Οι γερμανικές επιχειρήσεις φοβούνται διακοπή της παραγωγής λόγω έλλειψης αερίου

anita_starzycka / pixabay
Freepen.gr - Οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις φοβούνται τη διακοπή της παραγωγής σε περίπτωση πλήρους τερματισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη μελέτη της Ομοσπονδιακής Ένωσης Βιομηχανίας, Προμηθειών και Επιμελητείας (BME).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 96 μεγάλες επιχειρήσεις, το 39% των εταιρειών φοβάται τον τερματισμό της παραγωγής σε περίπτωση πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι εταιρείες φοβούνται επίσης ότι οι περικοπές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν έως και το 61% των άμεσων προμηθευτών τους. Παράλληλα, το 22% εξέφρασε την άποψη πως αυτό δε θα επηρεάσει την παραγωγή του.

Οι εταιρείες ανέφεραν επίσης προβλήματα εφοδιασμού εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Το 17% των εταιρειών ανέφερε προβλήματα με την προμήθεια προϊόντων χάλυβα, το 11% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εισαγωγή πρώτων υλών τροφίμων. Έλλειψη υπάρχει επίσης στην προμήθεια ξυλείας (7%) και συσκευασίας (8%). 

Συνολικά, περίπου το 70% των εταιρειών δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη πρώτων υλών και υλικών, γι' αυτό το 88% των επιχειρήσεων ανακοίνωσε αύξηση του κόστους.

Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα με τα logistics λόγω του κλεισίματος των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, της διακοπής της σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Κίνας και Γερμανίας και της αδυναμίας χρήσης των υπηρεσιών οδηγών φορτηγών από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

«Έτσι, ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού είναι σχεδόν αναπόφευκτο και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η BME.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail