεπτομέρειες για τη νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Ωστόσο, κατά την επίσκεψή του, ο Μαδούρο συνοδευόταν από αξιωματούχους από τομείς όπως η γεωργία, η τεχνολογία, το πετρέλαιο, οι επικοινωνίες, ο τουρισμός και οι μεταφορές, κάτι που μπορεί να σημαίνει τους τομείς συνεργασίας που έχουν στο μυαλό τους τα δύο έθνη.

Τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα βρίσκονται υπό βαριές αμερικανικές κυρώσεις και σύμφωνα με τον Μαδούρο, έχουν «ένα κοινό όραμα» σχετικά με τα διεθνή ζητήματα και σχεδιάζουν να συνεργαστούν στον «πόλεμο κατά των κυρώσεων και να βρουν τρόπους να τις αντιμετωπίσουν με σταθερότητα».

«Το Καράκας και η Τεχεράνη έχουν διαμορφώσει την στρατηγική της αντιστασιακής οικονομίας και εργάζονται για να την επεκτείνουν», φέρεται να είπε.

Σε συνέντευξή του στο ιρανικό HispanTV την Παρασκευή, ο Μαδούρο ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας εβδομαδιαίας πτήσης από το Καράκας προς την Τεχεράνη. Είπε επίσης πως η Βενεζουέλα σχεδιάζει να πουλήσει καφέ στο Ιράν.

Το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως μέσω ενεργειακών έργων. Τον Μάιο, η National Iran Oil Engineering and Construction Company υπέγραψε σύμβαση για την επισκευή ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Στη συνέντευξή του, ο Μαδούρο ευχαρίστησε το Ιράν για τις αποστολές καυσίμων στη Βενεζουέλα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail