Επί τάπητος η ανάπτυξη της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ

Από την Τρίτη 07 έως την Πέμπτη 09 Ιουνίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστρατήγου Aviv Kohavi.

Την Τετάρτη 08 Ιουνίου και μετά την επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, οι 2 Αρχηγοί συναντήθηκαν κατ΄ ιδίαν στην ιστορική οικία – μουσείο του 1ου Πρωθυπουργού και Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Δαυίδ Μπεν Γκουριόν, στην οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεναγήθηκε και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, οι 2 Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στην διαρκή εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών, στο πλαίσιο της πρόσφατης υπογραφής τόσο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ για το Έτος 2022», όσο και του τριμερούς «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ για το Έτος 2022».

Επιπλέον, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι 2 Χώρες, όπως και στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και της παραβατικότητας έναντι της διεθνούς νομιμότητας και της τήρησης των αρχών καλής γειτονίας.

Επίσης, οι 2 Αρχηγοί αναφέρθηκαν στις επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης της Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο καθώς και στους εξοπλισμούς, με σκοπό αφενός την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους, αφετέρου την ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας και του Ισραήλ για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολούθως και στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης περιφερειακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (UNIT 9900) για τις υποδομές και τις διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, καθώς και για τις τακτικές χρησιμοποίησής τους επί του πεδίου.

Στην συνέχεια και συνοδευόμενος από την Αναπληρωτή του Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Λαμπρινή Κομίνη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Ιερουσαλήμ όπου επισκέφθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος «Yad VaShem», κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών αποτίοντας τον δέοντα Φόρο Τιμής στην Ιερή Μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που υπήρξαν θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας, μεταξύ των οποίων και 67.000 Έλληνες.

Έπειτα μετέβη στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ (Knesset), όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας κ. Benny Gantz, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, τις ειδικές προκλήσεις άμυνας και ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας και των συνεργειών των δύο Χωρών.

Στην συνέχεια ο Αρχηγός μετέβη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου τον υποδέχθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βλιώρας και συναντήθηκε με την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη της Ιεράς Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ΄, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και για το σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από το Πατριαρχείο για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Ιερή Κοιτίδα της Χριστιανοσύνης. Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του Πατριαρχείου, προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο και περιηγήθηκε στον Ναό της Αναστάσεως.

Την Πέμπτη 09 Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε την Ναυτική Βάση του ATLIT όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση, την αποστολή, τις δυνατότητες και τον ρόλο του Ισραηλινού Ναυτικού και των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του (Flotilla 13, Sea Air Land – SEALs) ως προς την διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας και την προστασία θαλασσίων ζωνών και κρίσιμων υποδομών. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Οχυρό του Atlit, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης του εντυπωσιακού κάστρου του 13ου αιώνα που βρίσκεται εντός των ορίων της Ναυτικής Βάσης.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν η Αεροπορική Βάση του PALMACHIM, όπου επισκέφθηκε την ISRAELI MISSILE DEFENSE ORGANIZATION και την 200th SQUADRON και ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της Ισραηλινής Αεράμυνας, για τα χαρακτηριστικά των Συστημάτων IRON DOME, DAVID’s SLING και ARROW 3, καθώς και για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των UAV HERON της Ισραηλινής Αεροπορίας, με τα οποία ήδη επιχειρεί και η Χώρα μας. Επίσης επισκέφθηκε μία Πυροβολαρχία του IRON DOME και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, την λειτουργία και την υποστήριξή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail