Το εφιαλτικό σενάριο για σταθερά τριψήφιες τιμές πετρελαίου επιβεβαιώνεται – Οι 3 λόγοι που δεν θα πέσουν κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι

Οι χώρες του OPEC+ σε συνάντηση στις 2 Ιουνίου 2022 αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου το διάστημα Ιούλιου - Αύγουστου κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μηνιαίως αντί για 400.000-43.000 bpd, τη σταθερή παραγωγή από τον Αύγουστο του 2020. 

Από: bankingnews.gr

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Alexander Novak εξήγησε ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής οφείλονταν στην προβλεπόμενη καλοκαιρινή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου έναντι της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το πρακτορείο TASS πιστεύουν ότι η απόφαση του OPEC+ θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως μία συμβολική κίνησηκαι είναι απίθανο να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην αγορά.
«Η απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή μέχρι στιγμής μοιάζει περισσότερο με συμβολική κίνηση, καθώς ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι στόχος του είναι να εξομαλύνει τις ανισορροπίες στην αγορά», πιστεύει ο αναλυτής της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων Rystad Energy Viktor Kurilov.

Τριψήφιες τιμές

Την ίδια ώρα οι τιμές πετρελαίου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια «ανακούφιση» για τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εάν κορυφωθεί η ζήτηση από την Κίνα μετά την άρση των lockdowns, από κοινού με την εποχική άνοδο και την μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για τις τιμές του πετρελαίου και αυτές θα παραμείνουν επί μακρόν… τριψήφιες σύμφωνα με ανάλυση του CNN το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022
Η τιμή brent εκτινάχθηκε στα 124 δολάρια το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδας, στο υψηλοτερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου και η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου κατά 90% έως τα τέλη του 2022.
¨Εκτοτε, οι τιμές υποχώρησαν γύρω στα 117 δολάρια, κυρίως εξαιτίας των προβλέψεων ότι ο OPEC θα διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, άλλα όχι αρκετό για να δώσει μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές ή να τιθασσεύσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Όμως και μετά την ανακοίνωση του OPEC+ για αύξηση της προσφοράς, οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά.

Oil prices near $119 on supply concerns
Μείωση της προσφοράς, αύξηση της ζήτησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μερικό embargo της ΕΕ στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου κατά άλλα 1-1,5 εκατ. bpd έως το φθινόπωρο, ενώ η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το καλοκαίρι θα είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη εποχιακούς παράγοντες και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.
Ο Matt Smith αναλυτής της Kpler, δήλωσε σε δηλώσεις του στο CNN ότι δεν αποκλείει οι «τριψήφιες τιμές» πετρελαίου να παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη. «Εάν η ζήτηση στην Κίνα συνεχιστεί και η Ρωσία εξακολουθήσει να μειώνει την παραγωγή της, τότε είναι πολύ πιθανή μία τιμή κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι», σημείωσε.

Govt increased petroleum prices in Pakistan's best interest' - Easypakistan
Tα κινεζικά lockdowns και οι συνέπειες

Ο αναλυτής της Raiffeisenbank Andrey Polischuk τόνισε ότι η πρόσθετη αύξηση στους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής από τις χώρες του OPEC+ για τον Ιούλιο-Αύγουστο έφτασε περίπου τα 200.000 bpd και τέτοιοι όγκοι δεν αλλάζουν την κατάσταση στην αγορά.
«Αυτή είναι πιθανώς η απάντηση στο γεγονός ότι η Κίνα βγαίνει από τα lockdowns, τα οποία ήταν πολύ σκληρά εκεί», σημείωσε.
Ο επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης Kirill Melnikov πιστεύει επίσης ότι επιπλέον 200.000 bpd στην αγορά δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές του πετρελαίου.
Πράγματι, το Brent αντέδρασε ηπια στην απόφαση του OPEC+ την προηγούμενη μέρα, έχοντας αυξηθεί στην τιμή κατά 0,5% ξεπερνώντας ελαφρά τα 117 δολάρια το βαρέλι.
Oι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν ισχυρότερη άνοδο μετά την είδηση για μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας άλμα 1,14%.

Τα σενάρια για τη Ρωσία στα δυτκά ΜΜΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τελευταία συνάντηση του OPEC+ τροφοδοτήθηκε από αναφορές στα δυτικά ΜΜΕ την προηγούμενη μέρα.
Έτσι, η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές του OPEC, έγραψε ότι ορισμένά κράτη - μέλη του οργανισμού εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία του OPEC+ με φόντο την έγκριση της ΕΕ για μερικό embargo στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Το Reuters, επικαλούμενο πηγές στις αντιπροσωπείες των χωρών του οργανισμού, υποστήριξε ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την ποσόστωση της Ρωσίας αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία μειώθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών πακέτων κυρώσεων.
How a Crackdown on Russian Oil Could Affect Gas Prices | Barron's
Δεν επιβεβαιωθηκαν

Ωστόσο, καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Πηγή από τους αξιωματούχους του OPEC+ δήλωσε στο TASS ότι το θέμα του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη συμφωνία του OPEC+ δεν συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης ή της υπουργικής συνάντησης.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το σχέδιο του Ιουλίου για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες της συμμαχίας, η Ρωσία, όπως και τους προηγούμενους μήνες, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα με τη Σαουδική Αραβία - κατά 170.000 bpd στα 10,833 εκ. bpd.
Μιλώντας για το εάν οι χώρες του OPEC+ θα μπορούσαν να εγείρουν το θέμα της ανακατανομής της ποσόστωσης της Ρωσίας στην επόμενη συνάντηση στις 30 Ιουνίου, ο Viktor Kurilov πιστεύει ότι η πιθανότητα κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή.
«Ο ΟΠΕΚ δεν κατέφυγε σε τέτοια μέτρα στην περίπτωση της Βενεζουέλας και του Ιράν.
Και η Ρωσία είναι ακόμη πιο δύσκολη όσον αφορά την υποκατάσταση των προμηθειών», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, ο Andrey Polischuk πιστεύει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να συμβεί, καθώς η πολιτική του OPEC+ συνεπάγεται αύξηση της παραγωγής για να εξισορροπηθεί η αγορά εάν η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μειωθεί απότομα.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Σαουδική Αραβία μπορεί να προσφέρει σημαντική πρόσθετη προμήθεια πετρελαίου.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Ο Kirill Melnikov συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της αγοράς ενέργειας, η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την τρέχουσα παραγωγή της έως και 1 εκατ. bpd για να αποτρέψει μια κρίσιμη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για τους καταναλωτές στην Ασία σε επίπεδο άνω των 130 δολ ανά βαρέλι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να είναι όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά επικίνδυνο για τη Ρωσία.
Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της συμφωνίας του OPEC+, καθώς η ικανότητα της Ρωσίας να αγωνιστεί για το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να περιορίζεται από κυρώσεις.
«Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τη Ρωσία να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο», επισήμανε.

Ανακατανομή

Το τελικό έγγραφο, που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του OPEC+, αναφέρει ότι μία ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο-Αύγουστο θα επιτευχθεί με την ανακατανομή της ποσόστωσης αύξησης της παραγωγής
Σεπτεμβρίου 432.000 bpd σε αυτούς τους μήνες.
Έτσι, οι όροι της συμφωνίας του OPEC+ μπορούν να εκπληρωθούν επίσημα τον Αύγουστο, όταν οι χώρες της συμμαχίας άρουν πλήρως τους περιορισμούς που εισήχθησαν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παραγωγικό έλλειμμα

Ο Kirill Melnikov σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+ υπολείπεται του σχεδίου κατά 2,4 εκατ. bpd, επειδή ορισμένες χώρες δεν πληρούν πλήρως τις ποσοστώσεις τους.
Πιστεύει ότι αυτό το χάσμα είναι απίθανο να συρρικνωθεί σημαντικά τον Ιούλιο-Αύγουστο και οι χώρες του OPEC+ δεν θα φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία .
«Δεδομένου ότι μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν τώρα να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, εναπόκειται σε αυτά τα μέλη η τήρηση της συμφωνίας.
Κατά τη γνώμη μας, είναι πιο πιθανό ο συντονισμός να συνεχιστεί, ο όγκος των ποσοστώσεων για όλες τις χώρες θα αυξηθεί ελαφρώς. αλλά μόνο η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ θα αυξήσουν ουσιαστικά την παραγωγή με αργό ρυθμό», τόνισε ο ειδικός.

Κρίσιμη η στάση της Σαουδικής Αραβίας

Με τη σειρά του, ο Viktor Kurilov πιστεύει ότι η κατάσταση με την επέκταση της συμφωνίας του OPEC+ παραμένει ασαφής και πολλά εξαρτώνται από την ενδεχόμενη θέση της Σαουδικής Αραβίας.
«Τώρα το βασίλειο αποκτά τεράστιες ευκαιρίες για να ελέγξει την αγορά και να προωθήσει τη θέση του στην εξωτερική πολιτική.
Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο», κατέληξε ο Kurilov.

Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου

Ακόμη και εάν η αύξηση του πληθωρισμού με την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη απειλήσουν με ύφεση (στασιμοπληθωρισμός), η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά για να πιέσει τις τιμές, όπως συνέβη το 2008.
Όπως αναφέρει ο Smith η Ε.Ε. ενδεχομένως να συνεχίσει να αγοράζει κάποια ποσότητα πετρελαίου από τη Ρωσία, όμως θα αρχίσει να προμηθεύεται και από εναλλακτικές πηγές.
Σύμφωνα με την Kpler, οι εισαγωγές αργού από την Ανγκόλα έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του πολέμου, ενώ ο όγκος από Βραζιλία και Ιράκ έχει αυξηθεί 50% και 40% αντίστοιχα.
Από την άλλη, οι κυβερνήσεις δεν έχουν και πολλές επιλογές για να συγκρατήσουν τις τιμές, πέραν των επιδοτήσεων για τα καύσιμα και την επιβολή πλαφόν.
Όμως, το βασικό «όπλο» που χρειάζεται πραγματικά ο κόσμος για να οδηγήσει σε πτώση τις τιμές – περισσότερη προσφορά – δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.


Ανεπαρκείς εναλλακτικές πηγές

Πέρυσι, η Ρωσία εκπροσώπησε το 14% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και οι κυρώσεις της Δύσης έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικό κενό στην αγορά. Η Ρωσία μείωσε την παραγωγή της κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο με τις περικοπές της ενδεχομένως να φθάσουν τα 3 εκατ.βαρέλι στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Το έλλειμμα στην προσφορά

Η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, θα πρέπει να αυξηθεί κατά περισσότερο από 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους, ώστε να καλυφθεί ο αντίκτυπος των κυρώσεων.
Ωστόσο ο Smith θεωρεί ότι αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κορυφαίοι πετρελαιοπαραγωγοί είχαν μειώσει τις επενδύσεις στην παραγωγή στο πλαίσιο της στροφής τους σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Άλλωστε και ο OPEC έχει τα όριά του.
H UBS αναφέρει ότι πολλές χώρες μέλη του OPEC+ έχουν ήδη φθάσει όρια στην παραγωγική τους ικανότητα.

Iσχυρή παγκόσμια ζήτηση - Κυρίως από την Κίνα

Καθώς η Κίνα αποσύρει τώρα τα περιοριστικά της μέτρα κατά του Covid-19, η επικείμενη ζήτηση αναμένεται να ωθήσει σε άνοδο τις τιμές.
Η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, πληρώνοντας για το αργό από τα Ουράλια μία πολύ χαμηλή τιμή της τάξης των 34 δολαρίων το βαρέλι.
Η Vortexa εκτιμά ότι η Κίνα εισήγαγε 1,1 εκατ.βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης το Μάιο, ποσότητα αυξημένη 37% από πέρυσι.
Υψηλή παραμένει η ζήτηση και στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βενζίνης βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail