Αιγαίο: Μυρίζει προβοκάτσια στο Αρχιπέλαγος - Σενάρια απόβασης σε ελληνικές βραχονησίδες - Σε απομόνωση η Τουρκία

Επικίνδυνα ανέβηκε εκ νέου το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση EFES στα παράλια της Σμύρνης.

Από: newpost.gr

Πότε λεκτικά και πότε στρατιωτικά, πότε σε άπταιστα ελληνικά και πότε με τη δύναμη των όπλων, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει... το βιολί του. Μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης, κυριολεκτικά, απασφάλισε, με μία σειρά tweets γραμμένα στα ελληνικά, τα οποία απαντήθηκαν άμεσα από τους Γιάννη Οικονόμου και Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα και tweet στα τουρκικά. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, είχε προηγηθεί άλλη μία οργιώδης αναφορά του, αυτή τη φορά με τη συναυτουργία του συνήθους υπόπτου, Ομέρ Τσελίκ.

«Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά»

                                   
Επικίνδυνα ανέβηκε εκ νέου το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση EFES στα παράλια της Σμύρνης.

Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας. «Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τη χώρα μας να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά της και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο!

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να κάνει έμμεση αναφορά και στην Μικρασιατική Καταστροφή, καλώντας την Ελλάδα να… έρθει στα συγκαλά της (!) και «να μείνει μακριά από ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει και να απογοητευθεί όπως έκανε πριν από έναν αιώνα».

Σε ένα αδιανόητο κρεσέντο απειλών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και νέα προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει… τουρισμό στα νησιά και πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!
Τσελίκ: Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σε ανάρτησή του στο twitter απειλεί με αισχρό τρόπο γράφοντας: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά» και ανεβάζοντας φωτογραφίες από την άσκηση.

Φωτιά στο Αιγαίο

Διαρροές προερχόμενες από την Άγκυρα, ψιθυρίζουν εδώ και λίγες ώρες πως η Τουρκία... καλοβλέπει απόβαση σε τρία νησιά του Αιγαίου, προς δημιουργία τελεσμένων στο Αρχιπέλαγος. Μάλιστα, σε αυτά περιλαμβάνονται και τα Ίμια, προσβλέποντας σε επανάληψη του σκηνικού του 1996! Όμως με «ντουφεκιές στον αέρα» των γειτόνων και στις πολεμικές ιαχές του Ταγίπ Ερντογάν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν με ψυχραιμία και στην πράξη. Με το ΓΕΕΘΑ και τα Επιτελεία να σχεδιάζουν μια σειρά από ασκήσεις και εκπαιδεύσεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι σε κρίσιμες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου.

Το συνεχές «Readiness» που έχει αποφασίσει η Αθήνα όσο η Άγκυρα επιμένει στην επιθετική ρητορική της έχει αποφασιστεί να συνδυάζεται από σταθερή παρουσία τόσο των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού στα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και σε περιοχές τις οποίες έχει «στοχοποιήσει» η Τουρκία. Ενώ το «μακρύ δόρυ» της Ελληνικής αποτροπής, τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας πέρα από στο στενό «μαρκάρισμα» κάθε εισβολέα έχει σχεδιαστεί να έχουν έντονη παρουσία στα όρια του FIR Αθηνών. Με σημαντικό αριθμό οπλισμένων μαχητικών τα οποία θα εκπαιδεύονται από το Καστελόριζο έως και τον Έβρο καθώς οι περισσότερες ασκήσεις της ΠΑ μεταφέρονται ανατολικά σε μια κίνηση τόσο συμβολισμού όσο και ουσίας. Ανά τακτά μάλιστα διαστήματα αναμένεται μεγάλα Comao να «σαρώνουν» το Αιγαίο και να πετούν πάνω από τα ακριτικά μας νησιά την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί πλέον ευθέως η Άγκυρα.

Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στο έδαφος από τα μεγάλα Ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τον τελευταίο βράχο του Αρχιπελάγους.Όπου τόσο η παρουσία όσο και η εκπαίδευση των Μονάδων της ΑΣΔΕΝ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να συνοδεύεται και από ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Όπως πάντως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές η κλιμακούμενη εμπρηστική ρητορική των γειτόνων του τελευταίου διαστήματος προς το παρόν δεν φαίνεται να συνοδεύεται και με ανάλογες κινήσεις «επί του πεδίου». Η παρουσία του Τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση «EFES 2022» ήταν περιορισμένη με τα πλοία της Άγκυρας να κινούνται κοντά στις ακτές και να αποφεύγουν τις προκλήσεις με Ελληνικές Μονάδες να παρακολουθούν συνεχώς κάθε κίνηση είτε από κοντά είτε μέσα από τα ραντάρ τους. Και πάντα υποβρύχια του Στόλου να έχουν καταλάβει καίριες θέσεις στο Αρχιπέλαγος.

Τόσο με NAVTEX όσο και με NOTAM το Ελληνικό Επιτελείο «κλειδώνει» προληπτικά περιοχές του Αιγαίο και στο FIR Αθηνών και όχι μόνο στη λογική της πρόληψης και στόχο να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους γείτονες. Ενώ την ίδια ώρα και ανάλογα με τις Τουρκικές κινήσεις δεν αποκλείονται έκτακτες ασκήσεις άμεσης αντίδρασης με συμμετοχή επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά ακόμα και της δύναμης «ΔΕΛΤΑ» η οποία ανά πάσα στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Με το σύνολο των ηγετών των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης να ετοιμάζεται να αφιχθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Τουρκία αντελήφθησαν ότι δε θα μπορούσαν να «μποϊκοτάρουν» τη Σύνοδο και θα στείλουν αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η Αθήνα κρατά χαμηλό καλάθι καθώς δεν αναμένει και πολλά για τα ελληνοτουρκικά αφού στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Βαλκάνια. Φυσικά είναι σημαντικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποδέχθηκαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα είναι στη Θεσσαλονίκη στη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία μετέχουν συνολικά αρχηγοί και εκπρόσωποι 13 χωρών.

Για ενδεχόμενη παρουσία Ερντογάν ούτε λόγος, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Όσο για το Μαξίμου, αναφέρει πως είναι μια ευκαιρία σε αυτήν τη συγκυρία να αναδειχθεί πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και η προετοιμασία των χωρών για την ενσωμάτωσή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τη Μολδαβή πρωθυπουργό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail