Η Τουρκία σκότωσε τη συμφωνία για τα F-16 με το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Freepen.gr - Η αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η πρόσφατη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν σχεδόν αφανίσει τη συμφωνία με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά νέων F-16, δήλω σε ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του St.Lawrence.

Πριν αποκλείσει η Άγκυρα τις συμμετοχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι πιθανότητες να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-16 ήταν καλύτερες, είπε ο Eissenstat σε συνέντευξή του στη Nervana Mahmoud για τη σειρά podcast του Ahval, Turkish Trends.

Υπήρχε μια καλή πιθανότητα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να πουλήσει τη συμφωνία ως εθνικό συμφέρον στο Κογκρέσο, αλλά τώρα, δεν το φαντάζεται κανείς, πρόσθεσε ο Eissenstat.

«Μου κάνει εντύπωση πόσο άσχημα παίζεται αυτό όσον αφορά την επιθυμία της Τουρκίας να επαναφέρει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πέρυσι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα να αγοράσει 40 από τα τελευταία F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τη Lockheed Martin Corp, αφού η Ουάσιγκτον της απαγόρευσε από το πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth και επέβαλε κυρώσεις ως απάντηση στην απόκτηση ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

«Αν πάμε πίσω δύο ή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε ξεκάθαρα να βρει κάποιον τρόπο ανοικοδόμησης και διατήρησης ό,τι είχε απομείνει για τη σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ», είπε ο Eissenstat.

Όμως, παρά το τι θέλει ο Μπάιντεν, η επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, το τρέχον βέτο της στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν μειώσει δραματικά την ήδη χαμηλή θέση της Τουρκίας στο Κογκρέσο, συνέχισε.

Η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους «τρομοκράτες» στο έδαφός τους και να άρουν τα εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Αυτό που ο Ερντογάν δεν έχει καταλάβει πραγματικά είναι πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και ο ρόλος του, είπε ο Eissenstat.

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεξηγούν πόσο πολύτιμη είναι η Τουρκία και τελικά η Τουρκία βρίσκεται στη θέση του οδηγού, σύμφωνα με τον αναλυτή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο από ό,τι η Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την άποψη της τουρκικής ελίτ».

Ο Eissenstat είπε πως η λήψη αποφάσεων για την τουρκική εξωτερική πολιτική επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην προεδρία, όχι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και των επαγγελματιών διπλωματών.

«Και για αυτόν το λόγο, νομίζω πως η απόφαση της Τουρκίας έχει να κάνει με ορισμένες φιλοδοξίες όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές φιλοδοξίες του κυβερνώντος (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) AKP».

Ο Ερντογάν βλέπει όφελος από την προφορική στάση, λέγοντας ότι οι ανάγκες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν και δε βλάπτει ποτέ στην τουρκική πολιτική να θεωρείται πως ακολουθεί σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail