Έλεγχοι τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων

Ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εγγραφεί στις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από διοίκηση της Φορολογικής Αρχής.

Από: sofokleousin.gr

Το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ, για τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι τεράστιο, καθώς, το 2021, καταγράφηκαν πληρότητες έως και 100% και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα τσεκάρουν εάν αυτά δηλώθηκαν στην ειδική εφαρμογή ή πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα, με διασταυρώσεις τεσσάρων στοιχείων και συγκεκριμένα:

 1. Των στοιχείων που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων.
 2. Των στοιχείων που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΑ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.
 3. Των στοιχείων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2 για το έτος 2021.
 4. Των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, έληξε η προθεσμία, εντός της οποίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που τα έχουν εντάξει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποχρεούνταν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα δηλώσουν στο Ε2, με την υποβολή των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων τα ποσά που εισέπραξαν το 2021.

Όλα αυτά θα διασταυρωθούν, σε συνδυασμό και με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και των πιστωτικών καρτών ιδιοκτητών, πελατών και των πλατφορμών, με σκοπό την αναζήτηση όσων απέκρυψαν μισθώματα και εισοδήματα.

Πώς φορολογούνται

Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων, φορολογούνται ξεχωριστά από το εισόδημα με ειδική κλίμακα, ενώ και για τη χρήση 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα:

 • 15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος
 • 35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
 • 45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος

Τα πρόστιμα

Τα εισοδήματα θα πρέπει να συμπίπτουν στο 100%, διαφορετικά καραδοκεί η επιβολή προστίμων, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε έως και 20.000 ευρώ.

Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει αντιμετωπίζει τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

 • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
 • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
 • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
 • Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
 • Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail