Η φτωχοποίηση της Ελλάδας

Στην Ελλάδα σε ένα κοσμικό εστιατόριο ενός κοσμοπολίτικου νησιού ​ ένας λογαριασμός μίας οικογένειας  μπορεί να φθάνει τα 700€. Η τιμή ανά άτομο να παρακολουθήσεις​ ένα συμπαθή καλλιτέχνη live στην Κύπρο μπορεί να είναι επίσης 700€.

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α., Κωνσταντίνος Κούσαντας

Δυστυχώς όμως ​ στα 713€ μικτά κυμαίνεται ο κατώτερος ​ μισθός μιας μέσης​ Ελληνικής οικογένειας που καλείται να καλύψει τις δαπάνες του μήνα μετά την αύξηση (50 ευρώ) από 1/5/2022.

Η σημαντικότερη επίπτωση της 10ετούς οικονομικής κρίσης από το 2009 και στην συνέχεια της 2ετούς οικονομικής κρίσης της πανδημίας, είναι η φτωχοποίηση μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται στο 28,9% του πληθυσμού της Χώρας (3.043.869 άτομα), χωρίς να υπολογίζεται το 2021 και ο πληθωρισμός των τελευταίων μηνών. https://www.ot.gr/.../kindynos-ftoxeias-i-katastasi-tis.../

Η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης δεν αφορά μόνο τα φτωχά νοικοκυριά αλλά περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου όλων των νοικοκυριών αφού το 40,8% των ΜΗ ΦΤΩΧΩΝ δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει αναγκαίες δαπάνες στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κλπ.

Ειδικά οι πληγείσες από την φτώχεια αξιοπρεπείς και έντιμες ​ οικογένειες με παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές του super market και των υγρών καυσίμων μιάς και ο προϋπολογισμός τους έχει ξεφύγει.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά είναι αναγκασμένα είτε να δανειστούν είτε να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, εντείνεται ο κίνδυνος φτωχοποίησής τους με ταυτόχρονη αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών.

Η πολιτεία και οι κοινωνικές οργανώσεις πάνω από όλα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το άμεσο πρόβλημα της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης της Ελλάδας. Η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις και αφορά όλους μας γιατί πολλοί από εμάς την έχουμε γνωρίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail