Περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από ποτέ κατευθύνεται προς την Κίνα και την Ινδία εν μέσω κυρώσεων

hpgruesen / pixabay
Ένας όγκος ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου βρίσκεται στα δεξαμενόπλοια, με πρωτοφανείς ποσότητες που κατευθύνονται προς την Ινδία και την Κίνα, καθώς άλλα έθνη περιορίζουν τις εισαγωγές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, γράφει η business-standard.com.

Μεταξύ 74 και 79 εκατομμυρίων βαρελιών από τον παραγωγό του ΟΠΕΚ+ ήταν σε διαμετακόμιση και κυμαινόμενη αποθήκευση την περασμένη εβδομάδα, υπερδιπλάσια από τα 27 εκατομμύρια βαρέλια λίγο πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Kpler. Η Ασία ξεπέρασε την Ευρώπη ως ο μεγαλύτερος αγοραστής για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, και αυτό το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί το Μάιο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και αναλύσεων.

Το απότομο άλμα στη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης υπογραμμίζει πώς το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας έχει αναταραχθεί από την εισβολή, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές εταιρείες της ΕΕ να γυρίζουν την πλάτη τους στα φορτία τους και να αναγκάζουν τη Μόσχα να αναζητήσει αγοραστές στην Ασία. Η Κίνα και η Ινδία έχουν αποσπάσει εκατομμύρια βαρέλια από τη χώρα για να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις στις ροές.

«Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές στην Ασία παρακινούνται περισσότερο από τα οικονομικά και όχι να παίρνουν πολιτική θέση», δήλωσε η Jane Xie, ανώτερη αναλύτρια πετρελαίου στην Kpler στη Σιγκαπούρη. «Τούτου λεχθέντος, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία, επομένως ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι σε αυτήν την εμπορική ροή, ακόμη κι αν αυτήν την στιγμή είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά».

Οι συνδυασμένες ροές ρωσικού πετρελαίου για τους δύο κορυφαίους αγοραστές της Ασίας, την Ινδία και την Κίνα, έκαναν ρεκόρ τον Απρίλιο, κυρίως ενισχυμένες από τις αυξημένες αγορές από την Ινδία, σύμφωνα με τον Xie. Αν και οι αποστολές αυτόν τον μήνα είναι πιθανό να είναι ελαφρώς χαμηλότερες, θα εξακολουθήσουν να ξεπερνούν μόνο το ρεκόρ του περασμένου μήνα, είπε.

Ο όγκος του αργού στη θάλασσα θα αυξηθεί κατά 45 εκατομμύρια έως 60 εκατομμύρια βαρέλια λόγω του αυξημένου ρωσικού θαλάσσιου εμπορίου με την Ασία, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να συμφωνήσει στη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών από τη χώρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη σύμβουλο βιομηχανίας FGE.

Τα πλοία αναγκάζονται σε μεγαλύτερα ταξίδια όταν μεταφέρουν αργό - όπως το ναυαρχίδα Ουράλια - από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας στην Ασία και όχι στην Ευρώπη, με ένα ταξίδι μονής κατεύθυνσης προς την Κίνα να διαρκεί συνήθως περίπου δύο μήνες.

Μέχρι τις 26 Μαΐου, περίπου 57 εκατομμύρια βαρέλια Urals και 7,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού ρωσικού ESPO της Άπω Ανατολής παρατηρήθηκαν να βρίσκονται στο νερό, σε σύγκριση με 19 εκατομμύρια Urals και 5,7 εκατομμύρια ESPO στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail