«Έχουμε κάνει αρκετά»: Η Βουλγαρία απορρίπτει την έκκληση της Ουκρανίας για βαριά όπλα

Freepen.gr - Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov επιβεβαίωσε την Τρίτη τη θέση της κυβέρνησής του ότι δεν θα στείλει βαριά όπλα στον ουκρανικό στρατό, αφού ο πρεσβευτής του Κιέβου στη Σόφια προέτρεψε για αλλαγή στάσης σε επίσημο σημείωμα που εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί να κάνουμε και δεν χρειάζεται να αναζωπυρώνουμε τη συζήτηση κάθε δύο εβδομάδες. Υποστηρίξαμε τους εισερχόμενους πρόσφυγες, στείλαμε κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια, έχουμε επίσης συμμετάσχει στην επισκευή των βαρέων όπλων της Ουκρανίας και είμαστε σύμφωνοι με όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο Πέτκοφ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως απάντηση στην έκκληση για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

«Έχουμε κάνει αρκετά και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Petkov.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή, ο πρεσβευτής του Κιέβου, Vitaliy Moskalenko, είπε ότι η Βουλγαρία διαθέτει παλιά σοβιετικά όπλα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή, από πυραυλικά συστήματα μέχρι οβίδες.

Από την αρχή του πολέμου, η Βουλγαρία αποφεύγει να στείλει πυρομαχικά στο Κίεβο καθώς το θέμα είναι διχαστικό στον κυβερνώντα συνασπισμό της χώρας, ο οποίος περιλαμβάνει το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα που τάσσεται υπέρ του Κρεμλίνου.

Η Κορνέλια Νίνοβα, ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και επίσης υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν χρειάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών να εκπληρώσει το αίτημα της Ουκρανίας [για βαρέα όπλα]».

Η Νίνοβα πρόσθεσε: «Η υπόθεση έχει κλείσει».

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε προηγουμένως απειλήσει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν η Βουλγαρία υποστηρίξει τον ουκρανικό στρατό με αυξημένη στρατιωτική βοήθεια.

Η Νίνοβα ηγείται μιας επιτροπής που επιβλέπει την πώληση όπλων και νωρίτερα το 2022 διέψευσε αναφορές ότι η Βουλγαρία πουλά πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών. Το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει σχολιάσει.

* πληροφορίες ΒΙRN

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail