Τα δημογραφικά στοιχεία ωθούν σε τριπλή συμφωνία Κίνας-Ινδίας-Ρωσίας

Chinese President Xi Jinping, Indian Prime Minister Narendra Modi, Russian President Vladimir Putin at a BRICS meeting in Goa in 2016. Image: BRICS
Υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα των πικρότερων εχθρών που μετατρέπονται σε απίθανους συμμάχους, ακριβώς επειδή αποτελούν πολύ μεγάλο κίνδυνο ο ένας για τον άλλον.Η Βρετανία και η Ρωσία πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα αγωνιζόμενοι στο «Μεγάλο Παιχνίδι» για την Ινδία. Η Βρετανία έχτισε το ναυτικό με το οποίο η Ιαπωνία νίκησε τη Ρωσία στον πόλεμο του 1905. Αλλά η Βρετανία και η Ρωσία πολέμησαν στην ίδια πλευρά στους παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα.

Του Σπένγκλερ - asiatimes.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία και η Κίνα πολέμησαν έναν πόλεμο το 1929 και έναν ακήρυχτο πόλεμο στα σύνορα το 1969, αλλά μοιράζονται κοινά συμφέροντα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η επόμενη στρατηγική ευθυγράμμιση μεταξύ των εχθρών του παρελθόντος μπορεί να φέρει κοντά δύο από τους σημερινούς στρατηγικούς ανταγωνιστές, δηλαδή την Ινδία και την Κίνα. Με την πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται απίθανα ακραίο σενάριο. Η Ινδία και η Κίνα έχουν μια μακροχρόνια συνοριακή διαμάχη που προκάλεσε πολλές εκατοντάδες θύματα σε μια σύγκρουση το 1967 και στοίχισε τη ζωή πολλών δεκάδων στρατιωτών σε μια άλλη πέρυσι.

Υπάρχουν όμως τρεις λόγοι για τους οποίους μια διπλωματική επανάσταση μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια.

Η Ινδία θα έχει πολύ περισσότερους ανθρώπους σε ηλικία εργασίας από την Κίνα καθώς προχωρά ο σημερινός αιώνας. Και ο πληθυσμός των φτωχά μορφωμένων ανθρώπων στη μουσουλμανική Ασία θα είναι ίσος με την Ινδία και την Κίνα μαζί, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Αυτό παρουσιάζει ταυτόχρονα μια οικονομική ευκαιρία και μια υπαρξιακή πρόκληση. Δεν πρόκειται για θρησκευτικό ζήτημα, αλλά για πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο, όπως θα εξηγήσω.

 
Η υπόλοιπη Ανατολική Ασία, εν τω μεταξύ, θα συρρικνωθεί σε ασημαντότητα. Η Ιαπωνία έχει τώρα 50 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 15 έως 49 ετών, αλλά θα έχει μόνο 20 εκατομμύρια στο τέλος του αιώνα με τα σημερινά ποσοστά γονιμότητας. Η Νότια Κορέα θα έχει μόνο 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, σε σύγκριση με 25 εκατομμύρια σήμερα. Και η Ταϊβάν θα πέσει από 12 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών σήμερα σε μόλις 3,8 εκατομμύρια στο τέλος του αιώνα.

Η Ινδία εξέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες με την άρνησή της να εγκαταλείψει τη μακροπρόθεσμη σύμμαχό της Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία. Μακριά από την υποστήριξη των αμερικανικών κυρώσεων, η Ινδία έχει επεξεργαστεί μηχανισμούς ανταλλαγής τοπικών νομισμάτων και επενδύσεων για να διεξάγει εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία σε ρούβλια και ρουπίες και να επενδύει το πλεόνασμα της Ρωσίας στην αγορά εταιρικών ομολόγων της Ινδίας.

Σε αντίποινα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κούνησε το ματωμένο πουκάμισο της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. «Συνεργαζόμαστε τακτικά με τους Ινδούς εταίρους μας για αυτές τις κοινές αξίες» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Μπλίνκεν, «και, για τον σκοπό αυτό, παρακολουθούμε ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ορισμένες κυβερνήσεις, αστυνομία και αξιωματούχους φυλακών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S Jaishankar απάντησε ξεκάθαρα πως η Ινδία έχει επίσης άποψη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για πρώτη φορά, η Ινδία βρέθηκε θύμα του ίδιου είδους κακομεταχείρισης που η Ουάσιγκτον έχει στρέψει στην Κίνα για τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων και κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Τσετσενία και την Ουκρανία. Αυτή η ανταλλαγή δυσάρεστων αντιλήψεων προήλθε από την αμαρτία της Αμερικής σχετικά με την στάση της Ινδίας για τις ρωσικές κυρώσεις, σίγουρα, αλλά δείχνει τις τάσεις στην περιοχή που θα ωθήσουν τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία πιο κοντά.

Η ταπεινωτική εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από την Αμερική άφησε μια καταβόθρα αστάθειας στην κεντρική Ασία. Η αμερικανική εισβολή προσπάθησε να καταστρέψει τους Ταλιμπάν, αλλά τελείωσε με την αποκατάστασή τους στην εξουσία, παρέχοντας τουλάχιστον δυνητικά μια βάση για ισλαμιστές ριζοσπάστες σε παραμεθόριες χώρες, όπως η Κίνα και το Πακιστάν, καθώς και το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η επέμβαση της Ρωσίας τον Ιανουάριο στο Καζακστάν με την σταθερή υποστήριξη της Κίνας τόνισε τη σημασία της ασφάλειας της Κεντρικής Ασίας για τη Μόσχα, καθώς και τις ανησυχίες του Πεκίνου για την επαρχία Xinjiang. Τον Δεκέμβριο του 2021, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί πραγματοποίησαν εικονικές συνόδους κορυφής με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Κεντρικής Ασίας την ίδια εβδομάδα.

Εάν συνεχιστούν τα σημερινά ποσοστά γονιμότητας, υπολογίζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, ο πληθυσμός της Κίνας ηλικίας 15 έως 49 ετών θα μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα, ενώ ο πληθυσμός της Ινδίας θα αυξηθεί ελαφρώς.

Οι δημογραφικές προβλέψεις, ασφαλώς, είναι εμφανώς ασταθείς και οι προβλέψεις του ΟΗΕ στην καλύτερη περίπτωση παρέχουν μια γενική ένδειξη των υποκείμενων τάσεων.

Ωστόσο, οι τάσεις είναι τόσο έντονες και αποκλίνουσες που θα ενσωματωθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι γηράσκοντες πληθυσμοί αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους και οι χώρες με γήρανση πληθυσμού εξάγουν κεφάλαια σε χώρες με νεότερους πληθυσμούς.

Ο κύριος προορισμός της Κίνας για αποταμίευση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των δωρεάν αποταμιεύσεων στον κόσμο και έχουν συσσωρεύσει αρνητική καθαρή ξένη επενδυτική θέση 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα. Η Αμερική δεν μπορεί να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων του κόσμου επ' αόριστον.

Η Κίνα αναζήτησε εναλλακτικές διεξόδους για τις οικονομίες της στην πρωτοβουλία Belt and Road, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Έχει επενδύσει πολλά σε χώρες με ελλιπή διακυβέρνηση και ανεπαρκή εκπαίδευση.

Η Ινδία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με αρκετό κόσμο και επαρκή διακυβέρνηση για να απορροφήσει τις οικονομίες της Κίνας. Η Κίνα, επιπλέον, καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα κάνει τα πράγματα που χρειάζεται να κάνει η Ινδία – συγκεκριμένα, ψηφιακή και φυσική υποδομή.

Σε αντίθεση με την Κίνα, η οικονομική απογείωση της Ινδίας απέτυχε κατά την εκτόξευση. Το 1990 οι δύο χώρες είχαν το ίδιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας είναι τριπλάσιο από αυτό της Ινδίας.

Η Ινδία εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα σιδηροδρομικό σύστημα που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο αγροτικός πληθυσμός της είναι το 69% του συνόλου, σε σύγκριση με το 38% της Κίνας. Απαιτεί σιδηρόδρομους, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ευρυζωνική σύνδεση, τα οποία η Κίνα έχει μάθει να κατασκευάζει πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.

Παρά τη φυσική κοινότητα των συμφερόντων, το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Κίνας παραμένει ελάχιστο. Οι εξαγωγές της Κίνας στην Ινδία το Μάρτιο του 2022 ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις εξαγωγές στην Ταϊλάνδη και στο μισό επίπεδο από εκείνες προς το Βιετνάμ ή τη Νότια Κορέα. Αυτό είναι το κόστος της σινο-ινδικής εχθρότητας.

Οι χώρες που έχουν κάνει το μεγάλο άλμα από την παραδοσιακή κοινωνία προς τη νεωτερικότητα σχεδόν όλες έχουν ποσοστά γονιμότητας κάτω ή κάτω από την αντικατάσταση. Οι μουσουλμανικές χώρες με υψηλά επίπεδα αλφαβητισμού, όπως η Τουρκία και το Ιράν, θα δουν μέτρια μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ – ενώ χώρες όπως το Πακιστάν με χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού συνεχίζουν να κάνουν παιδιά με τα υψηλά ποσοστά που συνδέονται με την παραδοσιακή κοινωνία.

Οι προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση των ασιατικών πληθυσμών σε ηλικία εργασίας θα προέλθει από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, τα οποία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στην Ασία. Μόνο το 58% των ενηλίκων ανδρών και το 43% των γυναικών στο Πακιστάν μπορούν να διαβάσουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και το πραγματικό επίπεδο πιθανώς είναι χαμηλότερο από τις αναφορές της κυβέρνησης.

Τα δεδομένα για το Αφγανιστάν είναι αναξιόπιστα, αλλά η κυβέρνηση που τώρα έχει αποσυντεθεί υπολόγισε ότι το 55% των ανδρών και λιγότερο από το 30% των γυναικών μπορούσαν να διαβάσουν.

Το ποσοστό αλφαβητισμού της Ινδίας, αντίθετα, είναι 77% (72% για τους άνδρες και 65% για τις γυναίκες), από μόλις 41% το 1981.

Στον μουσουλμανικό κόσμο, ο γυναικείος αλφαβητισμός είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της γονιμότητας (το r2 της παλινδρόμησης του συνολικού ποσοστού γονιμότητας έναντι του ποσοστού αλφαβητισμού των ενηλίκων γυναικών είναι περίπου 72% και είναι σημαντικό στο επίπεδο εμπιστοσύνης 99,9%). Όπως σημειώθηκε, το ζήτημα δεν είναι το Ισλάμ ως θρησκεία αλλά, μάλλον, η εγγράμματη νεωτερικότητα έναντι της αγράμματης οπισθοδρόμησης.

Η θέση των δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης βρίσκεται κάπου μεταξύ του προμοντέρνου κόσμου του Πακιστάν και της σχετικής νεωτερικότητας του Ιράν και της Τουρκίας, των οποίων τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Για την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία, αυτό αντιπροσωπεύει μια στρατηγική πρόκληση πρώτης τάξης. Και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικές μουσουλμανικές μειονότητες, αλλά οι συνθήκες κάθε χώρας είναι διαφορετικές.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν μόνο τα 23 με 40 εκατομμύρια του κινεζικού πληθυσμού, ανάλογα με την εκτίμηση που αποδέχεται κανείς, ή λιγότερο από το 3% του συνόλου. Ωστόσο, η απειλή για την ασφάλεια που παρουσίασαν οι ριζοσπαστικοποιημένοι Ουιγούροι Μουσουλμάνοι στο κινεζικό κράτος ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να ωθήσει το Πεκίνο να φυλακίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους για αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε επανεκπαίδευση.

Αντίθετα, περίπου το 30% του πληθυσμού της Ρωσίας θα είναι μουσουλμάνοι μέχρι το 2030, σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, αν και τα στοιχεία είναι δύσκολο να επαληθευτούν. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας της Ρωσίας είχε αυξηθεί σε 1,8 παιδιά ανά γυναίκα, κοντά στην αντικατάσταση, το 2018, πριν πέσει στο 1,5 περίπου μετά την επιδημία του Covid-19, και είναι δύσκολο να διαχωριστούν τα ποσοστά γονιμότητας μουσουλμάνων από μη μουσουλμάνους.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Ινδίας. Το ποσοστό γονιμότητάς τους μειώθηκε από 4,4 παιδιά ανά γυναίκα το 1992 σε μόλις 2,6 το 2015, ακόμη υψηλότερο από το ποσοστό γονιμότητας 2,1 μεταξύ των Ινδουιστών, αλλά συγκλίνουν.

Δύο φορές τον περασμένο χρόνο, η αμερικανική εξωτερική πολιτική ώθησε την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία στην ίδια στρατηγική γωνία: την ταπεινωτική εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από την Αμερική και την αποτυχία της Αμερικής να εκτονώσει την κρίση της Ουκρανίας. Το πρώτο άφησε τις τρεις ασιατικές δυνάμεις με ένα δυσεπίλυτο χάος για να αντιμετωπίσουν. Το δεύτερο έπεισε το Νέο Δελχί ότι το τίμημα της αμερικανικής φιλίας ήταν να μεταφέρεις αποσκευές που θα μπορούσαν να εκραγούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Για δύο γενιές η Κίνα έχει καλλιεργήσει δεσμούς με το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης μιας 15ετούς δέσμευσης 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν, μια εμβληματική επένδυση της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Ο στρατός του Πακιστάν πετά κινεζικά μαχητικά J-10 και J-17 καθώς και αμερικανικά F-16. Κινέζοι επιστήμονες βοήθησαν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Πακιστάν και οι δύο χώρες παρείχαν βοήθεια στη Βόρεια Κορέα.

Αλλά το Πακιστάν μπορεί να είναι περισσότερο πρόβλημα από ό,τι αξίζει για το Πεκίνο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Shakil το Φεβρουάριο, ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Kahn ζήτησε από την Κίνα μια οικονομική διάσωση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποτρέψει την αδυναμία πληρωμών στα δάνεια που λήγουν τον Ιούνιο. Το Πακιστάν οφείλει στην Κίνα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Πακιστάν είναι αναπόσπαστα οπισθοδρομικό, πολιτικά ασταθές και αναξιόπιστο ως οικονομικός εταίρος. Η Κίνα μπορεί να συμπεράνει ότι χρειάζεται μια διπλωματική επανάσταση – μια στροφή από το Πακιστάν προς το νότιο γείτονά της, ο οποίος μπορεί να καυχηθεί για πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό και ισχυρό πολιτικό σύστημα.

Από τους 29 πρωθυπουργούς του Πακιστάν από την ίδρυσή του το 1947, ούτε ένας δεν έχει ολοκληρώσει πλήρη θητεία. Η Ινδία έχει τα προβλήματά της, αλλά έχει μια αδιάσπαστη διαδοχή δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων εδώ και 75 χρόνια.

Κάποια στιγμή, η Κίνα μπορεί να αποφασίσει να διαγράψει την επένδυσή της στο Πακιστάν και να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ινδία. Και αυτό θα έφερνε τα πάνω κάτω σε όλους τους στρατηγικούς υπολογισμούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail