Η Σερβία ξεκινά διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες

Μikhail Μetzel / ΤΑSS
Freepen.gr -
Οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας για ένα νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ την Πέμπτη.

"Για ποια διαφοροποίηση μιλάμε; Μόνο σε δύο χρόνια θα πάρουμε την ολοκληρωμένη [διασύνδεση], τη δυνατότητα να τροφοδοτηθεί κάτι στη Σερβία από κάπου, αλλά το θέμα είναι τι θα τροφοδοτηθεί, κατασκευάζουμε τη βουλγαρική διασύνδεση από το δικό μας πλευρά, οι Βούλγαροι θα ανακοινώσουν το διαγωνισμό μόνο τις επόμενες ημέρες, μετά τις οποίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 300 ημέρες για να κατασκευαστεί», σύμφωνα με τη διεύθυνση που μετέδωσε το πρακτορείο Tanjug.

"Η Γερμανία εξαρτάται από το ρωσικό αέριο κατά 55%, ενώ εμείς - κατά 100% όπως πολλές άλλες χώρες. Οι ενεργειακοί πόροι γίνονται τεράστιο πρόβλημα για εμάς και πρόκειται να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε την τιμή του φυσικού αερίου και οτιδήποτε άλλο με τους Ρώσους, μετά τον Μάιο 10», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε πάνω από το 60% των εισαγωγών αργού της δημοκρατίας τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα, ο Σέρβος ηγέτης είπε πως η οικονομία της χώρας εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο, γι' αυτό το Βελιγράδι ήλπιζε να πάρει μια καλή τιμή στις επερχόμενες συνομιλίες για το φυσικό αέριο με τη Μόσχα. Τόνισε επίσης ότι το Βελιγράδι δεν έχει εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Με τη μακροπρόθεσμη συμφωνία για τις ρωσικές προμήθειες υδρογονανθράκων που λήγει στις 31 Μαΐου 2022, η χώρα ήθελε να υπογράψει μια νέα μακροπρόθεσμη σύμβαση, σημείωσε ο Βούτσιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail