Η Europol ανησυχεί για την τύχη των δυτικών όπλων στην Ουκρανία

WikiImages / pixabay
Η επικεφαλής της Europol, Catherine De Bolle, έχει προειδοποιήσει ότι τα όπλα που παραδίδονται αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν στα χέρια εγκληματιών που δρουν στην ήπειρο.

Στη συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η De Bolle είπε πως ένα από τα πράγματα που απασχολούσαν την οργάνωσή της ήταν το «που βρίσκονται τα όπλα που παραδίδονται αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι όταν τελειώσει η σύγκρουση, η Europol θέλει να «αποτρέψει μια κατάσταση παρόμοια με αυτή πριν από 30 χρόνια στον Βαλκανικό πόλεμο».

«Τα όπλα από αυτόν τον πόλεμο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες σήμερα», είπε.

Η De Bolle σημείωσε πως μία από τις βασικές προτεραιότητες της Europol τώρα ήταν να «βρει έναν τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μετά από ένα πιθανό τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με αυτήν, η Europol θα συγκεντρώσει μια διεθνή ειδική ομάδα που θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα».

Η αξιωματούχος αναγνώρισε ότι η Ευρώπη αυτήν την στιγμή βλέπει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο βίας στους δρόμους, παρόμοιο με την κατάσταση που παρατηρείται επί του παρόντος μόνο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η De Bolle είπε επίσης ότι η διαφθορά στην ΕΕ είναι σε «κλίμακα μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε υποθέσει. Περισσότερες από τις μισές εγκληματικές οργανώσεις που παρατηρεί η Europol χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διεφθαρμένων αξιωματούχων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να διευκολύνουν την παράνομη επιχείρησή τους, αποκάλυψε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, ένας άλλος σημαντικός τομέας ανησυχίας της Europol, εκτός από τα όπλα, είναι το ταξίδι «γνωστών τρομοκρατών και εξτρεμιστών ατόμων που είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία» στην εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με τον De Bolle.
 


Είπε ότι ενώ «το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της Europol παρακολουθεί το φαινόμενο πολύ στενά», η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δυναμική και κατακερματισμένη». «Η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να προσδιορίσει με ακρίβεια τον συνολικό αριθμό τέτοιων ανθρώπων, καθώς μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν στην Europol διαφορετικά δεδομένα, παραδέχτηκε η De Bolle.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της αξιωματούχου, οι άνθρωποι που πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία «δεν αντιπροσωπεύουν μια ομοιογενή ομάδα», αλλά μάλλον προσχωρούν σε διαφορετικές ιδεολογίες. Σημείωσε επίσης ότι η Europol βλέπει ορισμένους από αυτούς τους μαχητές να επιστρέφουν στις πατρίδες τους «απογοητευμένοι», έχοντας δει από πρώτο χέρι τη «βαρβαρότητα του πολέμου».

Ενώ η Europol έχει δει αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, μια μεγάλης κλίμακας επίθεση που θα έπληττε και τα 27 έθνη, όπως περίμενε η υπηρεσία, δεν υλοποιήθηκε, είπε η De Bolle στους δημοσιογράφους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail