Ρωσία και ΕΕ μπαίνουν σε πόλεμο φθοράς και επιβίωσης για το φυσικό αέριο

Οι αναφορές για σημαντική μείωση των προμηθειών καυσίμων στη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προκάλεσαν σοβαρές ανησυχίες τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες.

Andrey Mihayloff - pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr

Ο επισήμως ανακοινωμένος λόγος είναι η αδυναμία της ανησυχίας της Siemens να επισκευάσει τουρμπίνες αεριοσυμπιεστών. Ως εκ τούτου, η Gazprom, ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες της Rostekhnadzor (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Περιβαλλοντική, Τεχνολογική και Πυρηνική Επίβλεψη της Ρωσίας), σταμάτησε προσωρινά τη λειτουργία των στροβίλων. Ως αποτέλεσμα, δύο στους τέσσερις συμπιεστές αερίου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τις αρχές Ιουνίου. Η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 60 τοις εκατό.

Πριν από μια εβδομάδα, η γερμανική Siemens ανακοίνωσε πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέστησαν αδύνατo για την εταιρεία να επιστρέψει έναν στρόβιλο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 στη Gazprom μετά την επισκευή του στον Καναδά. Οι τουρμπίνες έχουν επισκευαστεί στο εργοστάσιο του Μόντρεαλ και ήταν έτοιμες για αποστολή, δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens. Το πρόβλημα «φαίνεται ότι δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό ή μάλλον γεωπολιτικό».


Η τιμή των προθεσμιακών συναλλαγών φυσικού αερίου αυξήθηκε κατακόρυφα και έφτασε τα 1.500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Με τη σειρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου ήταν μια προσπάθεια που έκανε η Ρωσία να «στρεβλώσει την αγορά και να αυξήσει τις τιμές».

Το Nord Stream 1 είναι η μόνη ελπίδα της Ευρώπης

Στην πραγματικότητα, η αναστολή —έστω και μερική— του Nord Stream 1 γίνεται σημαντικό εμπόδιο για την άντληση ρωσικού φυσικού αερίου προς τους ευρωπαίους αγοραστές απλώς και μόνο επειδή είναι η μόνη πλήρως λειτουργική οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Το δεύτερο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (μέσω Ουκρανίας), έπεσε θύμα της φιλοδοξίας του Κιέβου, το οποίο αρνήθηκε να δεχτεί φυσικό αέριο τον Μάιο μέσω του σταθμού διανομής φυσικού αερίου Sohranivka στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της περιοχής Luhansk.

Λίγο αργότερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δε θα προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe λόγω της επιβολής κυρώσεων κατά της πολωνικής εταιρείας που κατείχε τον αγωγό.

Πόλεμος φθοράς αερίου

Ο επιχειρηματικός αναλυτής Gleb Prostakov πιστεύει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν τα προβλήματα που περιέγραψε η Siemens ήταν η πραγματική αιτία για την απότομη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου.

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου, ο οποίος ήδη ξεκίνησε με την εφαρμογή του έκτου πακέτου κυρώσεων, κερδίζει δυναμική, παρόλο που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η ΕΕ δεν θεωρούσε το ρωσικό αέριο ως πιθανό στόχο κυρώσεων.

"Καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει έως και το 40 τοις εκατό της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το οποίο μεταφέρεται κυρίως δια θαλάσσης, το φυσικό αέριο μεταφέρεται κυρίως μέσω αγωγών. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανεπτυγμένη υποδομή στην Ευρώπη για την κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο κόσμος στερείται δωρεάν πόρων αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αντίθετα, η ΕΕ είναι μια προτιμώμενη αγορά για την Gazprom. Η Ρωσία προμήθευε έως και το 70% των εξαγωγών φυσικού αερίου της σε ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η Ρωσία φαίνεται να κινείται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην τρέχουσα αντιπαράθεση», ανέφερε ο Prostakov σύμφωνα με το Vzglyad.

Μιλώντας στο SPIEF, ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller, είπε ότι η εταιρεία δεν απογοητεύτηκε από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν ταυτόχρονα πολλές φορές. Ενημέρωσε επίσης τους αντισυμβαλλομένους ότι η Ρωσία εισήγαγε μια νέα αρχή στις πωλήσεις φυσικού αερίου:

"Το προϊόν μας - οι κανόνες μας"


Ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, προειδοποίησε ότι ο Nord Stream 1 θα μπορούσε να κλείσει καθώς όλοι οι στρόβιλοι συμπιεστών αερίου θα σταλούν στον Καναδά για επισκευές.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να αρνηθούν πλήρως τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας. Η ηγεσία της ΕΕ αναζητά ενεργά νέους προμηθευτές, προετοιμάζοντας την κατασκευή υποδομών LNG και πράσινης ενέργειας.

Είναι δύσκολο να πούμε εάν η ΕΕ θα πετύχει εδώ.

«Η Ρωσία έχει καταλάβει ότι το φυσικό αέριο έχει γίνει ένα γεωπολιτικό όπλο που η Μόσχα πρέπει να χρησιμοποιεί εδώ και τώρα», λέει ο Prostakov.

Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου έχουν πολύ χαμηλά αποθέματα σήμερα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχουν πληρότητα μόνο κατά 56%. Αν συνεχίσει έτσι, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση αδιεξόδου για την οικονομία της.

Η Ρωσία έχει επίσης προβλήματα να αντιμετωπίσει. Αφορά τα προβλήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρωσίας. Ο επαναπροσανατολισμός των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ανατολή θα πάρει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ρωσίας γεμίσουν, η παραγωγή φυσικού αερίου θα πρέπει να μειωθεί.

Πόλεμος για την επιβίωση

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου είναι ένας πόλεμος επιβίωσης στην ενεργειακή πολιτική και και οι δύο πλευρές θα υποστούν σημαντικές απώλειες σε αυτόν τον πόλεμο.

Για τη Ρωσία, η μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου συνδέεται με μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές και, πιθανώς, με την ανάγκη μερικής διακοπής της παραγωγής. Για την Ευρώπη, ο ερχόμενος χειμώνας μπορεί να έχει ακόμη χειρότερες συνέπειες, όπως:

- μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές διακοπές λειτουργίας·

- κρύα σπίτια;

- δυσκολίες με την προμήθεια προϊόντων·

- εσωτερική μετανάστευση στην ΕΕ·

- κρίσιμη αύξηση των κοινωνικών εντάσεων.

Η ΕΕ μπορεί να μην είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail