Η Άγκυρα προετοιμάζει καθημερινά την Ελληνοτουρκική κρίση: Ο «σιωπηρός» συναγερμός στις ΕΔ και τα σενάρια της έντασης

Τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σ’ ένα διαρκές “alert” . Η πλειονότητα των τμημάτων αυτών, με πανέτοιμο τον απαραίτητο εξοπλισμό που έχουν είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να μεταβούν σε οποιοδήποτε σημείο του Αν. Αιγαίου για να το υπερασπιστούν. Πηγή εικόνας: Hellasjournal
Η διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε υψηλά επίπεδα είναι «μονόδρομος» σημειώνουν στρατιωτικές πηγές. Και αυτό συμβαίνει διότι η προκλητική ρητορική των πολιτικών της γείτονος έχει φτάσει σε πρωτοφανή δεδομένα, με ύβρις και προσωπικές προσβολές.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

  • Με αυτό ως δεδομένο το Ελληνικό Επιτελείο κρατά σε «readiness» έναν σημαντικό αριθμό έμπειρων στελεχών από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και βεβαίως τον πρωταγωνιστή του Αιγαίου, το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο σε κάθε άσκηση και σε κάθε ευκαιρία εκπαιδεύεται σε όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου.

Αυτή η ετοιμότητα των τμημάτων άμεσης επέμβασης, γνωστή και ως δύναμη «ΔΕΛΤΑ» ήταν και παραμένει μια αποτρεπτική απάντηση στο πεδίο, εκεί δηλαδή που οι προκλήσεις της Τουρκίας πολλές φορές ξεκινούν με ορμή αλλά στη συνέχεια περιορίζονται ιδιαίτερα, όταν διαπιστώνουν την επιχειρησιακή αποφασιστικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέσα από την διάρκεια της έντασης η Άγκυρα δοκιμάζει τα Ελληνικά αντανακλαστικά και το πράττει με διάφορα περιστατικά, τα οποία σχεδόν πάντοτε εκκινούν από την ρητορική και καταλήγουν ακόμη και την ίδια μέρα στο πεδίο.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί είτε από το λάθος της στιγμής, είτε από μια καλοστημένη προβοκάτσια, το «πολυπόθητο» επεισόδιο που αναζητά η γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Ελληνικό Επιτελείο και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ασκηθεί πολλές φορές πάνω σε μια σειρά αντιμετώπισης προκλητικών σεναρίων ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα και γνώση σ’ αυτό που έχει εφεύρει η Τουρκία να πράξει ώστε να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Αναπόφευκτος ο αιφνιδιασμός εκτός κι αν…

Οι Επιτελείς έχουν εξηγήσει πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας και αναγνωρίζουν πως σ’ αυτό το σημείο υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Αυτός είναι ο λόγος των αυξημένων αντανακλαστικών, όπως και της ετοιμότητας σε κρίσιμες μονάδες κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Και επειδή ακριβώς ουδείς μπορεί με ασφάλεια- πλην συγκεκριμένων πληροφοριών εφόσον έρθουν εγκαίρως- να προβλέψει το σημείο κλιμάκωσης, στο Ελληνικό Επιτελείο έχουν έτοιμες τις απαντήσεις αποτροπής σε περίπτωση εκδήλωσης προκλητικών ενεργειών, όπως για παράδειγμα την αποστολή γεωτρύπανου ή ακόμη και κάποιου εκ των ερευνητικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή του παράνομου και παράλογου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αυτό το σενάριο επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου αλλά και νότια της Κρήτης καθώς εκεί δεν αποκλείεται η Λιβύη να παίξει τον δικό της ρόλο κατόπιν εντολών της Τουρκίας, στον τομέα των υποθαλάσσιων ερευνών.

Η δοκιμή αυτή βεβαίως, του ερευνητικού πλοίου σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί, θα είναι μια επανάληψη του 2020 που τότε ανεπιτυχώς η γείτονα προσπάθησε ν’ αμφισβητήσει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αλλά επειδή ακριβώς η Άγκυρα κομπάζει διαρκώς με το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου, εκεί που δίδεται βαρύτητα στο Ελληνικό Επιτελείο είναι τα σενάρια αντιμετώπισης οποιασδήποτε μορφής κρίσης ανάμεσα στα νησιά και νησίδες στο Αν. Αιγαίο.

  • Σ’ ένα τέτοιο στημένο από την Άγκυρα επεισόδιο, σε αποστρατιωτικοποιημένη για την Τουρκία περιοχή, το θερμόμετρο μπορεί να χτυπήσει «κόκκινο» ειδικά αν συμβεί οτιδήποτε με πολεμικό πλοίο ή για παράδειγμα ένα ακόμη επικίνδυνο «κυνήγι» μεταξύ πλωτών μέσων που ελίσσονται, στρατιωτικών ή του Λιμενικού ή ακόμη και των Αμφίβιων δυνάμεων. Οι Καταδρομείς άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν κι όχι μόνο μια φορά, όσες φορές τουρκικά πλωτά μέσα επιχείρησαν μια θαλάσσια παρενόχληση, έδωσαν τις απαντήσεις που χρειάστηκε.

Το επεισόδιο του Oruc Reis, η προβληματική αντιμετώπισή του και οι επίσης προβληματικές δηλώσεις που ακολούθησαν, έχουν βάλει πλέον ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη για την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης σε μια ακραία επιθετική ενέργεια επί του πεδίου…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail