Αποκάλυψη: Η Ουκρανία είχε συμφωνήσει σε σχέδιο ειρήνης λίγο μετά τη ρωσική εισβολή αλλά ξαφνικά... διέκοψε κάθε διάλογο

Eνώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο έδωσαν κάποια υπόσχεση για τον τερματισμό των μαχών, οι προσπάθειες κατέρρευσαν γρήγορα αφού η διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας διέκοψε κάθε επαφή με την αντίστοιχη ρωσική

Από: bankingnews.gr

(upd) Καθώς οι συνομιλίες για μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταρρεύσει, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov έκανε γνωστό ότι η Μόσχα είχε λάβει μια εφαρμόσιμη πρόταση από Ουκρανούς διαπραγματευτές αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά υποστήριξε πως το Κίεβο διέκοψε ξαφνικά κάθε διάλογο και έχει «σιωπήσει». από τότε.
Μιλώντας στο Tass ο Lavrov είπε ότι ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο έδωσαν κάποια υπόσχεση για τον τερματισμό των μαχών, οι προσπάθειες κατέρρευσαν γρήγορα αφού η διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας διέκοψε κάθε επαφή με την αντίστοιχη ρωσική.
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή στα τέλη Μαρτίου… οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που έδωσε ελπίδα σε όλους μας, χάρη στο γεγονός ότι η ουκρανική πλευρά δέχθηκε για πρώτη φορά μία θέση, που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη συνέχιση των συζητήσεων» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Από τα μέσα Απριλίου, ωστόσο, «η ουκρανική πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί στις προτάσεις που της αποστείλαμε», συνέχισε ο Lavrov, προσθέτοντας ότι «έκτοτε επικρατεί απόλυτη σιωπή».

Τι συνέβη ξαφνικά

«Εάν η ουκρανική πλευρά δείξει ότι κατανοεί πως είναι ακόμα απαραίτητο να συναφθούν κάποιες συμφωνίες, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά δεν έδειξε μέχρι στιγμής τέτοια επιθυμία», επισήμανε.
Δεν είναι σαφές ποια πρόταση κατατέθηκε από το Κίεβο, αλλά ο Lavrov είπε ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν αμέσως μετά την «προβοκάτσια στη Bucha», αναφερόμενος σε μια σειρά ως φερόμενων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι οι φρικαλεότητες ήταν «σκηνοθετημένες».
Ενώ το Κίεβο είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ότι θα ήταν ανοιχτό σε μια διπλωματική διευθέτηση, η ρητορική του γίνεται ολοένα και πιο πολεμική, με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky να δεσμεύεται να επιτύχει μια πλήρη στρατιωτική νίκη επί της Μόσχας.

Οι ευθύνες της Δύσης

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, έχουν αποθαρρύνει κατά καιρούς εντελώς τις διαπραγματεύσεις, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε βαρέα όπλα στη χαοτική εμπόλεμη ζώνη.
Η Γαλλία είναι μεταξύ ενός μικρού αριθμού κρατών που ζητούν επί του παρόντος διάλογο, αλλά ο πρόεδρος Emmanuel Macron έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την πρότασή του από Ουκρανούς αξιωματούχους και άλλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο την Πέμπτη (16/6/2022), ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θα παραχωρήσει οποιοδήποτε έδαφος στη Ρωσία – μια παραχώρηση που ο Zelensky έχει επανειλημμένα απορρίψει σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ορισμένες δυτικές χώρες μπορεί να ευνοούν την παράταση του πολέμου για μια διπλωματική λύση, ανεξάρτητα από το κόστος σε αίμα ή πόρους.

Το ΝΑΤΟ θέλει πόλεμο

Τον Απρίλιο, η Washington Post ανέφερε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ προτιμούν οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να «μάχονται και να πεθαίνουν» αντί «μιας ειρήνης που έρχεται πολύ νωρίς», απορρίπτοντας οποιοδήποτε αποτέλεσμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «νίκη» για τη Μόσχα.
Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu είπε πρόσφατα ότι «υπάρχουν χώρες εντός του ΝΑΤΟ που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος», ελπίζοντας ότι θα αφήσει τη Ρωσία «ασθενέστερη», μια άποψη που αργότερα που εκφράστηκε σχεδόν κατά λέξη από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.

Προς συνάντηση Putin - Macron;

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει δηλώσει ότι σκέφτεται ένα ταξίδι στη Μόσχα για να συναντηθεί προσωπικά με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, αλλά μόνο εάν υπάρχουν πρώτα ορισμένες «προϋποθέσεις».
Προχώρησε στις αιφνιδιαστικές αυτές δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο την Πέμπτη (16/6) μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz και τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi.
«Νομίζω ότι ένα ταξίδι στη Ρωσία σήμερα απαιτεί προϋποθέσεις, αυτό σημαίνει κινήσεις από τον πρόεδρο Putin.
Δεν θα πάω εκεί ακριβώς έτσι», είπε ο Macron σε δηλώσεις του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1. Αλλά τόνισε ότι είναι έτοιμος να φύγει με βάση ορισμένες «χειρονομίες» από τη Μόσχα.

«Δεν θα υπάρξει ξανά η Ουκρανία που γνωρίζατε»

Δεν είναι πλέον δυνατόν για την Ουκρανία να επιστρέψει στα προηγούμενα σύνορά της, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Η Ουκρανία που γνωρίζαμε εσείς και εγώ, εντός των συνόρων που βρισκόταν, δεν υπάρχει πλέον και δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά.
Αυτό είναι προφανές», είπε η Ρωσίδα διπλωμάτης σε συνέντευξή της στο Sky News - Arabia, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο Telegram
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk, Leonid Pasechnik, δήλωσε ότι η χώρα ενδέχεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία.
Ο επικεφαλής μιας άλλης δημοκρατίας του Donbass, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR), είπε ότι το ζήτημα της ένταξης στη Ρωσία θα «γίνει το νούμερο ένα ζήτημα» μόλις η δημοκρατία αποκαταστήσει τα συνταγματικά της σύνορα.
Εξάλλου, στελέχη της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της Περιφέρειας της Kherson μιας ακόμη περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τα μέσα Μαρτίου, έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η περιοχή επιδιώκει να ενταχθεί και στη Ρωσία.
Επίσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής, του Zaporozhye, είπε ότι η περιοχή ελπίζει να ενταχθεί στη Ρωσία και να γίνει μέρος της Νότιας Ομοσπονδιακής Περιφέρειάς της.

Επίθεση στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ η Zakharova εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην ΕΕ σχετικά με τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία.
«Η υποκρισία της ηγεσίας της ΕΕ δεν έχει κανένα όριο, όταν μιλάει για την ανάγκη της "αποκατάστασης της Ουκρανίας", συνεχίζοντας τις προμήθειες των θανατηφόρων όπλων, οι οποίες σημαίνουν επενδύσεις στη συνέχιση των εχθροπραξιών και την περαιτέρω καταστροφή της χώρας», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από τέλη Αυγούστου ξανά διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να ξαναρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αυτή της Ρωσίας περί τα τέλη του Αυγούστου, αφού θα έχουν διεξαχθεί αντεπιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε αξιωματούχος Σάββατο 18 Ιουνίου, την ώρα που συνεχίζονται να μαίνονται μάχες στο Donbass, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.
Η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση τότε, προέβλεψε ο David Arahamia, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό κρατικό δίκτυο Φωνή της Αμερικής.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο.
Στα τέλη Μαρτίου, το Κίεβο ανακοίνωνε πως θα δεχόταν να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO, με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Η Μόσχα απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση του γειτονικού κράτους και την εκχώρηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των ανατολικών περιφερειών Donetsk και Luhansk.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail