Μπλέξαμε σοβαρά κάνοντας ό,τι λένε οι ΗΠΑ: Το Ιράν έπιασε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό - Για πειρατεία μιλά η Αθήνα

Το ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν συνέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στα ύδατα του Περσικού Κόλπου, αναφέρει το Tasnim.

Το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC συνέλαβε σήμερα την Παρασκευή δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στα νερά του Περσικού Κόλπου λόγω παράνομων ενεργειών των ελληνικών αρχών, αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο.

Νωρίτερα, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μεταφέρθηκε με το δεξαμενόπλοιο Lana υπό ρωσική σημαία. Το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη στα ανοιχτά της Καρύστου με το όνομα Pegas στα μέσα Απριλίου.

Αιτία της κράτησης ήταν η απόφαση του Γραφείου Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Ρωσίας. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος αφού οι ιδιοκτήτες παρουσίασαν επίσημα έγγραφα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) που επιβεβαίωναν ότι η ιδιοκτησία του δεξαμενόπλοιου είχε μεταβιβαστεί σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις. 

Παράλληλα ονομαζόταν αρχικά Pegas και μετά μετονομάστηκε σε Lana.

Ο Ελβετός απεσταλμένος του οποίου η χώρα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία, κλήθηκε την Παρασκευή.

Ο Ελβετός Επιτετραμμένος δέχθηκε τη διαμαρτυρία της Τεχεράνης απουσία του πρέσβη μετά την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από την αμερικανική κυβέρνηση κοντά στην Ελλάδα που αποφάσισε να στείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία και την οργή της για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ναυτικού δικαίου και των ισχυουσών διεθνών συμβάσεων από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως της έννοιας της ελευθερίας της ναυτιλίας και του ανοιχτού διεθνούς εμπορίου και τόνισε την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του φορτίου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ελβετός επιτετραμμένος δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στους Αμερικανούς αξιωματούχους το συντομότερο δυνατό.

Το IRNA επικαλέστηκε τον Οργανισμό Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αναζητήσει καταφύγιο κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας πως η κατάσχεση του φορτίου του ήταν «ένα ξεκάθαρο παράδειγμα πειρατείας».

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την έντονη καταδίκη για την κατάληψη πλοίων ελληνικής σημαίας από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις (27.05.2022)

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail