Συνωμοτούν οι ΗΠΑ για να βυθίσουν πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας;

Στις 20 Μαΐου, σε αποκλειστική εκπομπή για το Reuters, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα παρείχε προηγμένους πυραύλους κατά πλοίων και επίθεσης ξηράς στο καθεστώς του Κιέβου, σε μια ακόμη σημαντική κίνηση κλιμάκωσης με στόχο να παρατείνει τη σύγκρουση και να την καταστήσει όσο το δυνατόν πιο αιματηρή και για τις δύο πλευρές. Ενώ ορισμένοι μπορεί να απορρίψουν τέτοιες δηλώσεις ως απλώς μέρος της πληροφορίας, ή πιο συγκεκριμένα, του πολέμου παραπληροφόρησης, θα πρέπει να ληφθούν εξαιρετικά σοβαρά υπόψη, καθώς σίγουρα δε θα ήταν η πρώτη φορά που η πολιτική Δύση, με τις ΗΠΑ στο τιμόνι της, παρέδωσε προηγμένα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ένας σύμβουλος που απασχολείται στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Anton Gerashchenko, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα «βυθίσουν ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα». Το ακριβές (τώρα διαγραμμένο) tweet του ανέφερε:

"Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα σχέδιο για την καταστροφή του [ρωσικού] στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η αποτελεσματική εργασία των Ουκρανών στα [ρωσικά] πολεμικά πλοία έπεισε [τις ΗΠΑ] να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για να ξεμπλοκάρουν τα [ουκρανικά] λιμάνια. Συζητούνται παραδόσεις ισχυρών αντι-πλοϊκών όπλων».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος αναφερόταν στην προαναφερθείσα αναφορά του Reuters σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ να παράσχουν στο καθεστώς τους παλιούς αντιπλοϊκούς πυραύλους "Harpoon", καθώς και τους νεότερους και πιο προηγμένους NSM (Naval Strike Missile), οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως ένα όπλο κατά του πλοίου ή για χερσαία επίθεση. Το "Harpoon" είναι ένας υποηχητικός πύραυλος παντός καιρού, πάνω από τον ορίζοντα, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την Boeing Defense, Space & Security (ιστορικά McDonnell Douglas) με βεληνεκές έως 220-250 km και κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια έκαστος. Το NSM, επίσης ένας υποηχητικός πύραυλος, έχει διπλή ικανότητα κατά του πλοίου και επίθεσης ξηράς. Το ακριβές βεληνεκές του πυραύλου είναι απόρρητο, αλλά μπορεί να φτάσει έως και 200 ​​km ή περισσότερο, ανάλογα με το προφίλ πτήσης. Κοστίζει έως και 2,2 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.

Τρεις αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δύο πηγές του Κογκρέσου είπαν στο Reuters πως ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για την παροχή στο καθεστώς του Κιέβου αυτών των προηγμένων όπλων. Σύμφωνα με τις πηγές, τα υλικοτεχνικά ζητήματα και «η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αφαιρέσουν έναν εκτοξευτή από ένα από τα πλοία τους για να στείλουν στην Ουκρανία αποτελούν τρέχοντα εμπόδια για την ολοκλήρωση της μεταφοράς». Μάλλον ανησυχητικό, όταν απαντώντας σε ερώτηση του Newsweek, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αρνήθηκε ότι επεξεργαζόταν ένα σχέδιο στόχευσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. «Καθώς η σύγκρουση αλλάζει, το ίδιο συμβαίνει και με την στρατιωτική μας βοήθεια για την παροχή των κρίσιμων δυνατοτήτων που χρειάζεται η Ουκρανία για το σημερινό αγώνα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται σε μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία», είπε ένας εκπρόσωπος.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διέψευσε τους αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς του αξιωματούχου του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Ωστόσο, η άρνηση του Πενταγώνου αναφέρεται μόνο στον ισχυρισμό του Ουκρανού αξιωματούχου πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να βυθίσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και δεν ίσχυε για την προτεινόμενη μεταφορά αντιπλοίων πυραύλων, γεγονός που προσθέτει περαιτέρω στη σύγχυση σχετικά με αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα.

Παραμένει επίσης ασαφές πώς η Ουκρανία θα μπορούσε να στοχεύσει μόνη της ρωσικά πλοία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είτε θα πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία τις απαραίτητες δυνατότητες ISR (πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης) είτε, ακόμη χειρότερα, να παράσχουν άμεσα πληροφορίες ISR σχετικά με τη θέση και την πιθανή κίνηση των ρωσικών πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που το Κρεμλίνο μπορεί να εκλάβει ως μια πολεμική πράξη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και ο στρατός συνεχίζουν να κάνουν αμφιλεγόμενες και διφορούμενες δηλώσεις, αρνούμενοι πολλές φορές όσα δηλώθηκαν ξεκάθαρα από τους συναδέλφους τους, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην ατμόσφαιρα δυσπιστίας και αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Οι ισχυρισμοί του Gerashchenko ότι η επίθεση θα βοηθούσε στο άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας είναι ψευδείς και άστοχοι, καθώς το καθεστώς του Κιέβου ήταν η μεριά που απελευθέρωσε εκατοντάδες θαλάσσιες νάρκες, πολλές από τις οποίες απομακρύνθηκαν μέχρι το Βόσπορο, πάνω από 600 χιλιόμετρα νότια του Οδησσός. Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος τη Μαύρη Θάλασσα και διατηρεί αποκλεισμό. Ωστόσο, ο αποκλεισμός δεν στοχεύει κατά της μη στρατιωτικής ναυτιλίας, αλλά πιθανών μεγάλων παραδόσεων όπλων του ΝΑΤΟ στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν χαλάρωση των περιορισμών στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτραπούν οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία για να συμβάλουν στην άμβλυνση των παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων.

Η Ρωσία προσέφερε διπλωματική λύση. Την περασμένη Πέμπτη, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε την άρση του αποκλεισμού με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το πρόβλημα ξεπερνά σαφώς τον στρατιωτικό αποκλεισμό και περιλαμβάνει δυτικές κυρώσεις που περιορίζουν τις εξαγωγές λιπασμάτων. "Πρέπει όχι μόνο να απευθύνετε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των λόγων που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση. [Οι κυρώσεις] παρεμβαίνουν στο κανονικό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει προϊόντα διατροφής, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα", αναπληρωτής Εξωτερικών είπε ο υπουργός Αντρέι Ρουντένκο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail