F-35 θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τον Μπάιντεν για αντίβαρο στην πίεση των S-300

Το Ελληνικό αίτημα για F-35 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη ρελάνς της Αθήνας στην έντονη πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με Ρωσικά οπλικά συστήματα.

Από: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

Αποφασισμένος να θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το ζήτημα απόκτησης από την Ελλάδα και την Πολεμική μας Αεροπορία των «Stealth» μαχητικών 5ης γενιάς F-35 φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον ‘’πλανητάρχη’’ στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση μεταφέροντας στον Τζο Μπάιντεν αίτημα της Αθήνας για είσοδο στο πρόγραμμα του F-35 με απόκτηση μιας Μοίρας τουλάχιστον 20 Stealth μαχητικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Επιπλέον με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση με την ενεργειακή κρίση να «καλπάζει» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η Αθήνα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον ευνοϊκούς τρόπους χρηματοδότησης της συμφωνίας με αποπληρωμή σε μεγάλο βάθος χρόνου αφού ήδη με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin τρέχει η συμφωνία για την αναβάθμιση των 83 μαχητικών F-16  σε διαμόρφωση Viper. Επιπλέον η LM έχει αναλάβει και την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 ORION ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αναβάθμισης και των 38 μαχητικών F-16 block 50.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τον ρόλο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ως πιστού συμμάχου  των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και παρόχου ασφαλείας στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία αποτελεί μόνιμη πηγή αστάθειας και αβεβαιότητας. Με αποκορύφωμα τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την αμφισβήτηση των Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων αλλά ακόμα και της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου. Τακτική που οδήγησε τις δύο χώρες ένα βήμα πριν από τη σύγκρουση το καλοκαίρι του 2020. Τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ενισχύει η στάση την Άγκυρας  στον πόλεμο της Ουκρανίας με την Τουρκία να παλινωδεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας την ώρα που η Αθήνα έχει λάβει ξεκάθαρη θέση και ήδη απέστειλε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. 

Αν κάποια χώρα στην περιοχή πρέπει τα επόμενα χρόνια να διαθέτει τα «Stealth» μαχητικά F-35 αυτή δικαιούται να είναι η Ελλάδα. Ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ισοδυναμεί με ενίσχυση της σταθερότητας του Διεθνούς Δικαίου και της Συμμαχίας απέναντι στον αναθεωρητισμό.Α υτή θα είναι η γραμμή του πρωθυπουργού ο οποίος θα ζητήσει την παρέμβαση Mπάιντεν ώστε η HAF να ενισχύσει το οπλοστάσιο της με το «game changer» Αμερικανικό αεροσκάφος και να αποτελέσει την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία στη Μεσόγειο.

To ενδιαφέρον άλλωστε της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας για την απόκτηση F-35 είναι δεδομένο και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους Αμερικανούς. Toν περασμένο Φεβρουάριο όπως είχε αποκαλύψει το Newpost, κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης είχε επισκεφθεί την Αθήνα και σε ενημέρωση που είχε πραγματοποιήσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε προτείνει την πώληση στην Ελλάδα 20 μαχητικών F-35 έναντι 3,5 δις δολαρίων χωρίς τον οπλισμό τους.

Το Ελληνικό αίτημα για F-35 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τη ρελάνς της Αθήνας στην έντονη πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον για νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με Ρωσικά οπλικά συστήματα. Στο επίκεντρο βρίσκονται φυσικά οι Ελληνικοί S-300 αλλά και τα υπόλοιπα «made in Russia»συστήματα όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 αλλά και τα αντιαεροπορικά TOR M1 και OSA. Mε την Αθήνα να είναι κατηγορηματική προτάσσοντας την Τουρκική απειλή και να συζητά τέτοιο ενδεχόμενο μόνο σε περίπτωση πλήρους και άμεσης αντικατάστασης από ανάλογης ισχύος Δυτικά οπλικά συστήματα.

***

Ερώτημα - σχόλιο: Δηλαδή θα δώσουμε ένα ισχυρό αντι-αεροπορικό σύστημα για να πάρουμε ένα αεροσκάφος που εκτός των προβλημάτων τα οποία διαρκώς εμφανίζει, θα το πληρώσουμε κιόλας στο σύνολο της παραγγελίας;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail