Το σχέδιο των ΗΠΑ να χτυπηθούν τα ρωσικά πλοία στα ανοικτά της Ουκρανίας - Η Μόσχα δεσμεύεται να λάβει μέτρα

(U.S. Navy photo by Lt. Bryce Hadley/Released)
Ο ρωσικός στρατός θα λάβει «προληπτικά μέτρα» εάν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να προμηθεύσουν πυραύλους κατά πλοίων στην Ουκρανία, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στις 20 Μαΐου ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ σχολίαζε μια πρόσφατη αναφορά του πρακτορείου Reuters, η οποία αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προμηθεύσουν τις δυνάμεις του Κιέβου με προηγμένους πυραύλους κατά των πλοίων.

"Ξέρετε; Πολλά όπλα προμηθεύονται στην Ουκρανία από τη Δύση. Και ξέρετε πολύ καλά την στάση μας. Δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό», είπε. «Ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί διεξοδικά όλες αυτές τις προμήθειες και λαμβάνει προληπτικά μέτρα».

Το Reuters επικαλέστηκε τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και δύο πηγές του Κογκρέσου ότι η Ουάσιγκτον εργαζόταν για να παραδώσει απευθείας πυραύλους κατά πλοίων στις δυνάμεις του Κιέβου ή να τους προμηθεύσει μέσω των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι εν λόγω πύραυλοι κατά πλοίων είναι ο Harpoon που κατασκευάζεται από την Boeing και ο Naval Strike Missile (NSM) που κατασκευάζεται από την Kongsberg και τη Raytheon Technologies.

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν πολλά ζητήματα που εμποδίζουν την Ουκρανία να λάβει το Harpoon. Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα πλατφορμών για εκτόξευση Harpoons από εκτοξευτή εδάφους. Ο πύραυλος σχεδιάστηκε αρχικά για να εκτοξεύεται από πολεμικά σκάφη ή πολεμικά αεροσκάφη.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ εργάζονται επί του παρόντος σε πιθανές λύσεις που περιελάμβαναν την απόσυρση ενός εκτοξευτήρα από πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού.

Το NSM είναι ένας πύραυλος κατά πλοίων και επίθεσης ξηράς που είναι εξοπλισμένος με υψομετρικό ραντάρ, σύστημα INS με τη βοήθεια GPS και σύστημα αντιστοίχισης περιγράμματος εδάφους ή TERCOM. Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με έναν ανιχνευτή αναζήτησης υπερύθρων απεικόνισης με μια ενσωματωμένη βάση δεδομένων στόχων για τερματική καθοδήγηση. Έχει βεληνεκές άνω των 185 χιλιομέτρων και κεφαλή κατακερματισμού με υψηλή εκρηκτική ικανότητα 125 κιλών.

Θα είναι ευκολότερο για τις ΗΠΑ να προμηθεύουν το NSM στην Ουκρανία καθώς έχει ήδη αναπτυχθεί ένα σύστημα παράκτιας άμυνας που βασίζεται στον πύραυλο. Το σύστημα χρειάζεται επίσης λιγότερο από 14 ημέρες εκπαίδευσης για να λειτουργήσει.



Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και στελέχη της βιομηχανίας δήλωσαν ότι Harpoon και NSM κοστίζουν περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά γύρο, σύμφωνα με το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η Ουάσιγκτον θέλει να προμηθεύσει αυτούς τους προηγμένους πυραύλους στις δυνάμεις του Κιέβου για να βοηθήσει την Ουκρανία «να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας». Αυτή η ακατάλληλη αιτιολόγηση είναι είτε το αποτέλεσμα κακής στρατιωτικής γνώσης από αξιωματούχους των ΗΠΑ, είτε ένα καλά μελετημένο κόλπο προπαγάνδας, σημειώνει το southfront.org.

Παρά το γεγονός ότι είναι ικανοί, αυτοί οι πύραυλοι κατά πλοίων δε θα είναι αρκετοί για να «νικήσουν» απλώς τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια της Ουκρανίας. Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πολλά άλλα μέσα για να βεβαιωθεί πως τίποτα δεν μπορεί να εισέλθει στα ουκρανικά ύδατα χωρίς την άδεια της Μόσχας, από υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα με πυραύλους κατά πλοίων μέχρι σύστημα παράκτιας άμυνας μεγάλου βεληνεκούς πέραν της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας να πραγματοποιεί πλήγματα με πυραύλους ακριβείας στα λιμάνια της Ουκρανίας από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ χωρίς αμφιβολία το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Ο πραγματικός σκοπός πίσω από το σχέδιο των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τις δυνάμεις του Κιέβου με πυραύλους κατά πλοίων είναι απλώς να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση στην Ουκρανία και να διασφαλιστεί ότι δε θα τελειώσει σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail