National Interest: Η Τουρκία καταστρέφει τη δυτική συναίνεση για τη Ρωσία

Engin_Akyurt / pixabay
Freepen.gr - Η Τουρκία κατέστρεψε τη διατλαντική ενότητα σε μια προσπάθεια να «τιμωρήσει» τη Ρωσία για την έναρξη ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, έγραψε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, πρώην σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις κυβερνήσεις τριών προέδρων των ΗΠΑ, σε άρθρο του για το περιοδικό National Interest.

Κατά τη γνώμη του, η Άγκυρα έχει γίνει ένας «αναξιόπιστος και παράξενος» σύμμαχος της Ουάσιγκτον, καθώς αρνήθηκε να συμμετάσχει στις πολυμερείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

"Η Τουρκία κατέστρεψε τη διεθνή συναίνεση με το να γίνει μαύρο πρόβατο μεταξύ των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. <...> Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει μαζί με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή στην περιοχή και να αποκτήσει οικονομικά οφέλη" ανέφερε ο Φίλιπς.

Ο πρώην σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η Τουρκία επικεντρώνεται στη διατήρηση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία. Σημαντικό ρόλο για την τουρκική πλευρά παίζει η προμήθεια ενεργειακών πόρων, η εξαγωγή φρούτων και λαχανικών, ο τουρισμός και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, εξήγησε ο αναλυτής.
 
Η Τουρκία αρνείται να ενεργήσει όπως το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 που παρέχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Η Άγκυρα αρνήθηκε επίσης να στείλει άλλα όπλα της σοβιετικής εποχής που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία», υπενθύμισε ο συγγραφέας του άρθρου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail