«Ροζ Πάνθηρες»: Η πολυεθνική συμμορία που κλέβει κοσμήματα

Η δράση του διαβόητου εγκληματικού δικτύου, οι συλλήψεις που έχουν γίνει ακόμη και στην Ελλάδα και η απόδραση από τον Κορυδαλλό


Ένα κλεμμένο από κοσμηματοπωλείο της Κοπεγχάγης τον Νοέμβριο του 2017 χρυσό Rolex (σ.σ. αξίας περί τις 85.000 ευρώ), που εντοπίστηκε στην Αθήνα σήμανε συναγερμό στην Interpol με τις Αρχές να εκτιμούν ότι είναι προϊόν από τη δράση της… πολυεθνικής συμμορίας με την ονομασία «Ροζ Πάνθηρες».

Ο λόγος για το διαβόητο εγκληματικό δίκτυο -στο οποίο κομβικό ρόλο έχουν κακοποιοί από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία-, το οποίο η Interpol εκτιμά ότι απαριθμεί περί τα 250-300 άτομα σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται για ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές κλοπές και ληστείες κοσμημάτων τα τελευταία χρόνια.
 
Αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί στο χρηματικό όφελος της… πολυεθνικής συμμορίας, οι Αρχές εκτιμούν ότι η αξία του χρυσού, των κοσμημάτων και των διαμαντιών που έχουν κλαπεί από τους «Ροζ Πάνθηρες» πιθανότατα ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια δολάρια!

Ληστεία κοσμηματοπωλείο
 
Ληστεία κοσμηματοπωλείο
 
Γι’ αυτό και όταν η 35χρονη γυναίκα από την Αλβανία (σ.σ. μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής της στο κύκλωμα) πήγε σε κατάστημα της Rolex στο κέντρο της Αθήνας για να επισκευάσει το ρολόι που είχε στην κατοχή της, σήμανε συναγερμός. Ένας τυπικός έλεγχος του σειριακού αριθμού στο πανάκριβο ρολόι, έδειξε ότι αυτό προέρχεται από την κινηματογραφική ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κοσμημάτων στην Κοπεγχάγη της Δανίας πριν από περίπου 5 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις καταγραφές της Interpol, οι «Ροζ Πάνθηρες» έχουν πραγματοποιήσει κλοπές και ληστείες σε πάνω από 120 καταστήματα σε τουλάχιστον 20 χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, Ελβετία κ.ά.), ορισμένες εκ των οποίων ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Η ληστεία της Κοπεγχάγης

Το ημερολόγιο δείχνει 13 Νοεμβρίου 2017 και λίγα λεπτά μετά τις 12:00 το μεσημέρι, τρεις άνδρες μπαίνουν σε ένα από τα πιο γνωστά κοσμηματοπωλεία της δανέζικης πρωτεύουσας, προσποιούμενοι τους πελάτες. Για να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους, φορούν μάσκες σιλικόνης, περούκες, καπέλα, γυαλιά και ψεύτικες γενειάδες.

Με ένα πιστόλι αερίου και ένα σπρέι πιπεριού, ακινητοποιούν τους υπαλλήλους που εκείνη τη στιγμή είναι εντός του καταστήματος και φεύγουν αρπάζοντας περίπου 50 ρολόγια πολύ μεγάλης χρηματικής αξίας. Ανάμεσα τους και το Rolex των 85.000 ευρώ, που μετά από 5 χρόνια βρέθηκε στην Αθήνα, με την 35χρονη Αλβανίδα να καταθέτει στην ΕΛ.ΑΣ. ότι το αγόρασε σε προνομιακή τιμή στα Τίρανα!

 
Το κλεμμένο Rolex των 85.000 ευρώ

«Αναζητάμε τρεις άνδρες, πιθανότατα αλλοδαπούς, όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την προέλευση τους με βεβαιότητα. Θα μπορούσαν να είναι από την Ανατολική Ευρώπη, είτε από κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής», θα ανακοινώσει η Αστυνομία της Κοπεγχάγης δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη ληστεία.

Ο στόχος, αλλά κυρίως ο τρόπος δράσης παραπέμπει στους διαβόητους «Ροζ Πάνθηρες», οι οποίοι διαφεύγουν από το σημείο με ένα παλιό, κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο λίγα χιλιόμετρα μετά εγκαταλείπουν και τα ίχνη τους χάνονται. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που «χτυπάνε» με αυτόν τον τρόπο…

Συλλήψεις στην Ελλάδα

Οι «Ροζ Πάνθηρες» κάθε άλλο παρά άγνωστοι είναι στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ στις 14 Μαρτίου 2012 μέλη της… πολυεθνικής συμμορίας είχαν επιχειρήσει να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο στην Καλλιθέα.

Περίοικοι έκριναν ύποπτες τις κινήσεις δύο ανδρών που φορούσαν περούκες και ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, με τους αστυνομικούς που φτάνουν στο σημείο να συλλαμβάνουν έναν 20χρονο κι έναν 36χρονο Σέρβο μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών και τραυματισμό ενός άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, οι αρχές ταυτοποίησαν και συνέλαβαν ένα ακόμα μέλος του διεθνούς δικτύου, μια 43χρονη γυναίκα, επίσης από τη Σερβία, η οποία όμως λίγους μήνες αργότερα απέδρασε από τις φυλακές.

Η Ολιβέρα Τσίρκοβιτς, πρώην διεθνής μπασκετμπολίστρια και λησταρχίνα των «Ροζ Πανθήρων» που απέδρασε από τον Κορυδαλλό

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι «Ροζ Πάνθηρες» εμφανίστηκαν πριν από μερικούς μήνες ξανά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2022, «αδειάζοντας» κατάστημα διεθνούς οίκου μόδας με παπούτσια και ρούχα.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά άρπαξαν εμπορεύματα αξίας άνω των 40.000 ευρώ, με το Τ.Α. Κηφισιάς να συλλαμβάνει –αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας- έναν 37χρονο Σέρβο (σ.σ. σε βάρος του εκκρεμούσε «ερυθρά αγγελία» για κλοπές και απάτες) και έναν 49χρονο επίσης Σέρβο (σ.σ. είχε πλαστή γαλλική ταυτότητα και ήταν δραπέτης φυλακών).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail