Χάνοντας στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς, το Κίεβο ξεκινά τη διπλωματική μάχη

Freepen.gr - Ενώ οι πρώτες γραμμές του Ντονμπάς φουντώνουν από μάχες θέσεων και οι δύο πλευρές διεκδικούν κάποιες τακτικές επιτυχίες, η διεθνής διπλωματική μάχη συνεχίζεται. Το Κίεβο και η Μόσχα φαίνεται να τηρούν διαφορετικά σχέδια σχετικά με τον τρόπο εξαγωγής εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια και να σώσουν τον κόσμο από μια επισιτιστική κρίση.

Πιο πρόσφατα, οι κύριες εξελίξεις στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία έγιναν στην περιοχή Svyatogorsk. Στις 6 Ιουνίου, δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας διεκδίκησαν τον έλεγχο του τελευταίου ουκρανικού οχυρού στην πόλη. Η επιχείρηση εκκαθάρισης συνεχίζεται στις κοντινές περιοχές.

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας επεκτείνουν επίσης τη ζώνη ελέγχου τους στην περιοχή Krasny Liman. Το χωριό Illyichevka που βρίσκεται στα νότια της πόλης τέθηκε υπό τον έλεγχο της DPR.

Ορισμένες πρόοδοι της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της DPR επιβεβαιώθηκαν κοντά στην Αβντεέβκα. Οι AFU (Ενοπλες Δυνάμεις Ουκρανίας) απωθήθηκαν από ορισμένες από τις θέσεις τους βόρεια της πόλης.

Οι γραμμές του μετώπου της νότιας Ουκρανίας στις περιοχές Kherson και Nikolaev σημαδεύτηκαν επίσης από ορισμένες τακτικές επιτυχίες του ρωσικού στρατού. Αφού η AFU ξεκίνησε μια αντεπίθεση και κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της πόλης Davidov Brod, απέτυχε να αναπτύξει περαιτέρω πρόοδο. Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές μονάδες απωθήθηκαν από τις θέσεις τους και η πόλη επανήλθε υπό ρωσικό έλεγχο.

 
Οι αρχές Ιουνίου σημαδεύτηκαν από κάποια πρόοδο στις διπλωματικές διαδικασίες μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν κολλήσει εδώ και μήνες.

Στις 7 Ιουνίου, η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στην Τουρκία για να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα της εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας. Η Μόσχα και η Άγκυρα αναμένουν να καθορίσουν έναν ασφαλή μηχανισμό για τις εξαγωγές κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας στις 8 Ιουνίου.

Νωρίτερα, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Τουρκία, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, έχουν αναπτύξει έναν «οδικό χάρτη» που θα επιτρέψει περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και ηλιόσπορων να εξαχθούν και να παραδοθούν στη διεθνή αγορά. Οι πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν τις λεπτομέρειες στις συναντήσεις στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένες «προκαταρκτικές» συμφωνίες συνεπάγονται τη συμμετοχή του τουρκικού ναυτικού στην επιχείρηση αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κίεβο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει.

Η ρητορική εντάλματος του Κιέβου δημιουργεί αμφιβολίες για την εφαρμογή του τουρκικού σχεδίου. Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την ανάπτυξη αντιπλοϊκών συστημάτων στην Ουκρανία την «καλύτερη εγγύηση» για την εξαγωγή σιτηρών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προηγουμένως ισχυριστεί την ετοιμότητα να στείλει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon στην Ουκρανία. Η Δανία θα πρέπει επίσης να προμηθεύσει στην Ουκρανία αυτούς τους πυραύλους και τους εκτοξευτές για αυτούς.

Έτσι, οι πραγματικές προθέσεις της πολιτικής του Κιέβου που ασκείται σύμφωνα με τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα επιβεβαιώνονται από τις προσπάθειες του Ζελένσκι να παρατείνει και να εντείνει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία.
 
* πληροφορίες southfront.org
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail