Καημένη χειροβομβίδα… Τι τραβάς κι εσύ στις ταινίες

Όταν πρόκειται για πυρομαχικά, τίποτα δεν είναι πιο αναγνωρίσιμο (και παρεξηγημένο) από τη χειροβομβίδα. Οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια συνήθως απεικονίζουν κάποιον να βγάζει την περόνη της χειροβομβίδας με τα δόντια του, να την πετάει προς την κατεύθυνση του εχθρού και να περιμένει την καταστροφή του στόχου. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει σχέση με το τι γίνεται στην πραγματική ζωή.

Από: history-point.gr

Παρακάτω αναφέρονται τα έξι κορυφαία λάθη που παρουσιάζονται σε ταινίες σχετικά τις κατακαημένες τις χειροβομβίδες. Τι είναι όμως η χειροβομβίδα; Είναι ένα πυρομαχικό παλαιό που με διάφορες μορφές και γομώσεις υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους. Οι περισσότερες σύγχρονες χειροβομβίδες διαθέτουν γόμωση και πυροκροτητή ο οποίος πυροδοτεί την χειροβομβίδα μετά την αφαίρεση της περόνης και την άφεση του μοχλού ασφαλείας.

Ας δούμε όμως τα έξι κορυφαία σφάλματα, ενίοτε τα λες και ψεύδη, στις ταινίες σχετικά με τις χειροβομβίδες.

1) Τράβηγμα της περόνης με τα δόντια

Ο «σκληρός» που ετοιμάζεται να εκτοξεύσει την χειροβομβίδα δαγκώνει την περόνη… ανδροπρεπώς και την τραβά ώστε κατόπιν να πετάξει το πυρομαχικό. Όμως η περόνη είναι έτσι τοποθετημένη ώστε να μην αφαιρείται εύκολα για λόγους ασφαλείας. Αν μπορούσε τόσο εύκολα να αφαιρεθεί με τα δόντια θα είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα στους στρατούς όλου του κόσμου κατά την εκπαίδευση ακόμα. Μπορεί ένας στρατιώτης να τραβήξει την περόνη με τα δόντια; Ενδεχομένως ναι αλλά με κόστος ίσως τα δόντια του αν όχι την πρώτη σίγουρα κάποια από τις επόμενες φορές.

2) Η χειροβομβίδα προκαλεί έκρηξη ανάλογη ή μεγαλύτερη της πυρηνικής βόμβας στην Χιροσίμα…

Πρόκειται για την μέγιστη αστειότητα, καθώς η χειροβομβίδα, η επιθετική ειδικά, είναι ένα πυρομαχικό περιορισμένης καταστροφικότητας. Ακόμα και η σαφώς φονικότερη αμυντική που έχει μεγαλύτερο εύρος διασποράς θραυσμάτων δεν προκαλεί παρά μια περιορισμένης έντασης έκρηξη και σίγουρα δεν καταστρέφει το ήμισυ του πλανήτη όπως δείχνουν οι ταινίες.

3) Η χειροβομβίδα σκοτώνει με την εκρηκτική της γόμωση κι όχι με τα θραύσματα

Φυσικά και αυτό είναι ανοησία. Τα θραύσματα που παράγει η χειροβομβίδα σκοτώνουν, όχι η έκρηξη του ελάχιστου σε ποσότητα υλικού γόμωσής της. Μια εκπαιδευτική χειροβομβίδα που δεν παράγει θραύσματα αλλά έχει πυροκροτητή δεν σκοτώνει κανέναν πλην κάποιου εντελώς ηλιθίου που θα της κάνει ερωτική εξομολόγηση εκ του πολύ, μα πολύ σύνεγγυς.

4) Οι χειροβομβίδες ρίπτονται περίπου όπως το μπαλάκι του τένις

Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς οι χειροβομβίδες είναι βαριές και μόνο πολύ χειροδύναμοι μπορούν να τις εξαπολύσουν σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις άνω των 20-30 μ.

5) Τι χειροβομβίδα, τι οπλοβομβίδα… Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη περίπου

Φυσικά η μεν δεν έχει σχέση με τη δε. Η πρώτη εξαπολύεται με το χέρι σε μικρή απόσπαση, η δε μέσω τυφεκίου με ή χωρίς ειδικό εκτοξευτή, ανάλογα με το είδος και την εποχή. Ακόμα και οι «αρχαίες» οπλοβομβίδες VB του ελληνικού στρατού το 1940-41 είχαν βεληνεκές περί τα 200 μ. Επίσης οι οπλοβομβίδες δεν έχουν σχέση με τους φορητούς εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων.

6) Παίζοντας βόλεϊ με χειροβομβίδες

Ο εχθρός ρίχνει την χειροβομβίδα στο φίλιο χαράκωμα αλλά ο «ήρωας» την αρπάζει και του την πετά πίσω. Ως εκ θαύματος δε η χειροβομβίδα που εκτιμά βαθύτατα, όπως φαίνεται, τον ήρωα, δεν σκάζει στο χέρι του ή έστω στον αέρα, αλλά επιβραδύνει μέχρι να πέσει πάνω στον άτιμο τον εχθρό.

Συνήθως οι χειροβομβίδες έχουν μικρό χρόνο επιβράδυνσης, γύρω στα 4 ή λίγα παραπάνω δευτερόλεπτα. Άρα για να επιστρέψει κάποιος την χειροβομβίδα στον αντίπαλο ή πρέπει να διαθέτει την ταχύτητα του Σούπερμαν ή να είναι αρκετά τυχερός και εξαιρετικά εύστροφος χτυπώντας την όσο είναι στον αέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail