Πέντε κόμματα απειλούν την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ

Κίνδυνος εκ δεξιών για τον Μητσοτάκη

Αυξάνονται και πληθύνονται οι εκ δεξιών κίνδυνοι για τη Νέα Δημοκρατία. Ένας μετά τον άλλον ξεφυτρώνουν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, με σκοπό να προσελκύσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά πρωτίστως τους απογοητευμένους από την κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Από: Το Παρόν

Τα νέα κόμματα έρχονται να προστεθούν στα υπάρχοντα και όλα μαζί θέτουν υπό αμφισβήτηση την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα υπονομεύουν και θέτουν εκτός τροχιάς τον στόχο του Κυρ. Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Ο κίνδυνος είναι και ορατός και σοβαρός καθώς ένα υψηλό ποσοστό (15%) όσων το 2019 ψήφισαν ΝΔ τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί. Θεωρείται δε βέβαιο ότι ένα σημαντικό τμήμα αυτών δεν θα επιστρέψει ποτέ αλλά θα κατευθυνθεί σε όμορους πολιτικούς σχηματισμούς.

Στην παρούσα φάση υπάρχουν πέντε κόμματα που ιδεολογικά – πολιτικά τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Υπάρχει η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, που από το 2019 είναι στη Βουλή και έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά πέριξ του 4%. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες καταγράφει μια μεγαλύτερη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα. Σε τροχιά εισόδου στη Βουλή κινούνται οι Έλληνες για την Πατρίδα, το κόμμα που έχει ιδρύσει ο έγκλειστος στις φυλακές και πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρης.

Στις δημοσκοπήσεις, στην πλειοψηφία τους, καταγράφει ποσοστά πάνω από 2%, με ανοδική τάση, ενώ οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι έχει πολλές πιθανότητες να πιάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή.

Απειλή για τη Νέα Δημοκρατία συνιστά ο συνασπισμός Εθνική Δημιουργία, που προέκυψε από τη σύμπραξη Θ. Τζήμερου, Φ. Κρανιδιώτη και Κ. Μπογδάνου. Οι απόψεις τους σε μια σειρά ζητήματα βρίσκουν ευήκοα ώτα στο αμιγώς δεξιό ακροατήριο. Στόχος τους είναι να συσπειρώσουν τους απογοητευμένους από την κυβέρνηση, αλλά και όσους δεξιούς ψηφοφόρους, ως έσχατη λύση, είχαν στραφεί προς την Ελληνική Λύση. Στους δεξιούς ψηφοφόρους θα απευθυνθεί και η Ελληνική Ανατροπή, ένας συνασπισμός που προέκυψε από τη συμπόρευση στελεχών που ήταν στο κόμμα του εκλιπόντος Γ. Τράγκα, αλλά και ένας αριθμός κινήσεων, οργανώσεων κ.ά.

Τέλος, στον δεξιό στίβο θα κινηθεί και η Πατριωτική Ένωση του Πρ. Εμφιετζόγλου, ο οποίος έχει ισχυρές επιρροές κυρίως στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας. Η πρόθεσή του είναι να κατέβει στις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσει την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στις οποίες μετέχουν στελέχη με μακρά πορεία στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με σκοπό τη δημιουργία νέου κόμματος.

Στελέχη όπως οι πρώην υπουργοί Σ. Τσιτουρίδης, Θ. Γιαννόπουλος, Ν. Νικολόπουλος, Αργ. Ντινόπουλος κ.ά.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα. Στην περίπτωση δε που οι εκλογές προκηρυχθούν για το φθινόπωρο, πολύ δύσκολα θα έχουν καταφέρει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να οργανωθούν και να κατέβουν στις εκλογές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail