Η Ρωσία θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να μειώσει το μονοπώλιο του δολαρίου ως κύριο αποθεματικό νόμισμα

Foto-Rabe / pixabay
Freepen.gr - Η Ρωσία θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να μειώσει το μονοπώλιο του δολαρίου ΗΠΑ ως κύριου αποθεματικού νομίσματος και μέσου πληρωμής στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ο Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη Rossiyskaya Gazeta που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα με στόχο τη μείωση του μονοπωλίου του απαξιωμένου δολαρίου ΗΠΑ ως κύριου αποθεματικού νομίσματος και μέσου πληρωμής στο διεθνές εμπόριο», δήλωσε ο Μπιριχέφσκι στην εφημερίδα.

Σημείωσε πως η Ρωσία έχει αρκετές ευκαιρίες για να εξασφαλίσει βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ανεξάρτητα από την εξωτερική πίεση.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, πρώτα απ 'όλα, αυτό αφορά το ξεκλείδωμα των δυνατοτήτων της εγχώριας παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διαφοροποιεί τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, να ενισχύσει τη συνεργασία με τους στενότερους εταίρους της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) και την ΚΑΚ και να αυξήσει την αλληλεπίδραση με τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

"Μια τέτοια πολιτική αποφέρει ήδη θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούμε όλο και πιο συχνά εθνικό νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές μας με αυτές τις χώρες, χρησιμοποιούνται επίσης πιο συχνά διεθνή συστήματα πληρωμών εναλλακτικά του SWIFT", είπε ο διπλωμάτης.

Ο Birichevsky σημείωσε ακόμη πως η Ρωσία είναι ανοιχτή στη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με επιχειρηματικούς εταίρους από μη φιλικές χώρες και δεν πρόκειται να κάνει διακρίσεις σε βάρος εταιρειών με βάση την εθνικότητα.

«Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δυτικές κυβερνήσεις, μέσω κυρώσεων, έχουν δημιουργήσει τόσο «ευνοϊκές» συνθήκες για συναλλαγές με τη Ρωσία για τους οικονομικούς φορείς τους που τώρα θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε εμάς. Παρεμπιπτόντως, ήδη η μεταφορά των πληρωμών για τους ενεργειακούς μας πόρους σε ρούβλια χρησιμεύει ως παράδειγμα», είπε.

Σύμφωνα με τον Birichevsky, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν μια σκληρή αντιπαράθεση στη Ρωσία και έτσι προσπαθούν να αποκαταστήσουν και να εδραιώσουν μια πολύ αμφίβολη κυριαρχία στον κόσμο εις βάρος των εθνικών συμφερόντων άλλων μελών της διεθνούς κοινότητας. Η Ρωσία δε θα οικοδομήσει οικονομικές σχέσεις σε ένα τέτοιο σύστημα συντεταγμένων, πρόσθεσε.

* πληροφορίες ΤΑΣΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail