Τα υπέρ και τα κατά των πρόωρων εκλογών ζυγίζει ο Μητσοτάκης

Τέλος Αυγούστου οι οριστικές αποφάσεις

Ανοιχτό και καθ’ όλα ενεργό παραμένει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, παρά τις επίμονες, επαναλαμβανόμενες και… επαγγελματικού χαρακτήρα διαψεύσεις από την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις σε ορισμένα μέτωπα (ενεργειακή κρίση, ακρίβεια) και οι δυσοίωνες προοπτικές σε άλλα (ελληνοτουρκικά) υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να μείνει προσηλωμένος στη θεσμική κανονικότητα και να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς του καθώς και τις επόμενες κινήσεις του.

Από: Το Παρόν

Εκ πεποιθήσεως, ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, αλλά, μπροστά σε όσα συμβαίνουν και όσα –χειρότερα πιθανότατα– θα ακολουθήσουν, η επιβράβευση της συνέπειας συνιστά… περιττή πολυτέλεια. Πρωτίστως για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, δευτερευόντως και για τον ίδιο. Εξ ου και ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης εντός του Μεγάρου Μαξίμου, σχέδια και ημερομηνίες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Ενώ γίνονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν οι διαθέσεις των πολιτών για το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών.

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μελετά όλα αυτά τα στοιχεία, εξετάζει τα δεδομένα αλλά και τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών εντός του 2022. Υπογραμμίζουν, δε, ότι πρόκειται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του εκεί προς το τέλος του καλοκαιριού και πριν από την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις κατά βάση παράγοντες θα καθορίσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Αν δηλαδή θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, όπως λένε τα σενάρια, ή θα παραμείνει συνεπής στη δέσμευσή του και θα στήσει κάλπες το 2023. Οι παράγοντες αυτοί είναι: Η ενεργειακή κρίση –σε άμεση συνάρτηση με τον πόλεμο στην Ουκρανία–, η πορεία του φαινομένου της ακρίβειας, οι επιδόσεις του τουρισμού και οι εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι πιθανότητες τερματισμού του πολέμου στο προσεχές διάστημα είναι απειροελάχιστες έως μηδενικές.

Αυτό σημαίνει ότι η ενεργειακή κρίση, και λόγω των μέτρων εναντίον της Ρωσίας, θα παραταθεί και στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει προς το χειρότερο μόνο την αγορά των καυσίμων (με νέες αυξήσεις στις τιμές), αλλά θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή κρίση (ρεύμα, φυσικό αέριο), η οποία με τη σειρά της θα τροφοδοτήσει με νέα κύματα το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει κι άλλο την καθημερινότητα των πολιτών, που ήδη δοκιμάζονται σκληρά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και πως ο χειμώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος τείνει να γίνει κοινή εκτίμηση. Και είναι αυτή ακριβώς που ωθεί όσους από τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο να επιμείνουν περισσότερο, αυξάνοντας την πίεση προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

«Να προλάβουμε πριν ξεσηκωθεί ο κόσμος και βγει στους δρόμους», λένε χαρακτηριστικά γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι στις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες καθίστανται κοινωνοί της κλιμακούμενης οργής των πολιτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά στις επιδόσεις του τουρισμού την τρέχουσα σεζόν και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά καλά, ενδεχομένως και στα επίπεδα του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις επιδόσεις στον τουρισμό πολιτικά και επικοινωνιακά, είτε ο Κυρ. Μητσοτάκης προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε όχι.

Αστάθμητος παράγοντας σε όλα αυτά οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Από τις συνεχείς προκλήσεις και τις απειλές που εκτοξεύει όλο και πιο συχνά τελευταία ο Τ. Ερ­ντογάν καθίσταται σαφής η πρόθεσή του να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο στη διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογο ή μεγαλύτερης έντασης (έκτασης) με αυτό στα Ίμια. Με απώτερο σκοπό είτε να δημιουργήσει τετελεσμένα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή είτε να αναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου από δυσχερή θέση.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι τυχόν ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό λόγο (και αιτία) για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Υπενθυμίζουν δε με… νόημα ότι το 1996, αμέσως μετά τα δραματικά επεισόδια στα Ίμια, ο Κ. Σημίτης πήγε σε εκλογές, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά. Μόνο που στην παρούσα φάση ούτε οι διεθνείς συνθήκες είναι ίδιες με τότε ούτε τα πολιτικά δεδομένα προσομοιάζουν με αυτά του μακρινού 1996!

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail