Καθώς οι κυρώσεις αποτυγχάνουν κι η προέλαση της Ρωσίας συνεχίζεται, τα δυτικά ΜΜΕ αλλάζουν τον τόνο τους για την Ουκρανία

theSOARnet / pixabay
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, κάποτε μαζορέτες για το Κίεβο, προειδοποιούν όλο και περισσότερο ότι οι κυρώσεις είναι περιττές και η Ουκρανία πρέπει να κάνει ειρήνη

Nebojsa Malic - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Παρόλο που η συλλογική Δύση συνεχίζει να επιμένει – ενάντια σε κάθε παρατηρήσιμη πραγματικότητα – ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πηγαίνει καλά για το Κίεβο, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης γίνονται όλο και πιο ανήσυχα με την κατάσταση στο οικονομικό μέτωπο. Όλο και περισσότεροι παρατηρητές παραδέχονται πως τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους δε συνθλίβουν τη ρωσική οικονομία, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά μάλλον τη δική τους.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες σημαντικές δημοσιεύσεις έχουν αρχίσει να αναφέρουν την πραγματική κατάσταση στην πρώτη γραμμή, αντί να παραθέτουν άκριτα μύθους όπως το «Ghost of Kiev» ή το «Snake Island 13» που διαδόθηκε από το γραφείο του Volodymyr Zelensky, όπως έκαναν νωρίς. Υπήρξαν μάλιστα υπαινιγμοί, όσο ασαφείς κι αν είναι, πως η Δύση θα έπρεπε ίσως να σταματήσει να υποστηρίζει άνευ όρων το Κίεβο και να προωθήσει μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων.

«Η Ρωσία κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε την Πέμπτη ο οικονομικός συντάκτης του Guardian, Λάρι Έλιοτ. «Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που η Δύση ξεκίνησε τον οικονομικό της πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Αντίθετα, τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα», έγραψε.

Ο Elliott υποστηρίζει στην πραγματικότητα ότι η πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποστολή εκτοξευτών πυραύλων στην Ουκρανία είναι απόδειξη πως οι κυρώσεις δε λειτουργούν: «Η ελπίδα είναι ότι η σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία από τις ΗΠΑ θα επιτύχει αυτό που οι ενεργειακές απαγορεύσεις και η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής: αναγκάστε τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του».

Σε ένα δοκίμιο της 30ης Μαΐου, ο αρθρογράφος του Guardian, Simon Jenkins είπε επίσης πως το εμπάργκο απέτυχε να αναγκάσει μια ρωσική απόσυρση, αλλά υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «επιμείνει στη βοήθεια της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας», ενώ αποσύρει τις κυρώσεις επειδή είναι «αυτοκαταστροφικές και παράλογα σκληρές».

Όπως επισημαίνει ο Jenkins, οι κυρώσεις στην πραγματικότητα αύξησαν την τιμή των ρωσικών εξαγωγών όπως το πετρέλαιο και τα σιτηρά – πλουτίζοντας, αντί να φτωχύνουν τη Μόσχα, ενώ οι Ευρωπαίοι στερούνται φυσικού αερίου και οι Αφρικανοί ξεμένουν από τρόφιμα.

Σημειώστε ότι ο Τζένκινς κάνει λάθος σχετικά με την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων, δεδομένου ότι τα ρωσικά στρατεύματα και τα στρατεύματα του Ντονμπάς κέρδισαν μια σειρά από νίκες τον περασμένο μήνα - από την Ποπάσναγια έως το Λιμάν. Στις 26 Μαΐου, η Washington Post δημοσίευσε μια συγκλονιστικά ειλικρινή αφήγηση για το πώς μια ουκρανική μονάδα έχασε πάνω από το ήμισυ της δύναμής της κοντά στο Σεβεροντόνετσκ και υποχώρησε προς τα πίσω. Οι διοικητές του συνελήφθησαν για προδοσία αφού μίλησαν στην εφημερίδα.

Αυτή η πραγματικότητα δε θα μπορούσε να αγνοηθεί ακόμη και από τον αμυντικό συντάκτη της Telegraph, Con Coughlin, ο οποίος έχει γίνει κάπως μιμίδιο για να προφητεύει τη ρωσική ήττα σε εβδομαδιαία βάση. Λέει τώρα πως η Μόσχα μπορεί να πετύχει έναν «θρίαμβο σοκ» – αν και η υπηρεσία του επιχειρήματός του είναι πως το Κίεβο χρειάζεται ακόμη περισσότερα όπλα.


Telegram/στιγμιότυπο οθόνης

Η αποτυχία της συλλογικής Δύσης να σπάσει τη Ρωσία ήταν εμφανής ακόμη και στον Economist, όχι ακριβώς μια δημοσίευση που συμπαθούσε τη Μόσχα. Η εφημερίδα παραδέχτηκε διστακτικά πριν από ένα μήνα ότι η ρωσική οικονομία είχε ανακάμψει από το αρχικό σοκ των κυρώσεων. Εν τω μεταξύ, η Δύση είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας, τα αυξανόμενα κόστη διαβίωσης και τον πληθωρισμό. Οι Αμερικανοί, όχι οι Ρώσοι, δεν βρίσκουν γάλα για μωρά στα καταστήματα και δεν μπορούν να αγοράσουν βενζίνη.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που αυτή η «άνοιξη δυσαρέσκειας» με τη δυτική πολιτική κυρώσεων δεν έχει περιοριστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού. Την Τρίτη, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο του Christopher Caldwell στο οποίο επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν πως «έκλεισε λεωφόρους διαπραγμάτευσης και εργάστηκε για να εντείνει τον πόλεμο» στέλνοντας όλο και περισσότερα όπλα στο Κίεβο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διατηρήσουν τη φαντασία ότι ο οπλισμός των συμμάχων δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη συμμετοχή σε μάχη», έγραψε ο Caldwell, επισημαίνοντας ότι αυτή η διάκριση γίνεται «ολοένα και πιο τεχνητή» στην εποχή της πληροφορίας. Μια μέρα αργότερα, ο αρχηγός της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ παραδέχθηκε πως διεξήγαγε επιθετικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας για λογαριασμό της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ «έδωσαν λόγο στους Ουκρανούς να πιστεύουν ότι μπορούν να επικρατήσουν σε έναν πόλεμο κλιμάκωσης», έγραψε ο Caldwell, γι' αυτό το Κίεβο δεν επιθυμεί να κάνει ειρήνη. Πράγματι, όταν κανείς άλλος, μόνο ο Χένρι Κίσινγκερ, προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει στο Νταβός για τη γρήγορη διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά το γραφείο του Ζελένσκι τον καταράστηκε . Σύντομα χαρακτηρίστηκε εχθρός του ουκρανικού κράτους.

«Η Ρωσία έχει ήδη υποστεί μια αποφασιστική στρατηγική ήττα» , έγραψε. «Τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ουκρανία, η στρατηγική σύνεση υποστηρίζει την απόσπαση αυτών των επιτυχιών αντί να πιέσουμε τον αγώνα και να αντιμετωπίσουμε τους ισοδύναμους κινδύνους», γράφει ο Τσαρλς Κουπτσάν του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ενώ προσθέτει πως το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να συμβουλεύσει την ουκρανική κυβέρνηση για το πώς να τερματίσει την αιματοχυσία, και μάλιστα σύντομα.

Την επόμενη κιόλας μέρα, η συντακτική επιτροπή των New York Times επανέλαβε το επιχείρημά του, λέγοντας ότι η αποφασιστική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας «δεν ήταν ρεαλιστικός στόχος» και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να πει στον Ζελένσκι πως υπάρχει ένα όριο στο οποίο θα πάνε οι ΗΠΑ. .

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης να βασίζονται σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση των μέσων της και πόση περισσότερη καταστροφή μπορεί να αντέξει η Ουκρανία», έγραψαν.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις επίσημες δηλώσεις που προέρχονται τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κίεβο, η συνομιλία που συμβουλεύτηκαν ο Kupchan και οι NYT δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία.

Μιλώντας για αναλογίες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στην εταιρεία RAND –μια δεξαμενή σκέψης που συμβουλεύει το Πεντάγωνο– το έκανε στο Foreign Affairs την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Samuel Charap, η δημιουργία του Βελγίου ως ουδέτερου κράτους από τους γείτονές του ήταν προς όφελος όλων για σχεδόν έναν αιώνα, με τη Βρετανία να είναι πρόθυμη να πολεμήσει τη Γερμανία το 1914 για να το διατηρήσει. Η συμφωνία ουδετερότητας που προτάθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία το ίδιο πράγμα, είπε.

Κρίμα, λοιπόν, που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται να παρενέβη προσωπικά για να ματαιώσει αυτές τις συνομιλίες τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda του Κιέβου, λέγοντας στους Ουκρανούς ότι αν ήθελαν να κάνουν συμφωνία με τη Μόσχα, η συλλογική Δύση δε θα το έκανε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail